La Generalitat acull la reunió nacional del Comité per a la millora i conservació de recursos genètics forestals
L’objectiu és la coordinació estatal entorn de l’aplicació de polítiques i de la norma europea sobre comercialització de materials forestals de reproducció
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha acollit la XXI reunió del Comité per a la Millora i Conservació de Recursos Genètics Forestals (Regenfor), amb la finalitat d’establir la coordinació estatal entorn de l’aplicació de polítiques i de la norma europea sobre comercialització de materials forestals de reproducció.
Este comité, que es reunix una vegada a l’any, és un òrgan especialitzat adscrit a la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat establit en 2008 i està integrat per representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i de les comunitats autònomes.
En esta trobada, celebrada durant dos dies a València, s’han analitzat els avanços en el desenvolupament de la normativa espanyola de conservació de recursos genètics forestals, sobre la modificació de ferramentes d’identificació de materials de reproducció, així com el nou reglament de la UE en la matèria. I en concret, qüestions com l’estat de desenvolupament del banc de germoplasma en xarxa i les investigacions sobre la millora d’espècies forestals enfront de plagues i malalties.
A més, els assistents al Congrés han visitat les instal·lacions de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a Quart de Poblet (CIEF) per a conéixer la cadena de producció de materials forestals i de flora silvestre, així com el projecte LIFE Teixeres. També han estat en el Centre Nacional de Recursos Genètics Forestals situat a Alaquàs, on s’han mostrat els avanços en el programa de millora d’oms resistents a la grafiosi.
Genètica i reforestació
La diversitat genètica de les espècies forestals figura entre els recursos més importants del planeta per a la conservació dels boscos, a causa del paper fonamental que complixen estos ecosistemes en la conservació de la biodiversitat i com a embornals de carboni.
Esta diversitat genètica conferix a les espècies forestals capacitat per a la seua evolució i adaptabilitat davant dels canvis ambientals accelerats i a la seua tolerància a plagues i malalties. També ha de tindre’s en compte en el marc de les accions de reforestació i restauració del medi natural per a crear poblacions resilients.