La segona fase de les obres de millora de la connectivitat de l'avinguda del Grau de Gandia començaran en maig
La secretària d'estat de turisme, Rosario Sánchez, i l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, han presidit aquest matí una reunió de treball sobre els Plans de Sostenibilitat Turística (PST) on també han participat els regidors de Turisme, Balbina Sendra; d'Urbanisme. Vicent Mascarell; de Medi Ambient, Alícia Izquierdo; a més de la coordinadora general de l'Àrea d'urbanisme, Maite Alonso, i tècnics municipals.
Després de la reunió Prieto i Sánchez han comparegut davant els mitjans de comunicació on han anunciat que les obres de millora de la connectivitat de l'avinguda del Grau començaran el pròxim mes maig. Es tracta de la segona fase d'aquesta intervenció urbanística que, en aquest cas, actuarà al carrer Mare de Déu Blanqueta i l'entorn immediat de l'Església de Sant Nicolau, i que augmentarà la seguretat dels vianants al mateix temps que s'amplien les possibilitats de negoci per als comerços existents.
En primer lloc, Prieto ha agraït la implicació de la secretària d'Estat amb la nostra ciutat i ha destacat el profund procés de transformació que està experimentant Gandia per a consolidar-se com una destinació turística sostenible i de qualitat.
Gràcies a l'execució dels tres Plans de Sostenibilitat Turística (PST) en marxa, Gandia s'ha convertit en un referent nacional i internacional, amb una inversió total de 7,4 milions d'euros per a millorar la mobilitat, la digitalització, l'eficiència energètica i la diversificació de l'oferta turística. En total i durant els últims anys, Gandia ha gestionat actuacions procedents dels fons europeus per valor de 25 milions d'euros, dels quals hi ha 14 projectes ja finalitzats i 11 projectes en execució.
Canvi del model turístic
“Hem dut a terme un canvi profund i positiu en el model turístic, abordant reptes i oferint solucions per a aconseguir un turisme cada vegada més sostenible que genera noves oportunitats”, ha afirmat Prieto, qui ha al·ludit a l”esforç compartit entre l'administració i el nostre sector turístic local, que és exemplar i que demostra el seu compromís amb la millora contínua. La col·laboració amb el Govern Central és clau per a impulsar un turisme de major qualitat i consolidar el que ja fem bé”.
“Som una de les destinacions turístiques preferents i de referència a Espanya gràcies al treball constant i a la planificació estratègica. Això ens permet atraure turistes no sols en temporada alta, sinó també en mesos en què abans no hi havia tanta afluència, contribuint a la desestacionalització del turisme”, ha afegit l'alcalde, incidint en el fet que “La distància entre el nucli de la ciutat i la platja cada vegada és menor i això ens permet ser més competitius, ja que podem complementar l'oferta de sol i platja, al mateix temps que enfortim el nucli urbà posant en valor la seua riquesa cultural i patrimonial”.
Resum dels Plans de Sostenibilitat Turística a Gandia
1) Primer Pla de Sostenibilitat Turística (PST 2020-2024) – Executat al 100%
Aquest primer pla, amb un pressupost de 2,9 milions d'euros, ha permés dur a terme importants millores en la infraestructura turística i en la integració de l'entorn urbà amb el medi natural.
Eix 1: Integració i cohesió territorial
- Humanització de l'avinguda del Grau (1a fase) (1,2 milions d'euros).
- Posada en valor de l'entorn de l'Església de Sant Nicolau (984.614 euros).
- Millora dels itineraris d'accés al Castell de Bairén.
- Gestió i preservació de les dunes de l’Auir.
Eix 2: Diversificació de l'oferta turística
- Creació del Club de Producte, una plataforma per a promocionar i comercialitzar experiències de turisme cultural, natural i actiu.
- Formació i assessorament per a la millora de la qualitat turística (SICTED). Una iniciativa que ha convertit a Gandia en un referent en aquest aspecte no sols en l'àmbit autonòmic sinó que també en el nacional.
Eix 3: Gestió sostenible
- Guies per a la promoció de l'economia circular.
- Accions de sensibilització i promoció de l'estalvi energètic.
- Estudi d'accessibilitat del destí.
Eix 4: Digitalització i connectivitat
- Monitorització de la mobilitat turística i de la reputació on line de Gandia.
- Implementació d'un sistema intel·ligent d'informació i senyalització turística.
2) Segon Pla de Sostenibilitat Turística (PST 2022-2025)
Amb un pressupost de 2,4 milions d'euros, aquest pla se centra en la millora de l'accessibilitat, la connectivitat i l'eficiència energètica del destí.
Eix 1: Transició verda i sostenible
- Restauració paisatgística de l'accés al Castell de Bairén.
- Rehabilitació de l'accés al Centre d'Interpretació Parpalló-Borrell.
- Protecció contra incendis en el Paratge Parpalló-Borrell.
Eix 2: Eficiència energètica
- Instal·lació de plaques fotovoltaiques en el Centre d'Interpretació Parpalló-Borrell.
- Humanització i millora de la connectivitat de l'avinguda del Grau (II Fase), incloent-hi el carrer Mare de Déu Blanqueta i el seu entorn.
Eix 3: Transició digital
- Millora de la connectivitat digital en el Parpalló-Borrell.
- Digitalització de l'oferta turística a l'entorn del parc natural.
Eix 4: Competitivitat turística
- Rehabilitació d'àrees degradades en els accessos al Castell de Bairén.
- Pla de sensibilització i competitivitat del destí.
3) Tercer Pla de Sostenibilitat Turística (PST 2023-2026)
Aquest pla, dotat amb 2 milions d'euros, posa el focus en la protecció de l'entorn costaner i la millora de l'experiència turística.
Eix 1: Transició verda i sostenible
- Regeneració i protecció del cordó dunar a les platges de Venècia i Marenys de Rafalcaid.
- Creació d'un nou aparcament a la platja de l’Auir, allunyat del cordó dunar.
- Desenvolupament d'hàbitats per a la protecció d'espècies marines.
Eix 2: Eficiència energètica
- Renovació i humanització de l'avinguda de la Pau.
Eix 3: Transició digital
- Digitalització de la informació turística en l'Oficina de Destinació Turística Intel·ligent.
- Millora de la connectivitat i desplegament de fibra òptica en zones estratègiques.
Eix 4: Competitivitat turística
- Millora dels accessos a Venècia i Marenys de Rafalcaid.
- Creació de refugis climàtics i barreres vegetals en la façana marítima.
Per a finalitzar la seua intervenció, Prieto ha insistit que el govern municipal continuarà en la línia d'aprofitar totes les ajudes que arriben d'altres administracions per a fer una ciutat més sostenible. “Hem de felicitar-nos pel treball que hem fet fins ara. Complim amb les nostres obligacions com són la vertebració de la ciutat al mateix temps que generem oportunitats, i ho fem mentre donem resposta a totes les inversions que estan arribant a la ciutat”. “El nostre objectiu i el de la Secretaria d'Estat de turisme és continuar millorant la qualitat i la sostenibilitat del turisme”.
Per part seua, Sánchez ha emfatitzat en com Gandia s'ha convertit en un referent a nivell nacional en turisme sostenible gràcies a la implementació de tres plans de sostenibilitat turística i ha incidit que la ciutat ha sabut “aprofitar els fons europeus amb una planificació estructurada i clara, la qual cosa ha permés executar projectes amb un impacte real en la vida dels ciutadans i en la competitivitat del destí”.
A més, ha ressaltat la importància de la col·laboració entre el Ministeri d'Indústria i Turisme i l'Ajuntament de Gandia per a dur a terme iniciatives que aposten per la sostenibilitat i la preservació de l'entorn natural, especialment de la mar Mediterrània i el litoral de Gandia. En aquest sentit, ha destacat que les polítiques turístiques actuals estan centrades en la regeneració dels espais naturals i a garantir que les futures generacions puguen continuar gaudint d'aquests recursos.
En aquest context, ha esmentat la importància del "turisme blau", una estratègia que busca combinar l'activitat turística amb la protecció del medi ambient. Segons Sánchez, Gandia s'està convertint “en un exemple per a altres ciutats en la gestió sostenible dels seus recursos turístics, amb una oferta diversificada que no sols se centra en el turisme de sol i platja, sinó que també posa en valor el patrimoni cultural i natural”.