Un projecte investiga la cria sostenible de la cigala de Gandia
La primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Ambient-Sector Primari (Pesca), Alícia Izquierdo, acompanyada, entre altres, de la Patrona Major de la Confraria de Pescadors del Grau, Carmen Argudo, ha visitat aquest matí el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València per tal de mostrar els avanços del projecte d'investigació d'aqüicultura sostenible per a la cria de les cigales, sota la direcció del professor Miguel Rodilla i finançat per l'àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica (Pesca) de l'Ajuntament de Gandia.
L'objectiu és potenciar la cigala de Gandia i comercialitzar-la de la mà de la Confraria de Pescadors del Grau. “Enfront de les problemàtiques de la pesca extractiva estem investigant altres mètodes més sostenibles, involucrant sempre els nostres pescadors”.
Izquierdo ha recordat que ja fa molts anys que des de la UPV han estat investigant la cria del llagostí amb principis d'aqüicultura sostenible. És a dir, controlant el seu ecosistema, i replicant-lo, alimentant els llagostins de manera manual, intentant utilitzar cada vegada la menor quantitat d’aigua possible per poder-los mantenir.
“Lligat amb això, fa temps que el Departament de Medi Ambient i Sector Primari volíem potenciar també el producte de Gandia, i en aquest cas, la cigala de Gandia, pensant que era un producte idoni que podria portar a aquest procés també d'investigació de la mà de la Politècnica i de la Confraria de pescadors del Grau. Però això hem vingut amb la nova Patrona Major i Andrés i Maite, que són els propietaris de l’embarcació pesquera “Nova Emi”. Gràcies a ells s’ha pogut anar a pescar les cigales, portar-les, ser seleccionades...”.
Des del mes de novembre que es va iniciar aquest procés d'investigació, ha anat evolucionant a poc a poc, però ja aporta els primers resultats.
“Estem portant un projecte en el qual hem involucrat l'Ajuntament de Gandia i la Confraria de Pescadors, per a tractar de produir i mantindre les cigales. Estem en els inicis dels estudis; el que estem fent actualment és un procés d'aclimatació, d'alimentació i d'estudis reproductius, per a poder garantir que, en el futur, podrem continuar gaudint de la cigala de Gandia”, ha explicat el professor Rodilla.