Oberta la matrícula de la 36 Universitat d’Estiu de Gandia
Des de hui està oberta la matrícula dels cursos i tallers de la UEG que es pot formalitzar en la web www.uegandia.es. Els cursos, de temàtica variada, tenen una duració d’entre 10 i 8 hores i s’organitzen a partir del lema d’aquesta edició “Drets arreu del món”. Edició que commemora el 70 aniversari de la Declaració dels Drets Humans celebrada el curs passat.
L’oferta de cursos, onze en total, plantegen anàlisi al voltant dels drets: els drets del planeta, dels xiquets, els drets lingüístics o els drets humans. A més, continua la iniciativa encetada l’any passat juntament amb el Vicerectorat d’Igualtat, es reedita “L’estiu de les dones” amb cursos i tallers al voltant del feminisme. L’oferta es completa amb cursos de temàtica variada dedicats a Àfrica, el còmic o l’educació.
Pel que respecta als tallers aquesta edició presenta una oferta de set tallers amb temàtica molt variada. Així podem trobar tallers dedicats a l'alimentació, a la gestió d'emocions, els drets LGTBI o la nova Llei de protecció de dades. A més, se celebraran noves edicions d'altres tallers que en edicions anteriors han resultat molt reeixits com el taller dedicat a la crítica de pel·lícules i sèries de televisió i el dedicat al jazz.
Enguany, la UEG rebrà vora un centenar de professors. D’on, al voltant del 50%, procedeix de la Universitat de València mentre que la resta procedeixen d’altres universitats i entitats.
La programació de la Universitat d’Estiu es completa, com és habitual, amb una ampla programació d’activitats obertes a la ciutadania. La primera d’elles serà la conferència inaugural que impartirà Margarita Soler, Presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i que tindrà lloc el dilluns 15 de juliol a les 20h al Jardí de la Casa de la Marquesa.
Mentre, el dimarts 16 serà el torn de la taula rodona dedicada a l’educació mentre que dimecres 17 es parlarà sobre l’organització territorial a Espanya. En aquesta última taula rodona, organitzada conjuntament amb la Càtedra Alfons Cucó, hi participaran la sociòloga Carolina Bescansa, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i el periodista Salva Enguix. El dijous, el President de Greenpeace Espanya José Davil Sandoval parlarà sobre els drets del planeta. Les activitats vespertines es tancaran divendres 19 amb una conferència que encara està per confirmar. Com sempre, totes les conferències seran a les 20h a la Casa de la Marquesa.
Per les nits, a les 22.30h, l’activitat es trasllada al jardí de la mà del teatre i la música. L’activitat començarà dijous 11 quan la companyia Escena Erasmus presente l’obra “Una cançó per Europa” mentre que divendres 12 serà el torn de la Big Band del conservatori Joaquín Rodrigo. La següent setmana, les activitats nocturnes començaran dimarts 16 amb la projecció del documental “Gurumbé: canciones de tu memoria negra”, una projecció que estarà acompanyada d’un col·loqui amb el director de la cinta, Miguel Ángel Rosales. Dimecres 17 arriba a la UEG el nou espectacle de Miquel Gil, el Botifarra, qui acompanyat pel músic marroquí Ahmed Touzani presentaran el seu nou espectacle conjunt “De banda a banda del mediterrani”. El dijous 18 les nits al jardí reben l’espectacle “París Any 1940”. A més, el divendres 19 el duet format per Júlia i Clara Andrés presenten a Gandia el seu nou treball conjunt “L’eix radical”.
La programació es completa en aquesta edició amb l’exposició “Creadors valencians pels drets humans. 70 anys de la declaració de drets humans” que reuneix les obres gràfiques de dissenyadors valencians de primer nivell que reinterpreten, des del seu particular punt de vista, els principis de la Declaració dels Drets Humans. La mostra inclou l’obra de catorze dones i setze homes entre els quals es troben noms rellevants com Mariscal, Pepe Gimeno o Dani Nebot. Serà inaugurada el 5 de juliol i es mantindrà a la sala d’exposicions de la Universitat de València fins el 30 d’octubre.
Recolzament institucional
Aquesta edició de la Universitat d’Estiu ha estat presentada aquest matí pel Vicerector de Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, pel Director del CIG-UV, J.Emili Aura i per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada pel Regidor de cultura, Joan Muñoz, i el Regidor de Responsabilitat Social i Polítiques amb la ciutadania, Nahuel Gonzàlez . El Vicerector Hermosilla ha destacat la solvència d’aquesta UEG com a la “degana de les universitats d’estiu valencianes fruït de la complicitat entre les dues institucions organitzadores”. A més el Vicerector ha considerat que la UEG és el reflex del que significa la Universitat de València: “la mostra del compromís amb el territori i la societat i la transmissió de coneixement”
Per la seua banda, l’alcaldessa Morant ha destacat que la UEG és una cita “un projecte tan consolidat com necessari ja que proporciona a la ciutadania una oportunitat per reflexionar sobre temes d’interés a partir del punt de vista de persones referents”. A més, Diana Morant ha elogiat l’encert en el lema elegit per aquesta edició: “és important parlar de drets humans en un moment en que apareixen corrents que els qüestionen”. Morant també ha volgut tenir paraules d’elogi cap a la conferenciant inaugural: “una altra dona que fa història contemporània, i que visibilitza que el sostre de cristal es pot trencar”.