L'oci nocturn de Gandia: tocat i afonat?
Reobriran molt pocs pubs o discoteques a la ciutat a manera de cafeteria, encara que serà sota mínims i amb una estricta seguretat d'aforament i mesures anti COVID-19
L'oci nocturn de Gandia ja ha manifestat en reiterades ocasions que es troben ofegats i en una situació de desemparament absoluta.
Sense suport de l'Ajuntament de la capital de la Safor i sense el pla de rescat que porten exigint a l'administració des de fa nou mesos, el sector es veu reclamat a l'enfonsament si la situació no millora.
L'últim decret aprovat indica que poden reobrir els seus pubs i discoteques funcionant com una cafeteria, en horari diürn i amb una infinitat de restriccions que per a res tenen a veure amb la normalitat que es trobava un en entrar a aquesta mena de locals abans de la pandèmia.
Per a poder reobrir en aquestes condicions diferents, els empresaris de l'oci nocturn de Gandia han de fer una inversió per a readaptar els seus establiments; en cas contrari no complirien amb la nova normativa.
És just est el punt en el qual molts s'han quedat, ja que empren la lògica i l'argument de no haver pogut treballar en els últims nou mesos, amb la qual cosa els ingressos han sigut nuls, les pèrdues econòmiques continuen i les inversions són inviables en aquestes circumstàncies.
Per aquest motiu molts dels establiments d'oci nocturn a Gandia no reobriran les seues portes. Per aquest factor i perquè el 30% d'aforament a l'interior i el 50% a la terrassa no arriba a la rendibilitat mínima que, almenys, cobrisca les despeses o els sous dels treballadors.
Davant això s'han trobat, per la qual cosa serà un nombre ínfim de pubs o discoteques que ara es convertisquen en “cafeteries” per a poder tornar a alçar la persiana.
La gran majoria optarà per continuar tancats, com és el cas dels molts locals de la platja de Gandia, tenint en compte que en aquesta època de l'any la gran part de la gent prefereix quedar-se a la ciutat i no desplaçar-se fins a la platja. Això és un inconvenient més per a tots ells, alguna cosa que els ha fet romandre tancats fins que la situació epidemiològica o els incentius de les administracions públiques tornen a col·locar al sector en primera línia de batalla.
Mai abans havia sigut tan notable la diferència entre els pubs i discoteques de la platja de Gandia amb els de la ciutat, per un tema d'ubicació, ja que en aquests moments és una cosa clau per la major afluència de públic en una zona i la pràcticament nul·la presència de la gent en la zona de la platja pel fred i l'ambient nadalenc.
El mai vist, manera de sobreviure
Elperiodic.com ha trobat un dels pocs pubs que tornarà a obrir en aquestes condicions. Es tracta de Casavella, un local situat en ple centre de la Plaça del Prat, lloc més concorregut durant el cap de setmana per a les reunions socials.
L'amo del local detalla en exclusiva a aquest digital que “les noves normes són tremendament estrictes, per la qual cosa per a reobrir tindré a una persona de seguretat que controle l'aforament cada vegada que algú entre o isca, a més serà l'encarregada de prendre la temperatura a totes les persones que accedisquen, obligant-los també al fet que es llaven les mans amb el gel hidroalcohòlic i al fet que no es lleven la màscara fins que no estiguen asseguts en la taula consumint”.
El mai vist arriba quan els empresaris de l'oci nocturn es veuen en l'obligació de canviar la pista de ball per una zona en la qual incorporar taules, perquè tots els clients hauran de romandre asseguts i sense poder ballar per molta nostàlgia que els ocasione estar en un pub però comportar-se com si es tractara d'una cafeteria.
En aquest cas concret de reobertura, un dels molt pocs a Gandia, l'amo del local afirma que “en aquestes condicions no traiem beneficis, ni tan sols sé si arribarem a cobrir les despeses de la reobertura en aquestes condicions, però per descomptat que això és un baló d'oxigen important per a almenys començar a rebre a clients i tornar a treballar després de 9 mesos parats absolutament sense poder fer-ho”.
Els locals millor situats dins de Gandia, com en aquest cas, són els afortunats que es llancen a la reobertura encara amb les restriccions, encara que l'empresari detalla que “per a tornar a alçar la persiana necessite que la gent reserve les seues taules i les seues botelles, alguna cosa que mai abans havia fet ací, però que ara és necessari per a tindre una mínima previsió i saber si val la pena o no obrir la porta, ja que encara que no siguen uns beneficis notables entra un mínim d'ingressos que ens serveix d'ajuda”.
Sense DJ i asseguts
“Cal complir amb el 30% de l'aforament a l'interior i amb el 50% a la terrassa, a més de que tota la gent estiga asseguda en taules de màxim 6 i separades amb la distància de seguretat requerida en el decret, alguna cosa que aconseguirem controlant molt estrictament l'aforament, la inexistència de pista de ball, per la qual cosa no tindré ni DJ, i sent conscients que continuem immersos en la pandèmia del Coronavirus, encara que era necessari poder reobrir i rescatar al sector de l'oci nocturn amb aquesta pilota d'oxígens perquè som els únics que fa 9 mesos que romanem totalment tancats”, explica l'amo del local del centre e Gandia.
“No vull reobrir i haver de tancar als 15 dies”
Altre punt de vista al de les escasses reobertures en la capital de la Safor és el d'altres amos que afirmen a aquest digital que “no reobriré els meus locals ara i haver de tornar-los a tancar en menys de 15 dies perquè la situació empitjora o perquè a les autoritats tornen a considerar tancar-nos els nostres negocis, preferisc esperar-me algun temps més perquè en aquestes condicions d'aforament tot seran pèrdues”.
Farts pel nul suport del consistori
Una vegada i una altra el sector de l'oci nocturn alça la veu per a protestar sobre el “abandó” que pateixen per part de l'Ajuntament de Gandia, amb els qui s'han reunit per a exigir un pla de rescat urgent i fins al moment no els han presentat cap solució.
El nivell de cansament d'aquests empresaris és notable, arribant a demanar una reunió que encara no s'ha produït amb l'alcaldessa de la ciutat, Diana Morant.