L’hospital de Gandia realitza per primera vegada un explant de cor per a un trasplantament
La operació va durar 6 hores i en ella van treballar els servicis de cirurgia, intensius. anestèsia, urologia i nefrologia, supervisats per ONT
Fins a la data només s'havien realitzat extraccions de pulmons, còrnies, renyons i fetges
L'Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha realitzat per primera vegada un explant de cor. Fins a la data les extraccions d'òrgans havien sigut de pulmons, còrnies, renyons, i fetges, principalment.
Este departament de salut realitza extraccions d'òrgans de pacients morts per a després ser trasplantats a pacients en altres hospitals des de fa quasi 25 anys, però és la primera vegada que es realitza una extracció de cor.
Es tracta d'una fita històrica de l'equip de coordinació de trasplantaments de l'Hospital de Gandia i s'espera que es puga repetir en altres ocasions donat la gran demanda d'este òrgan per als trasplantaments. El procés ha durat sis hores i no hi ha hagut complicacions.
En la intervenció han participat professionals dels servicis de Medicina Intensiva, Anestèsia, Nefrologia i Urologia del centre hospitalari, així com de Cirurgia Hepàtica, Cirurgia Cardíaca i Cirurgia Toràcica d'altres hospitals, i tot això amb la coordinació de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).
Com en cada ocasió en què es realitza un explant, Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital de Gandia agraïx la col·laboració de les famílies i subratlla a tota la població la necessitat de donar òrgans per a salvar vides.
En este sentit, des del Departament de Salut de Gandia es recorda la importància de registrar les voluntats anticipades, on s'expressen els desitjos de la persona en moments crítics, tal com la voluntat de donar òrgans en el cas que siga possible, ja que facilita el treball dels professionals i les decisions de la família en moments difícils.
Per al registre de voluntats anticipades les persones interessades el poden realitzar telemàticament o presencialment en el Servici d'Atenció i Informació al Pacient, situat en el vestíbul de l'entrada principal a l'hospital.
En 2021 es va realitzar la primera donació d'òrgans en asistòlia controlada en el Francesc de Borja. Este tipus d'extracció implica que, una vegada el pacient ha mort, es connecta a un sistema de circulació extracorpòria (ECMO) per a mantindre els òrgans en unes condicions òptimes i que estos puguen ser extrets i posteriorment trasplantats a una altra persona.
El Departament de Salut de Gandia registra una mitjana de set explants d'òrgans a l'any, així com 35 extraccions de còrnies, si bé s'espera que la xifra vaja en augment donats estos últims avanços.