elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’alcalde presenta a la Mesa de Diàleg uns pressupostos de 2025 que reforcen el teixit productiu de Gandia

L’alcalde presenta a la Mesa de Diàleg uns pressupostos de 2025 que reforcen el teixit productiu de Gandia
  • El primer edil aborda amb patronal i sindicats el Pla Vivenda que facilita l’accés a l’habitatge

  • José Manuel Prieto: “L'objectiu d'aquesta classe de trobades és continuar creixent i que les línies mestres de futur es concerten amb sindicats i empresaris”

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presidit aquest matí la segona reunió de la Mesa de Diàleg Social. Un òrgan que té com a objectiu acordar l'estratègia d'avanç de la ciutat i de l'impuls de l'economia, mitjançant el diàleg i la codecisió de totes les parts implicades i que ha celebrat la seua primera trobada en 2025.

En la reunió han participat, el regidor delegat d'Economia, Salvador Gregori; Ramón Soler i Camilo Peiró, en representació de FAES; Raül Roselló, secretari general Comarcal d'UGT-PV la Ribera, Safor, Vall d'Albaida, Costa i el Canal de Navarrés; i Andrés Bermejo, secretari general de la Unió Intercomarcal CCOO Ribera-Safor.

Durant la trobada, la primera autoritat municipal ha desgranat les línies bàsiques del pressupost municipal i les prioritats del govern durant aquest 2025.

Prieto ha recordat que el govern municipal ha dissenyat uns pressupostos per a generar inversions i oportunitats, i que reforcen el teixit productiu de Gandia. “Estem davant una etapa decisiva on no podem perdre cap oportunitat ni possibilitat per a continuar liderant la Safor i les comarques centrals gràcies a uns bons indicadors econòmics”.

“Els pressupostos són ambiciosos i expansius. Compten amb un capítol d'inversions que es duplica respecte a 2024 i que potencia els nostres sectors productius i les possibilitats per a millorar la vida dels nostres ciutadans", i ha explicat que la partida de Turisme creix un 30% i es duplica pràcticament l'apartat d'inversions. També creix un 20% la dotació econòmica per al departament de Cultura o el manteniment de la ciutat i la protecció social.

“Tot això ho hem presentat a empresaris i sindicats amb l'objectiu de continuar creixent i que aquestes línies mestres es concerten amb sindicats i empresaris per a poder avaluar els reptes i les expectatives de futur. D'aquesta manera, encertarem en les decisions que ens permeten marcar el rumb i les prioritats de la ciutat”.

Així, durant la reunió també s’ha abordat el repte de l’habitatge, i l’alcalde ha exposat totes les mesures que s’estan desenvolupant des de l’Ajuntament de Gandia am bel Pla Vivenda. Entre d’altres, està dotant de 60.000 euros més que se sumen als 50.000 euros d’enguany per a l’assegurança de lloguers i adequació de vivendes. A més, tenim tres ARRUS en marxa en Corea, Raval i República Argentina-El·líptica. I a través dels fons Next Generation, enguany s’inicien tots els Plans de Barri per valor de 10 milions d’euros (Carrer Safor, Benicanena i Ferroviaris).

Valoracions

En este sentit, Ramón Soler ha afirmat sobre els pressupostos que “estan en bona línia” i ha destacat que un dels reptes de la ciutat en els quals s'ha de treballar és l'habitatge.

Andrés Bermejo ha afirmat que “els pressupostos són uns comptes reals i necessaris. Tenim assumptes per abordar com el de l'habitatge i la formació professional a més d'altres aspectes que desenvoluparem durant tot l'any”.

Finalment, Raül Roselló ha valorat positivament la trobada. “Aquestes trobades sempre són bones. Coincidim que estem en un bon moment pel que respecta al mercat laboral, però la ciutat continua tenint reptes al davant que hem d'afrontar de manera conjunta perquè la senda marcada en 2024 seguisca el camí en aquest 2025”.

El pressupost 2025 i sectors productius

Comerç

El pressupost de Comerç experimenta un augment del 55,6%, de 591.000 a 920.000 euros. Aquest increment inclou una forta inversió en el programa "Alcem Persianes" per a fomentar nous comerços i facilitar el relleu generacional. A més, amb els romanents de tresoreria, es planeja una nova edició del Xec Consum (500.000 euros) i el Xec Escolar-Cultural (200.000 euros), la qual cosa podria elevar el pressupost total de comerç en un 150%. També es destinaran prop de 200.000 euros a la gestió directa del mercat d'abastiments.

Turisme

L'àrea de Turisme augmenta el seu pressupost en un 31,2%, d'1,72 milions a 2,3 milions d'euros. Es prioritza l'activació de mercats emissors a través de fires, promoció externa i xarxes socials. Paral·lelament, es promouran esdeveniments lúdics, culturals i gastronòmics per a potenciar tant la platja com l'entorn natural de Gandia.

Urbanisme i Habitatge

Aquest sector mostra un increment notable del 68%, passant de 2,5 milions a 4,2 milions d'euros. Les inversions inclouen millores en polígons industrials com Benieto (600.000 euros) i la urbanització de Sanxo Llop, amb 3,5 milions destinats a desenvolupar el clúster sociosanitari. Des de 2015, les inversions acumulades en polígons, cofinançades per IVACE i el municipi, sumen 4,2 milions d'euros. L'aprovació dels EGM permetrà una gestió i finançament més eficient per a futures millores estructurals a les àrees industrials.

Cultura i Escena Urbana

El pressupost per a aquestes àrees augmenta en un 23,2%, d'1,9 milions a 2,4 milions d'euros. El sector cultural és clau en la recuperació econòmica de Gandia, representant un 4% del PIB. Aquest increment busca enfortir el teixit cultural i consolidar el seu paper com a motor de desenvolupament.

En conjunt, els pressupostos de Gandia per a 2025 reflecteixen una estratègia integral destinada a dinamitzar els sectors productius, amb un impacte directe en l'economia local i l'ocupació.

Pujar