elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les històries prohibides del passat veuen la llum a Gandia

Les històries prohibides del passat veuen la llum a Gandia
  • Es donen a conéixer més de 200 expedients de responsabilitats polítiques pertanyents a l'època del franquisme

MÉS FOTOS
Les històries prohibides del passat veuen la llum a Gandia - (foto 2)
Les històries prohibides del passat veuen la llum a Gandia - (foto 3)
Les històries prohibides del passat veuen la llum a Gandia - (foto 4)

El que fa uns quants anys arrere era impensable conéixer o publicar, s'ha convertit en una realitat a Gandia. Més de 200 expedients de responsabilitats polítiques del franquisme ja estan a la disposició de tot aquell que vulga consultar-los pels motius que siguen. Es tracta de documents altament confidencials en l'època de la dictadura franquista, ja que provenen del partit judicial de Gandia i formaven part de la part civil de judicis sumaríssims militars duts a terme entre els anys 1939 i 1954. Aquests processos judicials van afectar  136 veïns i veïnes de Gandia, a 28 de Beniopa i a altres 28 de Benipeixcar.

La important dada revelada és que el 40% dels veïns que van estar sotmesos a aquesta mena de processos van ser executats. La resta van tindre la seua condemna a mort que finalment no es va arribar a executar i uns altres van haver de fer front a llargues penes de presó.

En la important quantitat d'aquests documents inèdits també es poden observar els béns que es van embargar a les víctimes del franquisme i a les seues famílies.

Està tot detallat i especificat, per la qual cosa hui dia els familiars podran conéixer amb tot luxe de detalls el que va ocórrer amb els seus avantpassats i amb tot el que els va pertànyer durant l'època franquista.

Gandia és una de les primeres ciutats que digitalitza aquest tipus d'expedients reveladors amb l'objectiu de reparar la memòria de les víctimes i de les seues famílies. A més, hi ha una part a destacar en aquesta nova iniciativa que té a veure amb la garantia del dret democràtic a la informació. Ara tots aquells interessats tindran a la seua disposició aquest material per a analitzar-lo amb tan sols obrir la pàgina destinada a això: www.memoriagandia.org.

Passant les fronteres de Gandia, la ferma intenció del futur és la incorporació dels expedients relatius a les víctimes de tota la comarca de la Safor, que abastarien un total de 690 expedients de responsabilitats polítiques.

Si tots aquests documents de la comarca se sumisquen en un futur pròxim, tal com esperen els responsables, estaríem parlant que la Safor comptaria amb més de 900 històries relacionades amb el franquisme que veurien la llum moltes dècades després i després de superar la il·legalitat que suposava en el passat revelar-los.

Llei de Memòria Democràtica

Aquesta revelació coincideix amb l'aprovació per part del Consell de Ministres de l'avantprojecte per a la renovació de la Llei de Memòria Democràtica, que té la ferma intenció de dignificar a les víctimes del franquisme; tal com va detallar elperiodic.com.

Pujar