elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia i Global Omnium invertiran 2,3 milions d'euros de fons europeus per a digitalitzar el cicle de l'aigua

Gandia i Global Omnium invertiran 2,3 milions d'euros de fons europeus per a digitalitzar el cicle de l'aigua

    Gandia rebrà 1,3 milions d'euros de finançament europeu (dins d'una actuació valorada en 2,3 milions d'euros) per a millorar l'eficiència del cicle de l'aigua, modernitzant-lo i digitalitzant els processos, la qual cosa repercutirà directament en la qualitat l'aigua i en el medi ambient.

    Així ho ha explicat l'alcalde, José Manuel Prieto qui ha comparegut en roda de premsa acompanyat per Dionisio García Comín, conseller delegat d'Aguas de Valencia.

    Durant la compareixença s'ha explicat que els fons rebuts s'emmarquen dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, està vegada a través del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua i que arriben a la nostra ciutat gràcies al Projecte DigitAMED. Un projecte conjunt integrat per set municipis diferents de l'arc mediterrani (sis municipis de la Comunitat Valenciana i un de Catalunya) i liderat per Aigües de València.

    Prieto ha incidit en el fet que es tracta d'una nova inversió i oportunitat que es desenvolupa a Gandia gràcies a la col·laboració publicoprivada. "Gandia té un dels millors sistemes de tractament de l'aigua. No sols en la manera de funcionar sinó també en la qualitat de l'aigua que s'ofereix als nostres veïns" i ha afegit que aquesta ajuda permetrà que s'aprofite un bé escàs com l'aigua de la manera més eficient possible. "La digitalització i millora dels processos són grans aliats perquè no es perda ni una sola gota d'aquest recurs tan valuós".

    El projecte inclou accions des d'una perspectiva integral, ja que abasta des de la captació del recurs fins al seu retorn al medi natural, passant per totes les etapes: transport, distribució i recollida de l'aigua per a la seua depuració. Això significa que suposarà una important inversió en modernització del clavegueram de la ciutat, al qual es destinarà quasi un milió d'euros de la subvenció.

    Els objectius que es persegueixen amb aquesta iniciativa són:

    • Monitoritzar la quantitat i qualitat d'aigua mitjançant sensors
    • Optimitzar el tractament en les plantes municipals
    • Reduir les pèrdues localitzant possibles fuges i donant-los solució
    • Localitzar usos inadequats de l'aigua
    • Identificar vessaments o filtracions contaminants i garantir la salut pública
    • Els tècnics de l'ajuntament tindran un major control en temps real del que està passant en la xarxa d'aigua i clavegueram

    Un altre aspecte que s'ha destacat en la roda de premsa ha sigut que el projecte permetrà establir sistemes d'alerta per a previndre els efectes de les inundacions urbanes, mitjançant el monitoratge en punts clau de les xarxes de sanejament i l'ús de sistemes de previsió meteorològica.

    La primera autoritat municipal ha volgut recordar que en les últimes dues dècades s'han invertit més de 30 milions en infraestructures per a minimitzar els riscos de les fortes pluges i que actualment s'estan executant les obres del depòsit del Clot de la Mota, que una vegada finalitzat, serà un dels depòsits pluvials de major volum de la província de València. "Cada vegada estem millor preparats per a combatre les fortes pluges i els pics que es produeixen" ha declarat Prieto qui ha incidit en el fet que aquesta nova iniciativa millora la qualitat de l'aigua a més de previndre les inundacions, reduir el consum energètic i les emissions de CO₂ per la millora de l'eficiència.

    Per part seua, García Comín ha recalcat que "la digitalització ens permetrà tindre informació de la xarxa en temps real la qual cosa ens permetrà gestionar d'una manera més eficient, conéixer les necessitats futures de la ciutat i realitzar simulacions que ens preparen millor davant situacions adverses" "Hem de continuar invertint i aquesta ajuda ens permet continuar sent un referent nacional en el tractament de l'aigua".

    Pujar