La FEMP i Sanitat reconeixen Gandia per les seues actuacions en promoció de la salut
El secretari general de la FEMP, Luis Martínez-Sicluna, i la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, van lliurar ahir els Premis de Qualitat de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) als Alcaldes i responsables locals de tretze bones pràctiques en matèria de promoció de la salut. Els Ajuntaments de Candeleda, Bilbao -en dues actuacions-, Miajadas, Vilagarcía d'Arousa, Utebo i Jerez de la Frontera han estat els premiats, en funció de la seua mida -menors o més grans de 20.000 habitants- en les categories de Desenvolupament d'Acció Comunitària; Desenvolupament Urbà Saludable i Sostenible; i Estils de Vida Saludables, respectivament.
En les mateixes categories, els accèssits, també en funció de la grandària de l'Entitat, han estat per a Casar de Càceres, Madrid, Estella-Lizarra, Gandia, Alovera i la Diputació Provincial de Palència.
En la seua intervenció de presentació, el secretari general ha repassat la rellevància d'aquests premis que, des de les primeres edicions, han recopilat gairebé 350 actuacions de promoció de la salut impulsades per 280 entitats locals adherides a la Xarxa. La directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, per part seua, ha destacat que la Xarxa fa possible que les ciutats siguen, cada dia més, entorns de benestar. Segons ells, la difusió d'aquestes iniciatives ajuda a reforçar l'interés pels estils de vida saludables.
Els Premis de Qualitat de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables busquen recopilar i difondre les actuacions desenvolupades pels governs locals dels RECS. Els objectius d'aquesta amb els reconeixements són motivar i reconéixer la realització de Bones Pràctiques per part dels governs locals que la formen, afavorir l'intercanvi i la difusió de les experiències locals innovadores en l'àmbit de la salut en l'àmbit local; i promoure el desenvolupament d'iniciatives locals que contribuesquen a millorar la salut i el benestar de la ciutadania.
En aquesta IV edició dels premis, el Jurat, reunit el 14 de setembre passat, va triar entre les 78 actuacions presentades per 54 entitats locals. Els guanyadors i accèssits es detallen a continuació.
En el cas de Gandia va obtenir l'accèssit a la categoria de Foment d'un Desenvolupament Urbà Saludable i Sostenible a ciutats de més de 20.000 habitants per l'actuació duta a terme dins del "Procés participatiu per al disseny de la plaça del nou Centre de Salut Integral Roís de Corella". Una iniciativa pionera que va permetre als veïns de la ciutat fer les seues aportacions i millores al projecte dissenyat per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns i generar un espai més accessible i amable per a tothom.
Liduvina Gil ha mostrat la seua satisfacció després de recollir el premi i reafirmat l'aposta de l'executiu per aquest tipus de procés i "altres que ens ajuden a millorar entorns saludables que conviden els nostres veïns i veïnes a actius i millorar, d'aquesta manera, la seua salut".