elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants internacionals en temps de COVID

Estudiants internacionals en temps de COVID
  • 71 estudiants d'altres universitats cursen els seus estudis al Campus de Gandia

  • La majoria procedeix de la Xina, França i Alemanya, universitats amb les quals la Universitat Politècnica de València manté convenis de col·laboració que premeten rebre i enviar estudiants

MÉS FOTOS
Estudiants internacionals en temps de COVID - (foto 2)

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha continuat rebent estudiants d'altres universitats durant aquest curs acadèmic 2020-2021. Malgrat les circumstàncies excepcionals que ha portat la COVID-19, 71 estudiants estrangers (38 pertanyen al programa Erasmus+, 26 al programa Llengua i cultura espanyola, 5 al SICUE i 2 al PROMOE) han optat per aquest campus per a continuar la seua carrera universitària.

La majoria procedeix de la Xina, França i Alemanya. També d'Itàlia, Irlanda i Polònia. Són universitats amb les quals la UPV manté convenis de col·laboració que permeten rebre i enviar estudiants”, ha indicat la directora de l'Oficina Internacional del Campus de Gandia, Michaela Muszynski. Quant als estudis, l'alumnat d'intercanvi que ha arribat aquest semestre prossegueix ací la seua carrera de Turisme (13); el Grau en Comunicació Audiovisual (13) o el d'Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació (1).

Restriccions a la mobilitat universitària

Les restriccions a la mobilitat internacional han afectat la mobilitat estudiantil. De fet, amb l'inici del nou curs acadèmic, i donada la incertesa sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus, “aproximadament un 70% d'estudiants entrants va decidir cancel·lar l'intercanvi i altres van canviar la mobilitat del primer semestre al segon”, ha apuntat Muszynski. Així ho reflecteixen també les dades en comparar la xifra total d'estudiants d'intercanvi rebuts durant 2020-2021 amb la del passat curs; quan es van rebre 184 estudiants.

D'Hongria, procedeix Réka Csáti, estudiant del Grau en Turisme. “Anava a vindre al setembre, però ho vaig posposar perquè tot estava molt insegur”. Però, una vegada ací, “estic molt feliç, El clima és millor, i ara mateix hi ha més restriccions a Hongria i la pandèmia no m'ha impedit conéixer gent nova”.

Gabriel Pavlov Mitkov és de Països Baixos i, malgrat que sabia que les classes podien ser en línia, “estava disposat a explorar un nou país i a aprendre a través de l'experiència”. Experiència que defineix com “una mescla de desafiaments. Al principi no estava segur de presentar la sol·licitud, però no me’n penedisc i crec que en trauré el màxim profit”.

Programa de formació Llengua i cultura espanyola al Campus de Gandia

Menció especial mereix l'alumnat de Llengua i cultura espanyola, programa de formació que s'imparteix arran de l'acord signat entre el Govern d'Espanya i el de la República Popular de la Xina en 2007. Gràcies a ell “tots dos països reconeixen tots els certificats acadèmics oficials, permetent que estudiants d'un país accedisquen directament a la universitat de l'altre sense necessitat de realitzar proves selectives”, ha recordat la responsable de l'Oficina Internacional del Campus de Gandia. “En 2008 es van implementar aquests cursos. La UPV va ser una de les primeres universitats a Espanya amb aquest projecte, i des de llavors, més de 500 estudiants xinesos han estudiat espanyol al Campus de Gandia”. Així que, donat l'èxit del programa, “estem promocionant-lo en altres països”, perquè “com més variat és l'alumnat d'un campus, més enriquidor resulta, tant a nivell acadèmic com sociocultural, sent important al seu torn per a l'alumnat que no pot realitzar una estada a l'estranger”.

Estudiants outgoing

Pel que respecta al nombre d'estudiants del Campus de Gandia que ha decidit participar en algun dels programes de mobilitat, aquest curs universitari se n'ha enviat a 41 (38 estudiants en el marc del programa Erasmus+, 1 Euromovex i 2 del SICUE). Una quantitat també inferior respecte a la del passat curs, quan es van registrar 46 estudiants mobilitzats. Polònia, República Txeca, Finlàndia i Alemanya figuren com els països més triats per l'alumnat del Campus de Gandia. La majoria són del Grau en Comunicació Audiovisual, Turisme i Ciències Ambientals. I, en general, opten per cursar un semestre en la universitat de destinació.

De cara al pròxim curs acadèmic 2021-2022, “sembla que s'està normalitzant la demanda de beques Erasmus. Encara no hem obert la inscripció per als estudiants estrangers, però els alumnes del Campus ja han triat el seu destí, i la internacionalització està tan arrelada que, malgrat els impediments actuals, al voltant de 90 estudiants realitzaran una estada Erasmus i una vintena d'estudiants han demanat una mobilitat SICUE”.

Com assegura la directora de l'Oficina Internacional del Campus de Gandia, Michaela Muszynski, “a la joventut li està tocant viure un temps molt difícil amb classes virtuals, restriccions en les relacions personals, tant en la universitat com en l'àmbit personal, i unes expectatives de futur poc encoratjadores, si mirem les xifres d'atur juvenil. Potser justament per això, tenen plena consciència de com d’important és estar ben preparats. Saben que les empreses valoren molt aquestes experiències internacionals, perquè no sols els aporten coneixements acadèmics, sinó que demostren que tenen capacitat d'integrar-se en una altra cultura, comunicar-se i viure usant una altra llengua, i superar les dificultats que es troben pel camí. L'intercanvi acadèmic és un abans i un després en la vida d'un estudiant.”

Pujar