elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Campus de Gandia de la UPV acull l’exposició sobre Alexander von Humboldt

El Campus de Gandia de la UPV acull l’exposició sobre Alexander von Humboldt
  • La mostra, la itinerància de la qual organitza la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)

  • El dilluns 7 de novembre se celebra una taula redona sobre la figura del naturalista il·lustrat alemany i la seua influència en la ciència

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) acull l’exposició Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado, del 21 d’octubre a l’11 de novembre. L’objectiu és apropar la figura del naturalista alemany a estudiants, a tota la comunitat universitària i a la societat en general.

Aquesta mostra va ser projectada pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València l’any 2019 per a celebrar el 250 aniversari del naixement de Humboldt, i compta amb el recolzament de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana-Casa de la Ciència, encarregada d’organitzar la itinerància de la mostra.

Per al coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, “és una gran oportunitat per a aprendre coses desconegudes i descobrir a un personatge al qual la ciència li deu molt, i que entre moltes altres coses va ser el pare de la biogeografia i la climatologia comparada, creador de la primera màscara de gas o autor de la primera cartografia de l’altiplà espanyol”.

Alexander von Humboldt

L’exposició Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo esta conectado està composta d’objectes històrics i panells explicatius sobre la figura i aportacions de l’investigador a la ciència de l’època. Consta de quatre parts en les quals es recull l’estada de l’investigador a Espanya, prèvia al seu històric viatge d’exploració científica a Amèrica en 1779.

Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d’història natural i els seus treballs durant el seu històric viatge van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, i que van donar com a resultat la Teoria de l’Evolució.

Va treballar amb científics espanyols, entre ells, Antonio José Cavanilles i José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís reial per a emprendre viatge als territoris de la Nueva Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer, provant nous instruments de mesurament. Amb ells va determinar per primera vegada de manera científica l’altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València.

També va aportar dades d’enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria. Va introduir nocions que formen part del concepte de modernitat, com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i en el terreny de l’ecologia, la seua preocupació per l’estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.

Mostra itinerant, taula redona i selecció de textos sobre Humboldt

Relacionat amb l’exposició, tindrà lloc una taula redona el dilluns 7 de novembre a les 10:30 hores a la sala de conferències del Campus de Gandia. En la taula redona participarà la comissària de l’exposició, Margarita Belinchón, fent una xarrada sobre Alexander von Humboldt; el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster; el subdirector de cultura del Campus de Gandia, Javier Pastor; i Virginia Garófano, experta en ciències ambientals del Campus de Gandia.

A més, des de la Biblioteca Campus Gandia-CRAI s’han seleccionat i recopilat materials al voltant de la figura d’Humboldt i del botànic valencià Cavanilles, amb qui va mantindre una estreta relació científica, com una invitació a aprofundir en les seues obres. Humboldt y Cavanilles: científicos, naturalistas, viajeros és una col·lecció de materials en format electrònic i paper disponibles a les Biblioteques UPV, que també es pot visitar al hall de la Biblioteca del Campus de Gandia.

En el blog https://bibcraigandia.blogs.upv.es es poden consultar, a més d’aquests materials, una selecció d’articles científics al voltant d’aquests dos naturalistes, recursos web recomanats, enllaços a les seues obres originals digitalitzades en biblioteques digitals o repositoris, entre altres.

Durant la Setmana de la Ciència s’impartiran també quatre tallers, del 8 a l’11 de novembre, dirigits pel professor del Campus de Gandia Víctor García, i que impartiran alumnat del Grau en Ciències Ambientals del Campus. Aquests tallers tenen com a objectiu potenciar el desenvolupament d’una consciència ambiental a través de l’experimentació científica i estan dirigits a estudiants de primària.

L’exposició itinerant Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado romandrà oberta al públic del 21 d’octubre a l‘11 de novembre, en horari de dilluns a divendres, de 9:00 a 20:00 hores, a la sala d‘usos múltiples del Campus de Gandia.

Pujar