El Fons Valencià per la Solidaritat aprova els projectes de 2020 marcats per la cooperació per fer front a la COVID-19
L’associació que uneix les forces dels municipis valencians per a realitzar polítiques de Cooperació Internacional al Desenvolupament i d’Educació per al Desenvolupament ha realitzat la seua Assemblea Ordinària de 2020 al Centre Cultural de Xàtivaº
Per unanimitat s'han aprovat la memòria i balanç econòmic de 2019 i el programa d’activitats i pressupostos de 2020
El Fons Valencià per la Solidaritat va celebrar ahir, 8 de juliol, al Centre Cultural de Xàtiva-CCX, i complint amb totes les mesures de seguretat indicades i recomanades per les autoritats sanitàries, la seua Assemblea General Ordinària de socis. Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i aquest any també per a reafirmar el compromís dels Ajuntaments i Mancomunitats valencianes membres del Fons amb la cooperació internacional i l’educació internacional al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de l’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i de la Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i Tinent d’Alcalde de Xàtiva, Xelo Angulo. L’Assemblea va estar presidida i moderada pel President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela i va comptar amb la participació de Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Canals; Ramón Vidal, Secretari i Alcalde de l’Olleria; i Vicente Mahiques, Tresorer i Alcalde de Barxeta. Així mateix van assistir un total de 33 Ajuntaments i 4 Mancomunitats socis del Fons que donaren suport per unanimitat tots els punts de l’ordre del dia, donant així un fort recolzament a la gestió feta durant els darrers 12 mesos, realitzada per dues Juntes Executives pel canvi de mandat que es va portar a terme l'octubre de 2019, i a l’activitat de 2020.
Pel que fa als temes tractats, es van ratificar les noves altes de 2019 com a socis del Fons dels municipis de Moncada, Sumacàrcer, Benassal, Sant Mateu i L’Alfàs del Pi, ascendint els membres de l’organització durant l’exercici a 116 municipis i 9 mancomunitats. És per tant que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies de la Comunitat Valenciana.
En matèria de projectes executats en 2019, han tingut un fort impacte les àrees de Cooperació Internacional al Desenvolupament i d’Educació per al Desenvolupament. Pel que fa als projectes de Cooperació Internacional al Desenvolupament, s’han executat un total de 8 als països del Sud (L’Equador, Bolívia i El Salvador), junt amb la col•laboració de diferents contraparts i administracions. Mitjançant aquests projectes s’ha treballat en matèria de municipalisme, enfortiment institucional, gènere, joventut i cooperació tècnica descentralitzada, beneficiant de manera directa a un total de més d’11.000 persones. També s’ha desenvolupat al Sàhara una intervenció d’acció humanitària realitzant diferents activitats sanitàries que van beneficiar al voltant de 800 persones. Per altra banda, a la Comunitat Valenciana s’han desenvolupat un total de 4 projectes d’Educació per al Desenvolupament sensibilitzant, amb la realització de 148 activitats sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de la solidaritat, al voltant de 4.000 valencians i valencianes de fins a 39 municipis diferents.
En l’àrea econòmica, 2019 ha suposat un augment del 3,36% del total dels ingressos aportats per Ajuntaments i Mancomunitats valencianes sòcies respecte al de l’exercici de 2018, incrementant-se la inversió en projectes de Cooperació Internacional al Desenvolupament en un 10,66%. També es destaquen el compromís de les entitats locals sòcies amb el Fons, ja que el 90,97% han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici 2019, i de les diferents institucions valencianes, les quals han augmentat en un 111% les subvencions destinades a projectes del Fons. Així mateix, el Fons Valencià va tancar l’exercici amb estabilitat financera com a conseqüència d’una gestió econòmica basada en les necesitats, la realitat, la transparència i la prudència.
Respecte als projectes aprovats per a 2020, el disseny d’aquests ha estat marcat per la situació pandèmica global provocada per la COVID-19 i en les seues conseqüències en matèria d’acció i prevenció. El Fons Valencià durant 2020 durà a terme un total d’11 projectes, dels quals 7 són de Cooperació Internacional al Desenvolupament i amb els quals es pretén consolidar i adaptar projectes als països del Sud, tenint en compte la situació sanitària, i desenvolupar-ne de nous d’emergència als mateixos països en matèria de salut per fer front d’una manera cooperativa i solidària a la COVID-19, amb la ferma voluntat de no deixar a la sort als municipis i contraparts de L’Equador, Bolívia i El Salvador amb els que el Fons ha col·laborat en exercicis anteriors per al desenvolupament social i econòmic. Per altra banda, l’àrea d’Educació per al Desenvolupament del Fons realitzarà un total de 4 projectes de sensibilització a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels Ajuntaments i Mancomunitats per a garantir en la seua totalitat les indicacions i recomanacions de les autoritats sanitàries i en la que destaca la implantació del nou projecte "València per la Pau" amb el que es promourà l’ODS 16. Pau, Justícia i Institucions Sòlides als municipis de la província de València, i la continuïtat del projecte “In/Sostenible”, que es durà a terme a localitats de la província de Castelló. També cal destacar la realització durant març de 2020 del projecte “Ser dona al Sud” que va recórrer fins a 19 municipis de la Comunitat Valenciana.
Durant la celebració de l’Assemblea General Ordinària del Fons, les persones assistents representants dels Ajuntaments i Mancomunitats que formen part de l’entitat, van expressar la voluntat i importància de consolidar el treball municipalista del Fons Valencià, coincidint en unanimitat en les diferents intervencions formals i informals en què la solidaritat i la cooperació, en el context global en el qual es troben tots els països del món, van a ser una eina fonamental per al control i la mitigació del coronavirus. A més a més, es va coincidir en el fet de què s’ha de continuar, i inclús enfortir, amb les polítiques de cooperació per apoderar el desenvolupament social i econòmic de les zones i així augmentar l’autonomia i qualitat de vida de les persones dels països del Sud i incrementar el marc d’accés a la informació, prevenció i assistència sanitària en un context on la salut pública és transversal a tots els països del món.
En aquesta línia, Álvaro Escorihuela, President del Fons vas expressar que “ens trobem en un moment on la cooperació i la solidaritat entre els països i les persones va a contribuir al benestar de tots i totes, tant dels països cooperants com dels beneficiats”. També va afirmar que “des dels Ajuntaments i Mancomunitats valencianes hem de fer un ferm esforç per a consolidar, i inclús augmentar, els recursos destinats a col·laborar en el desenvolupament social i econòmic dels països del Sud, per qüestió humanitària i per seguretat sanitària del nostre entorn”. Per la seua banda, Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana va destacar “el caràcter humà i solidari del poble valencià” incidint en què “la Comunitat Valenciana “sempre ha sigut solidària i que, davant d’una situació sense precedents com en la que ens trobem, ho va a continuar sent, si cap, amb més força”.