El teu fill és més irascible? Així afecta el canvi d'hora i estació als xiquets
Experts de Vithas expliquen que la predisposició d'alguns xiquets a patir astènia primaveral és òbvia, però el seu estil de vida és un factor determinant per prevenir-ne l'aparició
Amb l'arribada de la primavera també arriba el canvi a l'horari d'estiu. Així, a la matinada del dissabte 25 de març al diumenge 26 haurem d'avançar els nostres rellotges. Com que aquest canvi horari suposa dormir una hora menys, els més petits poden veure afectats els seus bioritmes. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), el rellotge biològic dels xiquets pot trigar a ajustar-se uns quants dies, o fins i tot una setmana, ja que aquest canvi d'hora altera el ritme vigília-son, podent produir desajustos del son, problemes d'atenció , irritabilitat, enuigs, desànim o cansament.
A això s'hi afegeix a més un trastorn propi d'aquesta època de l'any: l'astènia primaveral, un estat transitori caracteritzat per la pèrdua d'energia i la caiguda lliure de les defenses de l'organisme que fins i tot pot arribar a dificultar en gran mesura les relacions socials, així com el rendiment acadèmic i la simptomatologia del qual es mostra amb un augment de badalls, cansament, irritabilitat o inapetència.
Des de la Unitat de Pediatria de l'Hospital Vithas València 9 d'octubre, la doctora Sonia Pérez Valle pauta les mesures a seguir per pares i educadors per combatre aquesta simptomatologia típica de la primavera. “Els canvis d'estació causen una alteració als nivells de determinades hormones, en concret hi ha una disminució de la betaendorfina, que és la que produeix benestar a l'organisme. La manca d'aquesta hormona -explica l'especialista- provoca irritabilitat, nerviosisme, tristesa, cansament i apatia.”
La professional posa èmfasi que “si els símptomes clars d'astènia s'allarguen més de quinze dies o si el xiquet a més associa mocs, esternuts repetits, picor de nas i d'ulls, febrícula (37,5-37,8 ºC) o diarrea ja no és astènia. En aquests casos, cal portar el xiquet al pediatre ja que pot ser l'inici d'alguna malaltia com refredat, gastroenteritis, otitis o fins i tot al·lèrgia”.
Com prevenir i tractar l'astènia primaveral en xiquets
La predisposició d'alguns xiquets a patir astènia primaveral és òbvia, però el seu estil de vida és un factor determinant per prevenir-ne l'aparició. “Els més petits necessiten una rutina establerta perquè el seu desenvolupament físic i psicològic siga adequat”, comenta la doctora Pérez, que recomana fer exercici físic, ja que estimula l'alliberament de dopamina i endorfines que aixequen l'ànim dels més petits”.
D'altra banda, una dieta equilibrada i una alimentació saludable és un dels pilars indiscutibles per prevenir l'astènia primaveral. "L'aportació de nutrients i vitamines adequada és indispensable perquè el xiquet tinga una salut física i mental adequada sense oblidar una bona hidratació", afirma l'especialista.
Pel que fa al descans adequat, la doctora assegura que els xiquets haurien de dormir entre 9 i 10 hores fins als 18 anys. "De fet, -afegeix- està demostrat que els nivells de cortisol, que és l'hormona de l'estrès, es redueixen moltíssim després d'un bon descans i, al contrari, quan s'adorm menys del que cal, aquests augmenten". Aquesta hormona està relacionada a més amb el sobrepès, ja que l'escassetat de descans augmenta el nivell de gana incrementant la nostra necessitat de glucosa.