elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes

FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes
  • La Federació Valenciana s'ha sumat a la demanda de la CNSE per la dignitat, els drets i les llibertats dels més xicotets i reclamen entorns saludables, accessibles i inclusius

  • Amb motiu del Dia Nacional de la Llengua de Signes s'ha traslladat, a través de diferents actes en les principals ciutats de la Comunitat Valenciana, que els xiquets i xiquetes sords puguen usar la llengua de signes sense que això supose aïllament

MÉS FOTOS
FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes - (foto 2)
FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes - (foto 3)
FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes - (foto 4)
FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes - (foto 5)
FESORD reivindica una infància sorda lliure per a utilitzar la llengua de signes - (foto 6)

FESORD CV, la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, ha exigit que es garantisquen els drets lingüístics de la infància sorda, i se'ls dote d'entorns saludables, accessibles i inclusius en els quals puguen usar la llengua de signes sense que això supose aïllament, discriminació, ni assetjament de cap mena. A través de diferents actes en les principals ciutats de la Comunitat Valenciana.

D'aquesta manera, en el manifest pel Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles, celebrat, hui 14 de juny, amb el lema ‘Lliures per a triar, lliures per a signar’, la Federació Valenciana, s'ha sumat a les exigència de la Confederació Estatal de Persones Sordes, CNSE, que reclama, “assegurar que aquestes xiquetes i xiquets cresquen i visquen de manera lliure i plena per a usar aquesta llengua, i que se'ls done la possibilitat d'educar-se en la seua llengua natural i ser partícips d'espais agrupats, que no segregats, al costat d'iguals sords i referents adults sords que contribuïsquen a la construcció d'una imatge positiva de si mateixos”.

En aquest sentit, FESORD reclama per a la infància sorda una atenció precoç i una educació integral de qualitat que incloga la llengua de signes per a previndre l'aparició de “situacions discapacitants” com és, en aquest cas, la Síndrome de Privació Lingüística. Una qüestió a la qual al·ludeix l'article 25 de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, en recomanar als governs que donen suport a la prestació de serveis de llengua de signes a totes les xiquetes i els xiquets sords i a les seues famílies. “Tenen dret a educar-se en les mateixes condicions i amb les mateixes oportunitats que la resta per a aconseguir el seu màxim desenvolupament potencial, i arribar a ser el que vulguen ser”.

A més, la Federació Valenciana al costat de la CNSE reclama que es garantisca la presència de la llengua de signes en qualsevol política sanitària, ja que, “les xiquetes i els xiquets sords són molt més que una oïda que rehabilitar”, han assegurat. Referent a això, insten a metges, logopedes i professionals de la rehabilitació auditiva a col·laborar amb el professorat sord especialista en llengua de signes i amb les entitats de la xarxa associativa CNSE, amb l'objectiu de normalitzar l'aprenentatge i l'ús de la llengua de signes entre la infància sorda. “Triar la llengua de signes és una opció lliure i individual que es contempla per Llei, i consegüentment, s'ha de garantir”, indiquen totes dues entitats.

Cal assenyalar que, durant el 2021 i els primers sis mesos de 2022, s'han atés un total de 22 menors sords de 0 a 6 anys, en el Centre de Desenvolupament Integral i Atenció precoç (CDIAT) de la Fundació FESORD de la Comunitat Valenciana, l'únic centre d'atenció precoç homologat per la Conselleria, que consta d'una Unitat de Llengua de Signes. D'altra banda, pel Servei d'Atenció a Famílies i Infància Sorda (SAFIS) han passat 33 xiquets/as majors de 6 anys.

Cal assenyalar que l'Escola de Llengua de Signe de FESORD, durant 2021 va formar a un total de 1.093 alumnes i durant el primer trimestre de 2022 s'han sumat 178 nous.

Carolina Galiana, presidenta de FESORD CV, considera que “tenim una assignatura pendent respecte a la llengua de signes, la seua normalització i el reconeixement dels especialistes en llengua de signes, docents sords que transmeten, formen i cuiden la nostra llengua”.

Sobre el Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles 

El Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles es va adoptar en 2014 en Consell de Ministres. Des de llavors, se celebra cada 14 de juny, ja que aqueix mateix dia de 1936 es va constituir la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE), entitat que al costat de la seua xarxa associativa, a la qual pertany FESORD, ha fet possible que aquestes llengües, la llengua de signes espanyola i la llengua de signes valenciana, siguen valorades en societat.

Com cada any, institucions de tota Espanya, entre elles el Congrés dels Diputats i el Senat, s'han sumat a la celebració d'aquest dia il·luminant les seues façanes de blava turquesa, color que identifica a la comunitat sorda. Així mateix, està previst que parlaments autonòmics, diputacions i ajuntaments facen pública una declaració institucional en suport a aquesta llengua.

A més, enguany se celebra el 40 aniversari de l'Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, un estatut que recull en el seu Article 13.4, que “la Generalitat garantirà l'ús de la llengua de signes pròpia de les persones sordes, que haurà de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte”. I així ho ha assenyalat el President de la Generalitat, Ximo Puig, en un missatge institucional gravat expressament per a commemorar aquest 14 de juny i que ha difós FESORD a través dels seus canals socials.

Per la seua part, des de FESORD seran presents en diferents carrers i places de les tres capitals de la Comunitat Valenciana, amb diferents actes, per a posar en valor la importància de les llengües de signes en la vida de les persones sordes, i fer partícip d'aquest patrimoni lingüístic a la ciutadania a través de diferents activitats.

Durant tota la setmana, i especialment en la jornada de hui en les diferents comunicacions digitals realitzades per les entitats de persones sordes s'ha utilitzat l'etiqueta #YoconlaLS.

Pujar