elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fernando Simón, el cap ideal per als xiquets valencians

Fernando Simón, el cap ideal per als xiquets valencians

    Els últims mesos han canviat els nostres costums, els nostres plans i, sobretot, la manera de veure el món. Els adults ens hem enfrontat a una situació única en la qual ens hem vist obligats a adaptar-nos amb rapidesa, però com ho han viscut els xiquets i xiquetes valencians?, ha canviat la seua visió del món i del seu futur?, han canviat els seus somnis?, continuen defensant als mateixos ídols que fa un any?

    Per setzé any consecutiu, Adecco presenta l'enquesta Quina vols ser de major, en la qual analitza una vegada més les aspiracions laborals i les percepcions del món del treball dels més xicotets. Enguany, la pandèmia no sols ens ha afectat els majors, els xiquets i xiquetes també han sigut conscients de tots els canvis i els resultats de l'estudi demostren que ells també valoren de manera diferent el món laboral, polític i social.

    No és novetat que la medicina siga una de les professions que més agrada entre xics i xiques, perquè també els adults valoraven a l'alça l'acompliment dels professionals sanitaris després de la quarantena (així ho demostraven les dades reflectides en Resetting Normal: Redefinint la nova era del treball). El que sí que és més inesperat, tenint en compte la gran varietat d'opinions entre els adults, és que un 8,5% dels xics i un 12,3% de les xiques que han participat en l'estudi afirmen voler a Fernando Simón com a futur cap en els seus treballs i que aquest aparega en el *top 10 del rànquing de caps.

    Aquests són alguns de les dades que llança la XVI Enquesta Adecco Què vols ser de major, amb la qual El Grup Adecco, líder mundial en la gestió de recursos humans, vol donar veu un any més als més joves –prop de 1.800 xiquets i xiquetes enquestats en tota Espanya d'entre 4 i 16 anys, 250 d'ells valencians– per a conéixer la seua opinió sobre la situació del nostre mercat de treball i sobre la nostra actualitat política i social.

    Sanitaris, la professió del futur

    Les novetats que trobem en preguntar-los als més xicotets de la casa quina volen ser el dia de demà no són massa. Xics i xiques continuen volent exercir les mateixes professions que els joves als quals s'enquestava fa 16 anys, allà pel 2004, encara que sí que és cert que la medicina i la infermeria han millorat els seus llocs.

    En general, el que sí que existeixen són grans diferències entre xiquets i xiquetes. Per exemple, un any més la majoria d'ells voldria tindre una professió vinculada a l'esport (futbolistes, jugadors de bàsquet, pilots de Fórmula 1, tennistes…) seguit d'aquells que apostarien per fer carrera dins de les forces de l'ordre i la seguretat nacional (policies, bombers, guàrdies civils, guardes forestals...).

    Elles, en canvi, prefereixen professions vinculades a cura dels altres i a l'ensenyament i la formació, seguides de professions artístiques o relacionades amb el món digital, la moda i la bellesa.

    Baixant al detall de professions concretes, el panorama de què li agradaria ser als xiquets i xiquetes valencians quan siguen majors queda així:

    Un any més, i com ha succeït quasi invariablement en tots els anys d'enquesta, els xics valencians volen ser futbolistes, així ho manifesta un 25,9% d'ells. Enguany, no obstant això, la professió de metge es fa amb el segon lloc (18%) seguida de la professió de policia, amb el 15,9% i de la de cantant (10,1%).

    Com a resultat de la digitalització i el creixement de les xarxes socials, la professió de youtuber, guanya força i segueix present en el top 5, amb el 8,4% dels joves volent dedicar-se a això.

    Veterinaris, professors o bombers són algunes de les professions que completen el *top 10 amb poques diferències respecte a l'any anterior. Crida l'atenció, no obstant això, la incursió del periodisme, que es fa amb el huité lloc i amb un 3,2% dels joves valencians interessats en ell. Per primera vegada, la professió de caixer es fa amb una de les primeres deu places, presumiblement com a resultat de l'esforç i importància d'aquests professionals durant la crisi sanitària.

    Per part seua, elles es decanten per ser mèdic, així ho manifesta el 20,4% de les enquestades. Després de la medicina, les professions preferides per les xiquetes són professora (19,1%), cantant (12,6%), infermera amb el 11,8% i veterinària (7,5%), que torna a aparéixer en el rànquing femení en una posició alta. I, com en el cas dels xiquets, la professió de *youtuber apareix en el sisé lloc.

    Completen les deu primeres posiciones professions com a actriu, policia i futbolista. I com en el cas dels xiquets, la professió de caixera irromp en el rànquing d'elles, i se situa en el desé lloc, amb un 2,5% de valencianes que els agradaria dedicar-se a això, probablement per la importància que han tingut aquests professionals durant aquests mesos.

    Tornem a trobar també opcions divertides entre les respostes com “vull treballar provant hotels” o “en la CIA”, fins i tot “venent els meus invents”. També hi ha aventurers que s'atreveixen amb els treballs més arriscats i expliquen que voldrien “cuidar lleons i tigres”, “viatjar a Mart per a descobrir extraterrestres” i fins i tot “ajudar a Batman en les seues missions”.

    I quin propòsit persegueixen els més xicotets en triar una professió o una altra? Les xiquetes valencianes són les que, al contrari que l'any passat, veuen un caràcter més altruista en la decisió que motiva triar una professió o una altra i creuen que el propòsit vital de la gent en triar treball és poder ajudar als altres (49,5%), seguit de guanyar diners (32,6%) i dedicar-se a alguna cosa que els agrada (17,9%).

    Els xiquets pensen que el propòsit que es persegueix a l'hora de triar una professió és dedicar-se al que els agrada (45,7%), guanyar diners (29,3%) i ajudar als altres (25%).

    A més, són conscients que, per a treballar, hi ha unes certes qualitats essencials. A la pregunta de quines qualitats creuen que són les més importants per a ser un bon treballador, els xics són més pràctics i les xiques es declinen per actituds més empàtiques.

    Ells defensen que és important esforçar-se (29,9%), estudiar (14,1%) i estar compromés (8,8%); elles, per contra, opten per l'amabilitat (28,5%), l'empatia (24,7%) i la passió (16,8%), encara que també parlen de la importància de l'esforç (10,6%). Els idiomes van guanyant força i tant ells (7,7%) com elles (10,2%), afirmen que dominar-los és molt important per a tindre èxit laboral.

    Per descomptat, no falten les respostes divertides, amb més d'un “no arribar tard al treball”, “portar-se bé amb els teus companys” o fins i tot algun “fer els deures tots els dies”. Algun més atrevit afig “no cridar als que manen” o “treballar i no jugar amb el mòbil”.

    Entre els millors caps: Fernando Simón

    Tampoc es posen del tot d'acord entre els membres de cada gènere a l'hora de triar al cap ideal sota les ordres del qual posar-se en un futur. De nou, ells es decanten per líders que provinguen de l'àmbit esportiu. Elles, en canvi, prefereixen com a cap a algú de l'àmbit musical.

    El que sí que tenen clar tant xics com xiques a la Comunitat Valenciana, és que Fernando Simón seria un bon superior, la qual cosa demostra que, sens dubte, la pandèmia i la seua gestió són temes de summa actualitat per a qualsevol rang d'edat de la societat. És més, un 93,4% dels enquestats afirma que el coronavirus és la notícia més important de l'any.

    Per a ells, el líder ideal sota les ordres del qual treballarien en el futur seria el davanter del Barça Leo Messi, un 14,2% el triaria. En segon lloc, trobem com a cap ideal al futbolista del València C.F Dani Parejo, amb un 12,6% de xiquets que es posaria baixos les seues ordres. Fernando Simón apareix en tercera posició, amb un 8,5% dels vots.

    Apareix per primera vegada en la taula David *Broncano (6%), i repeteix Arturo Valls (5,9%). I fan la seua primera aparició en el top 10 personatges com el cantant porto-riqueny *Annuel (5,2%), el *youtuber *DjMario (4,8%), i Do Patrici (3%).

    Elles tornen a canviar de cap una altra vegada, enguany prefereixen com a primera opció a l'artista catalana Rosalía, triada pel 12,9% de les xiques. En segon lloc, trobem a Fernando Simón amb un 12,3% de xiques que afirma que voldria posar-se sota les seues ordres.

    Potser pels mesos teletrabajando o perquè el sentiment emprenedor és cada vegada major en la societat, però el no tindre cap superior, i ser les seues pròpies caps es fa amb la tercera posició en el rànquing de les xiques (9,1%).

    Repeteixen, un altre any més, Aitana (8,7%) i papà o mamà (7,5%) com les opcions de les xiquetes. Uns altres dels caps que voldrien les valencianes són la cuinera i presentadora Samantha Vallejo-Nájera, el dibuix animat Ladybug, i el presentador Arturo Valls.

    Fora d'aquesta llista dels més votats han aparegut altres caps de molts àmbits, com a periodistes de renom -Matías Prats o Vicente Vallés-, esportistes que ja no estan amb nosaltres, com *Kobe *Bryant, *influencers com Paula *Gonu o María *Pombo i, de nou figures molt més institucionals com el Rei Felip VI, la seua esposa la Reina Letizia o superherois com Batman.

    L'impacte de la pandèmia

    També els xiquets i xiquetes a la Comunitat Valenciana han canviat la seua visió del món durant els últims mesos de confinament. Amb el llançament de l'informe de *Resetting Normal: Redefinint la nova era del treball véiem com el sector sanitari era el més valorat pels adults després de la crisi. També ho és per als més xicotets que, en la seua majoria, a més d'optar per la medicina com a professió futura, qualifiquen als metges com els treballadors més importants durant les últimes setmanes.

    Un 53% dels xics aposta pels metges, seguits dels professors (19%), les forces de seguretat de l'Estat (11%), i dels treballadors en el sector alimentari/distribució (9%).

    Les xiques també situen als metges en el *top 1 amb un 56% dels vots. Li segueixen els professors, amb un 21% dels vots i els treballadors del sector alimentari/distribució (14%).

    Per descomptat no falten aquells que defensen que, sens dubte, els seus pares han sigut els treballadors més importants. Potser és perquè el teletreball els ha fet descobrir la faceta de treballadors dels seus progenitors.

    I, què els ha semblat tindre als seus pares a casa tots els dies? Perquè la veritat és que la majoria expressen haver estat contents. El 70% de les xiquetes afirma que li ha semblat molt bé i un 17%, que els ha semblat bé. Tan sols trobem un 0,5% que defensa que molt mal i un 1% explica que malament. El 11,5% restant es mostra indiferent.

    Els xics presenten valors similars, un 69% afirma que molt bé i un 18% que bé. Tan sols un 1% afirma que molt mal i un 2% d'ells que malament. El 10% restant es mostra indiferent.

    Malgrat l'optimisme, el 61% dels enquestats defensa que, entre seguir a casa l'any que ve i tornar al col·legi per al nou curs, prefereixen la segona opció. Un 10% es mostra indecís i no sabria si triar les classes des de casa o les classes i esbarjos amb amics.

    La veritat és que, des de març, els xiquets no han tingut opció de triar i han hagut de seguir les classes des de casa sense suport presencial dels seus professors ni tutories o companys en els quals recolzar-se per a continuar aprenent. Adecco els ha preguntat, també, com s'han organitzat amb els seus estudis per a traure dades sobre el suport de les seues famílies durant el “telecolegio”. Un 52% dels enquestats explica que han sigut les seues mares les que més els han ajudat amb les seues tasques, el 17% afirma que els seus pares i el 31% defensa que tots dos per igual.

    Solucions per a evitar un altre confinament?

    Adecco també ha aprofitat el seu estudi per a demanar consells als més xicotets. Tots semblaven tindre solucions clares que ajudarien al Govern a no tornar a la mateixa situació que fa uns mesos. No sabem si entre els seus plans estarà fer-li-les arribar a l'executiu de Pedro Sánchez, però la veritat és que coincideixen que el material de detecció i prevenció és crucial per a no tornar a caure en un rebrot profund.

    A més, trobem respostes molt més concises com “posar-se sempre la màscara”, “obligar a llavar-se les mans tot el temps”, “no deixar anar a veure als nostres avis” o “no barallar-se tota l'estona”. També han sorprés amb respostes com “convidar-nos a menjar quan ja es puga eixir sense màscara”, “deixar que els xiquets puguem eixir a passejar sempre” o “aplaudir una altra vegada per a animar a la gent”.

    El món de l'empresa

    S'ha tornat a preguntar als joves valencians en quin tipus d'empresa els agradaria treballar en el futur i ací es tornen a apreciar diferències per sexe, encara que els sectors es mantenen i no varien massa en comparació amb els de l'any passat.

    Ells continuen apostant per treballar en algun organisme públic com a primera opció (17%), com podrien ser hospitals, comissaries i jutjats o fins i tot ministeris. Després, preferirien empreses vinculades al món de l'esport (14%) i multinacionals dedicades a la consultoria (11%) i relacionades amb el món digital i de la informàtica.

    Elles repeteixen primera opció amb empreses de l'àmbit escolar (25%), seguides d'empreses vinculades a la cosmètica i la bellesa (14%) i als animals (11%). El percentatge d'emprenedores augmenta lleugerament i trobem a un 9% que no voldria treballar en l'empresa de ningú, sinó obrir el seu propi negoci. La sanitat (8%) és una altra àrea per al qual s'emprarien les xiques: hospitals o centres ambulatoris són les seues preferències.

    Tornem a trobar respostes divertides amb xicotets que treballarien en “l'empresa de Capità Amèrica”, “en una fàbrica de chuches”, “en la de Gru i els Minions” o fins i tot “en la mateixa que papà per a treballar junts des de casa”. Tornen a aparéixer somiadors que defensen que “no treballarien en cap perquè seran rics”.

    També, se'ls ha preguntat als joves quin producte o servei vendrien si tingueren la seua pròpia empresa. Els xics trien de nou muntar un negoci relacionat amb l'esport (31%), encara que el sector de la tecnologia incrementa la seua popularitat (27%).

    Les xiques muntarien primer, una empresa de moda (24%) i, després, d'alimentació (15%), del món animal (11%) o d'art (8%).

    També els cal s'avancen al futur i aposten per fabricar “sabatilles voladores”, “cotxes hiper ràpids” o “ulleres de sol amb raigs X”. Per descomptat, en un any marcat per la pandèmia i el confinament, tampoc falten xiquets que es llançarien a vendre “màscares que no facen calor” i fins i tot “guants invisibles”.

    Descans i família es mantenen com el pla ideal per a la jubilació

    Per a no perdre els costums, Adecco ha volgut saber quins plans tenen els més xicotets per a l'època del retir laboral. Quins són els seus ideals de cara a la jubilació?

    Els xics trien de nou descansar (19%), una opció que apareix per primera vegada al capdavant del rànquing. Després d'ella, trobem de nou passar temps amb la família (17%) i viatjar (15%). Cuidar a les seues mascotes, quedar amb els seus amics, fer esport i veure pel·lícules també estan entre les seues preferències.

    Elles, en canvi, es decanten, en primer lloc, per passar la jubilació cuidant de la família, així ho desitgen 1 de cada 5. Després optarien per conéixer món (20%), descansar (14%) i divertir-se (11%).

    Algun addicte al treball afirma “no voler jubilar-se mai” i els més somiadors expliquen que “compraran una mansió per a tots els seus amics amb tots els diners que tinga”. Uns altres aposten per l'art i la cultura i es jubilarien per a dedicar-se a “ser actors, escriptors o pintors famosos”.

    Pujar