elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 2 de febrer, festivitat de la Candelaria, el nostre dia de la marmota, marca com serà el que queda d'hivern

El 2 de febrer, festivitat de la Candelaria, el nostre dia de la marmota, marca com serà el que queda d'hivern
  • El refranyer valencià també recull part de la saviesa popular relacionada amb esta data de profunda importància per a l'àmbit agrícola

“Si la Candelaria plora (si plou), el fred és fora; si la candelària riu (si fa sol), el fred és viu; i si ni riu, ni plora (nuvolat), ni dins, ni fora.”

Este és el refrany valencià més conegut i que ha passat de generació en generació cada 2 de febrer, dia de la Verge de la Candelaria en la qual els cristians celebren la Presentació de Jesús en el Temple.

La Candelaria és, doncs, el nostre dia de la marmota, una celebració molt americana, que no és més que un mètode folklòric usat pels grangers dels Estats Units i el Canadà per a predir la fi de l'hivern, basat en el comportament biològic de la marmota quan ix d'hibernar el 2 de febrer.

La festivitat de la Candelaria, que marca la meitat de l'hivern, té una profunda importància en l'àmbit agrícola en simbolitzar la transició cap a dies més llargs i lluminosos. 

Este canvi en l'ambient, representat per ciris i candeles com a símbols de la victòria de la llum sobre les tenebres, històricament assenyalava el retorn a les labors del camp després del període de pausa imposat per la falta de llum i les condicions hivernals.

La necessitat de planificar les tasques agrícoles durant la segona meitat de l'hivern va portar, de la mà de la meteorologia popular, a la tradició de preveure el comportament atmosfèric a llarg termini a partir de les condicions observades el 2 de febrer. 

D'este antic ritu van sorgir dites i refranys relacionats amb la Candelaria. Observant les condicions meteorològiques dominants el 2 de febrer de 2024, amb cels buidats i absència de pluges, no podem concloure que l'hivern haja arribat a la seua fi.

Pujar