Els farmacèutics valencians: "Estem sobradament capacitats per realitzar test covid"
Sanitat i farmàcies ultimen un protocol per fer aquests tests i comunicar els positius a València, per descongestionar així l'atenció primària
Després de l'anunci de Conselleria de Sanitat en què es comunicava que estaven treballant perquè els farmacèutics pogueren notificar a l'Administració els resultats dels tests d'autodiagnòstic que es realitzen a l'oficina de farmàcia, el Sindicat d'Infermeria SATSE va enviar un comunicat a través del qual es posa èmfasi en el risc i la inseguretat que suposava per als ciutadans fer-se aquestes proves a les Oficines de Farmàcia.
Davant d'aquestes declaracions, el president del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF), Jaime Giner, ha titllat aquest comunicat d'un “atac per part dels infermers a la participació de les Farmàcia Comunitària al Sistema de Salut” i a aquest sentit ha destacat que "els farmacèutics, per la seua formació, estan àmpliament capacitats per fer aquestes funcions" i que fins i tot, acollint-se al pla d'estudis de farmàcia, la formació que reben els farmacèutics és superior a la dels infermers.
Tot i això, el màxim representant dels farmacèutics valencians ha indicat que “ara l'important és que ens posem a treballar per cuidar la salut dels ciutadans i evitar, amb la nostra feina i saber fer, l'increment de la corba de contagis”. Així mateix, Giner ha recordat que, durant els pitjors mesos de la pandèmia, quan els centres de salut estaven tancats, “els farmacèutics vam estar treballant a primera línia, atenent tot tipus de malalts, molts d'ells infectats, sense els equips de protecció adequats i vam saber cuidar els nostres ciutadans”.
Així mateix, el president del MICOF ha indicat que “ja fa anys que el Servei Valencià de Salut i el Sistema Nacional de Salut estan completament saturats i, davant la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID, s'està produint una situació greu provocada per la no participació de la resta de professionals”, ha explicat. “Ens trobem amb llistes d'espera mai conegudes -ha continuat- i que trigaran anys a normalitzar-se si s'aconsegueix. Els malalts crònics estan totalment abandonats i no es poden fer prou tests per localitzar contagis, situació que ha produït que s'hagen infectat molts ciutadans per no detectar-se a temps”, ha manifestat el representant dels farmacèutics. D'ací la importància de treballar de forma conjunta amb la resta dels professionals sanitaris, sense fer cas “altres veus que anteposen el seu propi benefici al del pacient”, ja que, com ha indicat Giner, “si les diferents professions sanitàries en comptes d'unir-se treballen de manera aïllada i sense cap mena de coordinació la Sanitat Espanyola com la coneixem té els dies comptats”. Per això des del MICOF s'apel·la que predomini el seny i la vocació sanitària dels professionals sanitaris “enfront de l'egoisme d'alguns”.