Castellano

La factura de la llum d'agost de 2021 és la més cara de la història

La factura de la llum d'agost de 2021 és la més cara de la història
  • Amb 93,10 euros de mitjana per a l'usuari, el rebut és hui un 46% més car que fa un any

La constant pujada del preu de la llum s'ha convertit en la tònica habitual aquest estiu. De fet, pràcticament tots els dies el preu de l'electricitat ha sigut present i majoritàriament ha sigut per a anunciar que tornava a augmentar.

Ara, amb el mes d'agost finalitzat, segons Facua-Consumidors en Acció, s'ha aconseguit la factura de la llum més cara de la història amb 93,10 euros per a l'usuari mitjà, la qual cosa suposa un 46% més que fa un any, quan la factura va ser de 63,77 euros de mitjana a l'agost de 2020.

Davant aquesta situació, Facua considera "lamentable" que en la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, haja eludit, en la seua compareixença en el Congrés dels Diputats d'aquest dilluns, la seua responsabilitat "negant-se a escometre reformes de gran importància en el sector per a abaratir el rebut i reduir els desproporcionats beneficis de l'oligopoli energètic". Així, el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, creu que "l'argument que Brussel·les no permetria determinades mesures és un mantra en el PSOE" al qual ja recorria la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, quan es negava a baixar l'IVA de la llum, alguna cosa que finalment ha fet.

Sánchez considera "inacceptable que Ribera rebutge traure tant la generació nuclear com la hidroelèctrica de la subhasta diària i per a sotmetre-les a preus fixats per l'Executiu", una mesura que reivindiquen tant l'associació com Unides Podemos. "La vicepresidenta quarta argumenta que fer-ho confrontaria amb el dret comunitari, malgrat que França va traure en 2011 la quarta part de la seua producció nuclear de la subhasta i és el Govern el que estableix periòdicament el seu preu (el conegut com a sistema Arenh)", assenyala el secretari general de FACUA.

Asimiso, l'associació exigeix al PSOE l'"empatia social" que demana la ministra de Transició Ecològica a les elèctriques i que resulta obvi que no tindrà un oligopoli dedicat a la maximització de beneficis unflant les tarifes i cometent pràctiques fraudulentes amb els consumidors.

"Ribera només sap posar excuses per a no actuar, amb el fal·laç argument que les mesures que li reclamem serien 'frontalment contràries al marc comunitari', mentre sembla haver-se oblidat de la seua responsabilitat de protegir els 'consumidors vulnerables' i la capacitat d'intervindre les tarifes que li atorga la Directiva europea del sector elèctric 2019/944", ha assenyalat el secretari general de FACUA. En el seu article 5, aquesta norma estableix que "els Estats membres podran aplicar intervencions públiques en la fixació de preus per al subministrament d'electricitat als clients domèstics en situació de pobresa energètica o vulnerables". En aquest sentit, la Directiva no posa límits als criteris econòmics que poden utilitzar els Estats membre per a considerar a un consumidor com a vulnerable.

Més de 29 euros de pujada per a l'usuari mitjà

Tornant a les dades sobre l'evolució del rebut de l'usuari mitjà, aquest agost s'encareix 29,33 euros respecte al d'agost de 2020. La pujada enfront del mes passat, quan es va situar en 85,34 euros, representa ni més ni menys que 7,76 euros (un increment mensual del 9,1%). Si el Govern no haguera baixat l'IVA al 10% per a les factures emeses des del 26 juny fins a final d'any, la factura d'agost hauria aconseguit els 102,41 euros, 9,31 euros per damunt de l'import final.

Fins hui, els cinc rebuts de l'usuari mitjà més elevats a nivell històric han sigut els 93,10 euros d'aquest agost, els 88,66 euros del primer trimestre de 2012 (amb l'IVA al 18%), els 87,81 euros de gener de 2017, els 85,34 de juliol de 2021 i els 83,55 euros de setembre de 2018 (en els tres casos amb l'IVA al 21%).

Increment interanual acumulat del 29,5%

En el que va d'any, el rebut de l'usuari mitjà acumula una pujada interanual del 29,5%. En els huit primers mesos de 2021 ha representat una mitjana de 79,61 euros mensuals (sempre amb els impostos inclosos), enfront dels 61,46 euros del mateix període de 2020. El seu import, mes a mes, ha sigut de 80,48 euros al gener (pujada interanual del 18,5%), 62,08 euros al febrer (baixada interanual del 3,8%), 70,90 euros al març (+18,0%), 81,55 euros a l'abril (+46,4%), 82,13 euros al maig (45,4%), 81,27 euros al juny (34,2%), 85,34 euros al juliol (36,2%) i 93,10 euros a l'agost (46,0%).

FACUA ha plantejat un decàleg de reivindicacions al Govern, entre elles un canvi en les regles de la subhasta del mercat majorista perquè tant la hidroelèctrica com la nuclear isquen i se sotmeten a un preu fix, la creació d'una empresa pública que aglutine a les centrals hidràuliques a les quals finalitzen les concessions, la baixada de l'IVA de manera permanent, el control de les ofertes fraudulentes de les elèctriques i l'aprovació d'un nou model de bo social que represente almenys un 50% de descompte en la factura i del qual es puguen beneficiar les famílies que cobren no més de 2 salaris mínims, que augmentarien fins a 3 en funció del número i característiques dels seus membres.

L'usuari mitjà

L'usuari mitjà utilitzat per FACUA en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW -la mateixa en horari punta i vall- i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l'anàlisi de diverses desenes de milers de factures d'habitatges habitats. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència el perfil d'usuari mig tradicional sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que consumeix el 45% de l'electricitat en l'horària vall, el 29% en l'horari punta i el 26% en l'horari pla.

De dilluns a divendres, l'horari punta -el més car- s'aplica de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores, el pla de 14 a 18 hores i de 22 a 00 hores, i la vall -el menys car- de 00 a 8 hores. Dissabtes, diumenges i festius nacionals s'aplica les 24 hores l'horària vall.

Pujada del quilowatt hora

A l'agost de 2020, el preu del kWh es va situar en una mitjana de 12,18 cèntims. A l'agost d'enguany, el preu mitjà ha sigut de 15,66 cèntims en horària vall, 20,34 cèntims en horari pla i 31,33 cèntims en horari punta. La mitjana aritmètica entre els tres trams ha sigut de 22,44 cèntims, un 84,2% més que fa un any. La mitjana ponderada prenent com a referència el consum de l'usuari mitjà en cada tram ha sigut de 21,41 cèntims, un 75,8% més elevada que a l'agost de 2020.

Pujar