Els experts conclouen que els canons anti pluja no són efectius i manquen de base científica
Els veïns de la zona nord de Castelló van denunciar la seua presència pel baluern de les seues canonades
A la fi de març de 2022 saltava la notícia per una denúncia del Senador de Compromís, Carles Mulet, que treia a la llum els canons anti pluja o anti tempesta en diverses zones de la Comunitat Valenciana, concretament a Gavarda i Sant Rafel del Riu. Arran d'una pregunta parlamentària del polític de Cabanes, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va obrir una investigació sobre una vella polèmica que per a molts era una teoria de la conspiració.
Elperiodic.com ja va publicar aquesta polèmica i va explicar què són canons antipluja i com funcionen.
Ara, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) han manifestat que “les activitats anti-calamarsa utilitzant canons que produeixen un fort soroll (ones sonores) no són efectives per a la destrucció de la calamarsa i no tenen cap base científica”. Malgrat això existeixen empreses que fabriquen i comercialitzen aquests dispositius contra la tempesta i hi ha agricultors disposats a pagar per elles malgrat la seua inutilitat i il·legalitat. Per a acabar d'adobar aquest “despropòsit”, l'Administració “es posa de perfil davant les peticions que li arriben”, indica el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.
Alguns casos són els detectats en Belver de Cinca i Albalate de Cinca (Osca) i altres a les comarques valencianes de la Ribera i el Maestrat, encara que estan proliferant per tota la geografia sense control. Precisament en el Maestrat les denúncies van començar en l'estiu de 2021 quan els veïns dels canons situats a Sant Rafel del Riu van denunciar el seu cansament per les detonacions, cada pocs segons, a qualsevol hora del dia amb l'arribada de núvols que contenien aigua. No va ser fins a mesos després de les iniciatives de Compromís al Senat, quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va moure fitxa i va demanar a l'ajuntament conéixer quina tramitació municipal havien tingut la ubicació d'aquests sistemes en les parcel·les 197 i 295 del polígon 5 de la localitat i davant l'absència d'autoritzacions d'acord amb el Reglament del Domini Públic Hidràulic i el Reial decret 9/2008 que desenvolupa la Llei d'Aigües, que prohibeix la modificació artificial del cicle hidrològic sense autorització de l'Administració de l'Estat o de l'organisme de conca.
La SAT demana permisos un any després
L'entitat SAT Cítrics de Covadonga (amb seus a Tarragona, València, Castelló i Huelva) comunica el 10/02/2022 que procedirà a instal·lar un sistema de protecció contra la calamarsa, quan porta funcionant com a mínim des de l'estiu de 2021. No és fins al 30/05/2022 quan la Comissaria d'Aigües sol·licita a l'Oficina de Planificació Hidrològica que eleve un informe-proposta que deixa en mans de l'organisme de conca, del coneixement que existisca sobre la matèria i de l'informe previ de l'Institut Nacional de Meteorologia al Ministeri. Si a més implica la utilització de productes o formes d'energia amb propietats potencialment adverses per a la salut, es requerirà informe favorable de l'Administració Sanitària per a l'atorgament de l'autorització.
Per a Mulet “l'Administració ha de ser categòrica amb qui se salta la normativa i només demana els permisos quan comença a enfrontar-se a sancions, després d'haver jugat amb la salut dels veïns important-li poc l'estat dels recursos naturals que són de tots i estan per damunt dels seus interessos empresarials. Acabaríem malament si cada explotació agrícola tinguera agrane librepara omplir de canonades la troposfera, afectant les espècies i a la salut i al descans dels veïns sense cap classe de garanties del que puga succeir amb les tempestes. En aquest context de sequera i canvi climàtic, el més assenyat és fer les coses bé, sancionar als infractors i complir la llei”, denúncia el senador valencianista.
Per això el representant de Compromís ha convidat al Ministeri i els seus organismes competents a “ser eficaços” i a “començar amb les sancions, perquè instal·lacions il·legals portaran en poques setmanes un any i mig de funcionament ignorant la llei. Entenem que, amb el que diu Meteorologia i la normativa vigent, no queda més per discutir i només cal desmantellar aquestes molestes instal·lacions i que els seus titulars paguen les sancions que corresponguen per una activitat irregular, perillosa, prohibida i molesta”.