La ‘estafa de la indigestió’ comença a esfondrar-se
Els falsos denunciants poden arribar a cobrar fins a 18.000 euros d'indemnització
La ‘estafa de la indigestió’ dut a terme per molts turístiques britànics per a aconseguir unes vacances gratis en el nostre país, sembla que està començant a arribar a la seua fi. Després d'anys de lluita per part del sector hoteler, un jutjat de Liverpool ha condemnat a quatre membres d'una família a penes de presó per posar una falsa reclamació per indigestió en un hotel de Benidorm al touroperador ‘Jet2 Holidays’.
És la primera sentència condemnatòria que es dicta en aquest sentit, ja que fins ara aquesta pràctica era immune davant els ulls de la justícia britànica i permetia a molts dels seus ciutadans gaudir d'unes vacances amb tot inclòs, totalment gratis.
La conducta, que s'havia instaurat ja com a costum, havia disparat la seua pràctica en últims anys fins a un 700% i ha arribat a costar al sector hoteler al voltant de 60 milions d'euros. Una situació que ha aconseguit unir a empresaris de diferents zones turístiques com a Balears, Canàries, Costa Blanca i Costa del Sol per a lluitar contra ella.
Durant molts anys està pràctica ha sigut perseguida per la Policia Nacional, qui ha arribat a detectar en un estiu que fins a 800 turistes han interposat reclamacions falses. A més, segons algunes de les cadenes hoteleres afectades dels 800 reclamants únicament 38 van visitar al metge com a conseqüència de la intoxicació.
Però com funciona l'estafa de la indigestió?
Devessall de denúncies falses
La tècnica per a aconseguir unes vacances gratis a Espanya està més que estudiada pels despatxos d'advocats de Regne Unit, i és que aquells bufets que s'encarreguen de les reclamacions per suposats intoxicacions alimentàries garanteixen l'èxit als seus clients.
El procediment és el següent: els turistes encarreguen a través d'un touroperador les seues vacances de sol i platja en la costa espanyola, durant la seua estada desdejunen, mengen i sopen sempre en l'hotel. Després de finalitzar les seues vacances i tornar a Regne Unit al·leguen haver patit una intoxicació en l'hotel.
Després de presentar denúncia per intoxicació davant el jutjat aquest, segons la normativa de consum britànica actual, no té l'obligació de sol·licitar als demandants moltes proves que demostren la seua veracitat – ni tan sols un part mèdic- el que permetia que el nombre de denúncies falses augmentarà.
Aquesta situació era de sobres coneguda pels despatxos d'advocats, la qual cosa els permetia garantir als seus clients fins a 18.000 euros nets d'indemnització per part de l'empresa organitzadora del viatge.
El repartiment de benefici per aquesta estafa, en general, era distribuït de la següent manera: el 60% dels diners obtinguts era per al bufet encarregat de l'assumpte i el client rebia el 40% restant. Una quantitat amb la qual recuperaven el pressupost de les seues vacances.