Com està sent l'impacte de la COVID-19 en les startups espanyoles
En el cas de les startups que comercialitzaven immobles l'aturada ha sigut del 95%, mentre que empreses que tenien un ecommerce han crescut entre un 10 i un 15%.
La crisi del coronavirus està tenint efectes incerts en diferents sectors del teixit empresarial espanyol, i també en les startups.El sector de les startups és molt ampli i s'està segmentat molt ràpidament en diferents categories; des de Fintech (banca), edtech (educació), o buildtech (construcció), fins a moltes altres que fan que el sector estiga cada vegada més enfocat a targets concrets de la població.
“La Covid-19 ha colpejat seriosament al sector tecnològic com a qualsevol altre sector més tradicional, però aquest es veurà molt més ressentit perquè per model de negoci les nostres empreses requereixen d'una intensitat de capital molt més elevada. I en molts casos parlem de companyies vinculades a entrades de capital extern d'una forma bastant periòdica per a poder créixer i pujar al següent nivell”, explica José Antonio Marta, CEO de Splacing.
No obstant això, dins de l'ecosistema també cal dir que aquest colp no ha afectat a totes les startups per igual. Això ha variat en funció dels models de negoci, nínxols de mercat i target, on l'impacte ha sigut major en uns casos i menor en uns altres, fins i tot en algunes empreses els ha obligat a pivotar cap a altres serveis i productes.
“El sector al qual pertany Splacing, el tecnològic, startup, markeplace i buildtech, realment l'impacte en el nostre sector ha sigut molt divers segons el producte o servei que té cada empresa. És a dir, no és el mateix startups que comercialitzaven immobles on l'aturada ha sigut del 95%, que empreses que tenien un ecommerce, que han crescut entre un 10% i un 15%, o empreses de Fintech que han adaptat els seus serveis (préstecs, revisió d'hipoteques) i s'han mantingut. O en el nostre cas, en el qual existeixen categories o serveis que han caigut, com els serveis d'arquitectura, per posar un exemple. No obstant això, uns altres s'han mantingut o fins i tot han crescut un 20%, com la neteja d'oficines, o locals, entre altres”, afigen des de la buildtech.
Com ho estan vivint les startups. Creixement i recuperació
Si s'agrupen les empreses, es pot dir que, totes aquelles vinculades a l'alimentació d'una forma directa o indirecta (marketplaces, ecommerce, o logística) realment s'han vist reforçades. I és que, els negocis tradicionals i físics s'han vist obligats a tancar, com les grans superfícies, el mitjà i xicotet si que ha patit una aturada significativa i, per tant, les empreses tecnològiques han vist créixer els seus ingressos. En aquest grup, també es trobarien les empreses orientades a l'educació, formació, salut, telemedicina o delivery, sent aquestes últimes les que han crescut més ràpid.
Així mateix, hi ha altres empreses que han pogut continuar la seua activitat si bé han hagut d'adaptar la seua dimensió a un mercat més xicotet per la crisi sanitària. Empreses Fintech, mitjana, o lawyers han vist com la seua demanda es ressentia, però han pogut adaptar-se a aquesta nova situació redimensionado estructures, i aquestes són les que s'han crescut de forma més lenta.
Finalment, estan aquelles empreses que han hagut de replantejar-se el seu model de negoci per trobar-se zero demanda d'una forma imminent. I, en els millors casos han hagut de, o bé girar i adaptar els seus productes i serveis a la nova demanda, o en molts casos, paralitzar l'activitat a la mínima expressió perquè l'impacte en els seus comptes de resultats siga el mínim possible. Es tracta de companyies traveling, proptech, o events, que en el millor dels casos han hagut de pivotar.