Esport organitza el I Congrés de Pilota Valenciana al mes d'octubre
La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i la Universitat de València, mitjançant la Càtedra de Pilota Valenciana, han organitzat el congrés "La Pilota Valenciana: reptes per al segle XXI", per tal de difondre, reflexionar i debatre sobre l'esport de la pilota valenciana a fi d'encarar-ne el futur.
El congrés es desenvoluparà del 26 al 28 d'octubre a les instal·lacions de l'ADEIT a València, on es presentaran: ponències, taules rodones, tallers i comunicacions. Cal destacar que aquest congrés tindrà tota una sèrie d'activitats i actuacions paral·leles del 28 de setembre al 21 d'octubre, que inclouran presentacions, conferències, exposicions, tallers i xarrades arreu dels pobles i comarques valencians, per tal de vertebrar la pilota i involucrar el màxim de clubs i institucions possibles.
El principal objectiu d'aquesta iniciativa és marcar el camí a seguir per a la futura promoció d'aquest esport, prenent com a base el rigorós estudi de la realitat i les alternatives de solució als problemes i millores, elaborades per experts professionals en cadascuna de les matèries.
"Es tracta d'un ambiciós projecte que vol estar a l'altura de les expectatives creades, en relació a l'impuls de la pilota valenciana i d'acord amb la normativa consolidada de la Generalitat que dóna suport, especialment, a la protecció i promoció del nostre esport nacional", ha explicat el director general d'Esport, Josep Miquel Moya.
A banda dels objectius generals de difondre i reflexionar sobre l'esport de la pilota valenciana, aquest congrés té també uns objectius específics, com ara elaborar un diagnòstic de la situació actual de la pilota valenciana en els diferents àmbits d'actuació delimitats; recollir les màximes propostes de millora, analitzar-les i debatre-les de manera raonada; elaborar un document de conclusions que servisca el Govern Valencià i els diferents actors de la promoció de la pilota valenciana, tant públics com privats, de guia per on adreçar les seues accions a mode de Llibre Blanc de la Pilota Valenciana; difondre, territorialment i socialment, el coneixement i la pràctica de la pilota valenciana i servir de base a un futur pla estratègic que puga elaborar la Generalitat per a desenvolupar l'esport de la pilota valenciana en totes les seues dimensions.
El congrés s'obrirà amb la conferència marc "La Pilota Valenciana entre la tradició i la modernitat", a càrrec de Gabriel García Frasquet. També es durà a terme la taula redona "Les instal·lacions idònies per a promocionar la pilota", amb la participació de Víctor Iñurria, arquitecte i promotor i 1r president de la Federació de Pilota Valenciana; Josep Congost, arquitecte i estudiós de la pilota; Elsa Lloret Soler, arquitecta i autora del futur trinquet d'Alacant; Jesús Gil, sotsdirector del servei d'Infraestructures Educatives; Daniel Ribera, exjugador professional i trinqueter. Per finalitzar la primera jornada hi haurà el taller "Prevenció de lesions del jugador de pilota", a càrrec del fisioterapeuta Guillem Gil.
De la segona jornada del dia 27 es destaca la conferència "Associacionisme i clubs de pilota. Reptes de futur", a càrrec de Francisco Orts; el taller "Eines per a la producció audiovisual de clubs de pilota", a càrrec de Domingo García; i la conferència "La gestió professional de World Padel Tour", a càrrec de Mario Hernando. A la vesprada, es realitzarà la conferència "L'entrenament del jugador de pilota del segle XXI. Una visió integral", pel Grup Pilota 2.0. Agustín Larré (gestor esportiu) i Domingo Palacios (professor d'EF). Tots dos formen un equip d'entrenadors que preparen molts dels millors jugadors professionals de pilota, Puchol II entre ells.
El congrés tancarà el dia 28 d'octubre amb la conferència de Manuel Conca "La introducció de la Pilota al mon educatiu: orígens, actualitat, i reptes cap al futur", la taula redona "Sostenibilitat i planificació estratègica al món de la pilota", i la presentació de l'estudi realitzat per la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València "La percepció dels grups d'influència sobre la situació actual de la Pilota Valenciana", a càrrec de Daniel Martos, professor de didàctica a la UV). La taula de cloenda durà per títol "Sostenibilitat i planificació estratègica al món de la Pilota Valenciana", i comptarà amb la presència d'Empar Marco, directora de À.; Josep Miquel Moya, director general d'Esport; Daniel Sanjuan, president de la Federació de Pilota Valenciana; i Josep Maria Cataluña, expresident de la Fundació Bancaixa.
Activitats paral·leles
Les activitats paral·leles arrancaran el 21 de setembre a Massalfassar, amb la inauguració de l'exposició "Esport Tradicional Valencià i Territori", organitzada per la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València. Al mateix temps, a Massalfassar es representarà l'obra teatral "Una pilota al cor", de la companyia la Mitja Lluna. És una obra basada en el llibre 'Paco Cabanes, 'el Genovés': l'heroi esportiu dels valencians' i té l'objectiu d'inculcar en la població escolar el coneixement d'un dels mites esportius dels valencians. A continuació, es durà a terme la presentació del llibre, en presència del mateix Paco Cabanes, 'el Genovés'. Aquest llibre també serà presentat el dia 30 de setembre a Castelló, aprofitant l'acte de presentació del congrés, i el dia 1 d'octubre a Sella.
El 8 d'octubre es farà a Massalfassar un taller escolar de pilota valenciana a càrrec de Ricard Sentandreu.
El dia 20, a Pedreguer i a Agost, també es representarà l'obra de teatre "Una pilota al cor" i es presentarà el llibre basat en la vida del gran pilotari valencià Paco Cabanes.
Per finalitzar amb les activitats al voltant del congrés, el dia 21 a Castelló es durà a terme un taller de proteccions, pilotes i guants amb l'artesà Salva Ramos, hi haurà partides de raspall a la plaça major i en acabar es representarà l'obra de teatre "Una pilota al cor".
Les entitats que col·laboren en l'organització del congrés són: el Servei d'Esports de la Diputació de València, el Servei d'Esports de la Diputació d'Alacant, el Servei d'Esports de la Diputació de Castelló, la Fundació Esportiva Municipal (VALÈNCIA), la Federació de Pilota Valenciana, el Museu de la Pilota de Genovés, el Col·legi Oficial de Titulats en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (COLEFCAFECV), l'Associació de Gestors Esportius Professionals (GEPACV) i el Servei de Formació del Professorat.
La inscripció es pot dur a terme al següent enllaç: http://congresos.adeituv.es/pilota2017/inscripcion/index.ct.html