elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Espanya reconeix la ‘pilota valenciana’ com a esport oficial

Espanya reconeix la ‘pilota valenciana’ com a esport oficial
  • Aquest esport genuïnament valencià va ser declarat BIC en 2014

El Congrés dels Diputats ha aprovat que la ‘pilota valenciana’ siga reconeguda oficialment com un esport. Així l'esmena presentada per Joan Baldoví al projecte de llei de l'esport ha tirat avant amb els vots del Partit Popular, Unides Podem, Vox, Compromís, Ciutadans, PNB, Esquerra, EH Bildu i el Grup Mixt, encara que només ha votat en contra el PSOE.

Què suposa la seua aprovació?

La inclusió de la ‘pilota valenciana’ en el projecte de llei de l'esport suposa que els pilotaris podran competir a l'estranger i es podran beneficiar de subvencions, beques o la condició de ser considerats com a esportistes d'elit per a poder realitzar els seus estudis.

La ‘pilota valenciana’ és BIC

La pilota valenciana és un esport propi i específic del poble Valencià que es practica des de temps immemorial en tot el territori de la Comunitat Valenciana i constitueix un símbol de la identitat dels valencians.

Com a tal, el 5 de setembre de 2014 va ser declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial.

Breu història

La ‘pilota valenciana’ va començar a jugar-se al carrer, encara hui es juguen en les variants de ‘llargues’ i ‘raspall’. De fet aquests carrers eren coneguts com el carrer de la ‘pilota’.

A petició dels pilotaris valencians, se celebra en diverses ciutats europees un campionat internacional.

També es juga en els ‘trinquets’, un espai tancat amb graderies per als espectadors. Una corda i una ratlla divideixen els camps dels contrincants i es pot jugar un contra un, dos contra dos o tres contra tres.

Els mites de la ‘pilota’

El santuari de la ‘pilota valenciana’ és el trinque Pelayo de València on s'exposen retrats dels mites d'aquest esport: Nel de Murla, Xiquet de Quart, Juliet d’Alginet, Rovellet i el Genovés.

Pujar