Una esmena de 1.100.000 euros als pressupostos de la Generalitat Valenciana permetrà iniciar un programa de col·laboració entre més de 2.000 grups de música
Fa tretze anys que va nàixer la Campanya d’Intercanvis Musicals, un programa creat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i l’ Institut Valencià de la Música amb el propòsit de difondre el talent dels músics valencians i fomentar la seua interrelació a través d’una sèrie de concerts organitzats en diferents punts de la geografia valenciana als que participaven inicialment bandes de música. Amb el temps la Campanya es va convertir en una oportunitat per a mostrar el seu treball per a les vora 1.700 formacions artístiques que s’inclouen dins d’aquest col·lectiu.
Des de 2.005, la Generalitat Valenciana ha donat suport a la iniciativa de la FSMCV. I, una volta demostrat el seu paper com a vertebrador i difusor cultural, el col·lectiu va estimar l’any passat que havia arribat el moment de ampliar-lo, donant cabuda a altres manifestacions artístiques fortament arrelades a la tradició cultural valenciana.
Amb motiu de la presentació d’esmenes als pressupostos de la GV, la Federació de Societat Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va impulsar un encontre amb la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDIT), la Federació de Cors de la CV (FECOCOVA) i la Federació de Folklore de la CV (FOLKLORECV) on es van subscriure les condicions per a crear un nou model d’esta campanya d’intercanvi, amb espectacles que inclouen l’actuació de membres de cadascuna de les federacions: bandes i orquestres de música, els cors, les formacions de dansa i rondalla i les de tabal i dolçaina. Esta iniciativa s’ha vist recolzada per una esmena als pressupostos de la GV presentada pel grup Podem de Les Corts Valencianes en nom del tripartit, que contaria amb el recolzament del Partit Popular i de Ciudadanos.
Tal i com ha declarat Pedro Rodríguez, President de la FSCMV, “el propòsit d’aquest acord és unir esforços per a donar visibilitat i contribuir a la interrelació d’un total de 2.049 formacions artístiques distribuïdes per tota la comunitat, que amb el nou model podrien participar en aquesta campanya d’actuacions, previstes entre maig i octubre de 2017.”
Cal assenyalar que la FSMCV reuneix a 547 societats musicals amb 1.686 formacions artístiques (1.075 bandes, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de càmera, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal). A totes elles es sumarien els 180 cors de la Federació de Cors, les 140 formacions de la Federació de Folklore i les 84 de la de Tabaleters i Dolçainers.
La FSMCV va presentar la passada setmana a tots els grups polítics les seues reivindicacions davant els pressupostos de la Generalitat. El Partit Popular va manifestar, i així va fer, que recolzaria amb esmenes pròpies totes i cada una de elles. Podem, pot ser que en nom del tripartit, va presentat dos esmenes, una d’elles es la que origina esta possibilitat de col·laboració entre les quatre federacions. Per la seua part, Ciudadanos es va mostrar disposat a recolzar estes últimes.
Tots els presidents de les federacions involucrades a l’acord han manifestat la voluntat de que aquest programa siga un primer pas que possibilite noves vies de col·laboració, no sols en matèria d’intercanvis, sinó en projectes de gran calat que permeten avançar en una línia conjunta d’actuació per a l’enriquiment de les formacions artístiques valencianes.