Els esdeveniments musicals, una mina d'or a la Comunitat, i ara què?
Es presenta la primera anàlisi científica desenvolupat per experts que identifica els avantatges i febleses de la Comunitat en el turisme musical
Els festivals s'han convertit en tota una estirada a la Comunitat Valenciana. És evident el potencial que té el turisme musical en una terra on es van superar els 130 milions d'euros d'impacte econòmic en 2017 en aquest sector. Són dades de l'Agència Valenciana de Turisme que reflecteixen la bona salut de la qual gaudeixen els festivals a la Comunitat.
Solament dues dades que il·lustren aquesta realitat: els dos festivals amb major nombre d'assistents espanyols estan a Castelló - l'Arenal Sound de Borriana (300.000) i el Rototom de Benicàssim (220.000) - i entre els deu esdeveniments musicals més multitudinaris també hi ha dos amb sang valenciana: el FIB de Benicàssim (177.000 assistents) i el Low de Benidorm (80.000 al llarg de tres dies).
Fins ara les xifres han anat superant-se i hem assistit a una revolució "festivalera" sense que s'haja analitzat el per què, el com, i, sobretot, el cap a on d'aquest fenomen. Fins ara. Perquè aquesta setmana s'ha presentat la primera anàlisi científica del mapa que ocupa la Comunitat Valenciana en l'àmbit dels festivals.
Un estudi, realitzat per l'Associació de Promotors Musicals i l'Agència Valenciana de Turisme, que identifica els avantatges i febleses de la Comunitat en aquest àmbit. Sota el títol 'Anàlisi del posicionament turístic de l'activitat musical a la Comunitat Valenciana', aquest treball respon a preguntes com: És bé que hagen tants esdeveniments musicals a la Comunitat?; Què té aquesta terra que la fa tan atractiva per als promotors musicals?; què ens falta per a consolidar aquest fenomen?...
Són solament algunes de les preguntes que aquest estudi tracta de respondre partint d'una premissa: La Comunitat Valenciana s'ha convertit en terra de festivals en el lloc i en el moment oportú. Açò significa, tal com ha explicat el director científic de l'informe, José Maria Nácher, que el musical és un model turístic clau per a reposicionar el territori: "El turisme d'oci, el dels festivals, és el que ens ha fet triomfar així. Però existeixen també dos tipus de turisme en aquest sector: el professional musical i el cultural, que són els que més economia generen però també són els més difícils de captar".
Perquè no solament de festivals tracta aquest sector musical. Un dels punts forts de la Comunitat és l'important patrimoni musical valencià (amb compositors com Joaquín Rodrigo o manifestacions com el Misteri d'Elx). Un fet que troba la seua plasmació en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) o en iniciatives com el Palau de la Música de València, el Palau de les Arts o el Berklee College of Music.
També cal recordar que l'Agència Valenciana de Turisme ha creat les marques Mediterranew Fest i Mediterranew Musix, pensades per a aprofitar les bases turístiques de la Comunitat i el seu prestigi en el terreny musical i en l'organització d'esdeveniments de música en directe. L'informe subratlla també la necessitat d'enfortir el teixit productiu turístic-musical propi.
Aquest dèficit professional i empresarial en l'àmbit musical s'observa en quasi tot el territori espanyol: "És necessària la formació el professionals del sector i en la comunicació i el màrqueting", ha assenyalat Nácher.
No obstant açò, s'han de destacar projectes de col·laboració sectorial com MusicaProCV i el treball de la patronal Hosbec de Benidorm com a bons exemples de la connexió de l'activitat turística i la música. De la mateixa manera, projectes com La Fira Valenciana de la Música Trovam!-Pro Weekend estan exercint una importància vital en l'impuls d'estratègies de vertebració del sector i la consolidació de la indústria musical i la seua vinculació amb altres sectors productius.
Què queda per fer?
Molt. Però som el primer territori en el món que s'ha posat a reflexionar sobre la indústria turística musical. I açò és un gran pas, tal com destacava el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en la presentació de l'informe: "L'estudi ens va a servir de guia para per a veure exactament quin és el nostre potencial i com ho transformem en un producte amb major recorregut en l'àmbit nacional i internacional".
Deures pendents? L'elaboració d'un catàleg que incloga el conjunt d'agents professionals de la música en directe (públics i privats) a nivell de Comunitat; el desenvolupament d'estratègies que permeten alinear les accions de les diferents administracions amb la indústria musical per a optimitzar recursos i canalitzar les accions de manera conjunta; potenciar la professionalització i l'ocupació estable en el sector; així com millorar la normativa legal i la inseguretat jurídica amb la qual es troben els promotors en l'organització de concerts.
Així mateix, també es preveu que la indústria musical establisca aliances amb altres sectors productius, com el de l'hostaleria o la restauració, per a desenvolupar accions que permeten millorar la qualitat en l'oferta turística de la Comunitat: "L'important d'açò és que darrere de l'estudi hi ha una voluntat de l'administració i un treball darrere per part de la indústria valenciana", conclou el director de l'informe.