"És un escàndol": Els agricultors valencians, en alerta davant l'arribada de més taca negra i falsa arna en els cítrics sud-africans
Brasil acumula 15 deteccions més del fong Elsinoë i del càncer bacterià dels cítrics i diversos països africans sumen nous casos de falsa arna en roses
La Unió Europea va interceptar durant el mes de juliol passat 11 carregaments infestats de les plagues de quarantena Phyllosticta citricarpa, el fong causant de la taca negra dels cítrics, i de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en les importacions citrícoles procedents de Sud-àfrica amb destinació al mercat europeu. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) reclama a Ursula Von der Leyen que “no continue sent còmplice d'aquest escàndol i prenga mesures realment eficaces per a impedir el risc intolerable d'entrada de noves malalties i plagues que suposarien una pèrdua irreversible per a la nostra citricultura”.
Després de la primera detecció de taca negra el mes de juny, coincidint amb l'inici de la seua campanya d'exportació de cítrics, Sud-àfrica torna a ser protagonista al juliol en patir la intercepció de huit casos en llimes, un en taronges i un en pomelos. Quant a la falsa arna, comptabilitza una detecció en taronges, la primera de la temporada, així com dues més en chile tabasco.
AVA-ASAJA alerta que “Sud-àfrica continua tenint un greu problema amb la taca negra. Enguany sembla que porta camí de repetir les més de 50 intercepcions de 2023. El risc fitosanitari és alt i real. No podem continuar depenent de l'atzar, perquè qualsevol partida contaminada pot introduir-nos aquesta malaltia”.
L'organització presidida per Cristóbal Aguado també afirma que “la detecció de falsa arna en un carregament de taronges sud-africanes evidència, tal com hem denunciat reiteradament, que Sud-àfrica no està fent bé el tractament en fred que estipula la legislació comunitària. Així que o Sud-àfrica fa el que ha de fer per a complir la llei o la UE fa el que ha de fer perquè la seua llei es complisca”.
En les intercepcions notificades per la Comissió Europea també crida l'atenció el Brasil, en sumar al juliol 15 deteccions més del fong Elsinoë (10 casos en llimes) i del càncer bacterià dels cítrics Xanthomonas citri (5 casos en llimes). En tot el que portem d'any, les importacions citrícoles brasileres ja acumulen 53 intercepcions de totes dues plagues, declarades de quarantena per la UE a causa del potencial destructor que tindria la seua expansió en sòl comunitari.
Finalment, AVA-ASAJA destaca les múltiples deteccions de falsa arna en carregaments procedents de diversos països africans: en roses, hi ha notificades quatre a Kenya, dos a Etiòpia i dos a Uganda; mentre que en nabius, consten dos a Zimbàbue.
Aguado insisteix que “no podem seguir així. Cal racionalitzar d'una vegada per sempre una gestió tan fonamental com és el control de plagues i malalties en frontera. Durant dècades aquest ha sigut un taló d'Aquil·les per a la UE, fins i tot després de la reforma del reglament de sanitat vegetal. No es pot continuar venent l'agricultura europea a canvi d'altres interessos comercials. No es pot continuar jugant amb foc. Jugar-li-la a cara o creu no és una opció”.