Castellano

Incertesa empresarial: un 50% no sap quan es recuperara i un 18% creu que en sis mesos

Incertesa empresarial: un 50% no sap quan es recuperara i un 18% creu que en sis mesos
  • La liquiditat de les seues empreses i la capacitat d'afrontar pagaments a curt termini, les principals pors

Pràcticament la meitat de les empreses no saben quan recuperaran el nivell d'activitat anterior a la crisi COVID-19, i el 18% d'elles opina que l'aconseguiran entre sis mesos i un any. Així es desprén una enquesta realitzada per Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana per a conéixer la percepció i opinió de les empreses durant la crisi sanitària.

El treball de camp ha consistit en la realització de 488 enquestes a empreses de tota la Comunitat Valenciana, entre els dies 7 i 18 de maig, període que coincideix amb l'etapa de reactivació de les empreses no essencials.
Els aspectes que més preocupen les empreses de la Comunitat Valenciana estan relacionats amb la liquiditat de les seues empreses i la capacitat d'afrontar pagaments a curt termini, així com l'excessiu palanquejament.

Respecte a l'impacte que aquesta crisi està tenint en l'activitat de les empreses, l'estudi conclou que pràcticament tots els àmbits de l'organització s'estan veient afectats.

En aquest sentit, la major incidència s'està produint en la comercialització dels productes i serveis i en el pla financer, i també ha provocat l'ajornament d'inversions i projectes programats per a enguany.

Les mesures que han adoptat les empreses amb caràcter immediat ha sigut reduir els costos per a adaptar-los al nivell d'activitat i la modificació dels plans de finançament. Així ho afirma, aproximadament, la meitat de les empreses que han participat en aquest estudi.

L'obertura de nous mercats i la cerca de clients nacionals també han sigut algunes de les mesures posades en pràctica per la meitat de les empreses. Així, un de cada quatre empresaris ha començat a buscar nous clients en mercats exteriors.

En el nou context empresarial, la digitalització de les empreses està contribuint a l'adaptació d'aquestes. Set de cada deu empreses consideren que modernitzar l'empresa el pot ajudar a ser més competitiu. En aquest sentit, i des del punt de vista de les vendes, les empreses mostren interés a potenciar el comerç electrònic, el màrqueting digital, la creació de catàlegs virtuals i l'organització de fires digitals.

Des del punt de vista de la producció, les empreses consideren important realitzar inversions en sistema de producció per control remot, la millora de 'maquinari' i 'programari' a mesura, o en sistemes d'anàlisis de la informació a temps real, entre altres aspectes.

Al seu torn, invertir en equips per al foment del teletreball, la millora de la formació dels treballadors en digitalització, o la incorporació de treballadors i treballadores experts en TIC també són aspectes importants per a l'empresa.

Un dels processos de reajustament més severs que han realitzat les empreses ha sigut en l'àrea dels recursos humans. Segons els resultats d'aquest estudi, els principals canvis que s'estan produint en les empreses afecten la comunicació amb els seus treballadors i treballadores i la formació. En concret, el 37% de les empreses afirma que han millorat la comunicació amb els seus treballadors.

D'altra banda, el 52% de les empreses que han continuat operatives han implantat el teletreball de manera provisional o a més llarg termini. Finalment, el 35% ha invertit en formació dels seus treballadors i treballadores o ho pensa fer pròximament.

El conseller d'Economia, Rafael Climent, ha donat a conéixer les dades aquest dimecres destacant que "aquest estudi de diagnòstic era necessari per a identificar els reptes als quals s'enfronten les empreses en el procés de reactivació de l'activitat, i també les seues necessitats per a adaptar-se al nou context econòmic i empresarial".

Climent també ha ressaltat que la majoria d'empreses coincideixen que el suport de la Generalitat és fonamental. En aquest sentit, el conseller ha explicat que, des que es va decretar l'estat d'alarma, la Conselleria ha posat en marxa un conjunt d'ajudes i iniciatives que contribuïsquen a afrontar la situació de crisi en els sectors productius derivada de la pandèmia COVID-19.

Pujar