Les empreses mineres poden continuar fent tasques de manteniment i seguretat
La indústria extractiva no es considera essencial, després d'un canvi de criteri d'última hora del Govern, el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d'altri que no presten serveis essencials, amb la finalitat de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19 va suprimir 15 dels 40 activitats incloses en el document. Entre elles va desaparéixer el punt 13 A, les persones treballadores de la indústria *electrointensiva, siderúrgica i alts forns i minera, així com a les persones treballadores en la producció i subministrament de serveis de calefacció o aire condicionat de forma centralitzada per a múltiples centres de consum.
Durant el dia d'ahir, el sector va estar realitzant diferents consultes per a aclarir la confusió generada per la tardana publicació del Reial decret, sobre la complexitat d'interpretació de les activitats essencials recollides en l'Annex, combinada amb la complexitat de les cadenes de valor necessàries per a assegurar el funcionament eficient d'aqueixos serveis essencials. La conclusió final és que hi ha empreses mineres que poden treballar ja que subministren matèries primeres als sectors considerats essencials i es poden continuar fent les tasques de manteniment i seguretat minera.
“El principal objectiu del nostre sector és donar servei a la societat , aportant les matèries i serveis tan necessaris per al seu desenvolupament. El primordial és vetlar per la seguretat i salut de tots els nostres treballadors i col·laboradors, i al mateix temps garantir la supervivència de les empreses, i serveis. Davant aquesta situació tan compromesa en la qual es troba la nostra societat, volem posar-nos a disposició, com sempre, per a aportar tot allò que es requerisca, tenint en compte que la nostra actuació pot ser requerida per a realitzar reparacions i actuacions d'emergència, i per a això és necessari mantindre d'una manera latent l'activitat”, assegura Custodi Monfort, president de l'Associació d'Empreses d'Àrids de la Comunitat Valenciana.
Fins ahir dimarts, en el qual la indústria extractiva va haver de parar, el 87% d'empreses mineres de la Comunitat Valenciana continuava treballant amb normalitat, segons les dades de l'Associació d'Empreses d'Àrids de la Comunitat Valenciana (ARIVAL). El 93% de les explotacions en actiu continuava produint, encara que el volum d'activitat s'havia vist reduït en un 33%, respecte a les mateixes dates del passat any. A més, el sector no ha recollit cap cas de coronavirus entre els treballadors. “Totes les empreses complim amb els protocols establits per a la seguretat en el treball i no tenim afectat a cap treballador”, apunta Custodi Monfort.
Una altra qüestió, és la financera. La situació econòmica és molt preocupant, no es poden afrontar les despeses generals sense activitat, de manera que es requereixen moratòries en els pagaments, incloent la factura energètica i Seguretat Social, així com un ajornament en les liquidacions d'IVA, i impostos. “En cas contrari, a mesura que s'esgoten els recursos financers, que són molt pocs, les empreses entraran en fallida tècnica, generant-se un efecte va dominar l'els pagaments amb efectes generals”, apunta Monfort. El sector ja treballa en la fase d'obertura total i en aqueix nou escenari proposa fer test a tots els treballadors abans de començar a treballar i que es garantisca el pagament dels serveis prestats, fent complir la llei de morositat.