El 46% de les empreses que figuren en el Registre Mercantil no té activitat
El 46% de les empreses espanyoles que els registres oficials consideren actives no tenen realment activitat, segons les dades d'un estudi realitzat per Iberinform, la filial de Crèdit i Caució, que proporciona solucions de gestió de clients per a les àrees financeres, màrqueting i internacional. L'equip d'analistes de Iberinform ha identificat 1.545.000 empreses espanyoles registralment actives que no han publicat actes ni depositat comptes en el Registre Mercantil durant els últims anys.
En examinar el número d'empresa que han depositat els seus comptes anuals en el Registre Mercantil, s'observa una caiguda del 14% des del màxim històric registrat en 2007 fins a l'últim exercici presentat corresponent a 2018. Pel camí s'han quedat més de 170.000 empreses.
L'incompliment de l'obligació de depòsit pot suposar importants conseqüències per a l'empresa, entre elles, el tancament provisional de la fulla registral, la qual cosa impedeix inscriure en el Registre Mercantil cap document excepte alguna excepció com el cessament o dimissió dels administradors, la motivació per a qualificar un concurs de creditors com a culpable, la possibilitat que tant la pròpia empresa com els seus socis o creditors reclamen als administradors els danys i perjudicis causats pel no depòsit o la imposició de fortes multes per part de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC).
Les dades per comunitats autònomes mostren que Canàries és la Comunitat Autònoma que presenta una major taxa d'inactivitat (53%) entre les seues empreses registralment actives. Li segueixen Andalusia, Comunitat Valenciana i Madrid. La Rioja (34%) és la comunitat espanyola amb un menor percentatge d'inactivitat entre les empreses registralment actives.