Embaràs i covid: experts no veuen motius per evitar l'embaràs a causa de la vacuna
El director mèdic de l'IVI explica que el motiu que no es recomane en embarassades és només perquè encara no hi ha experiència amb aquest grup de població
La vacuna contra la COVID-19 ja és una realitat al nostre país. Des del passat mes de desembre s'estan subministrant a Espanya les vacunes de tipus ARNm, les pertanyents als laboratoris Pfizer / BioNTech i Moderna. Al administrar aquest tipus de vacunes, l'mRNA ajuda a crear proteïnes comuns a virus, desenvolupant anticossos en immunitat humoral que ens defensarien de virus, si entrés en contacte amb el nostre cos.
"En el cas que una dona es vulga vacunar contra la COVID-19 abans o durant la seua gestació, des IVI recomanem que no s'administren tipus de vacunes que contenen virus atenuats. D'altra banda, atès que el calendari oficial de vacunació no està definit per a les dones en edat fèrtil, no hi ha motiu que justifique posposar el desig gestacional ni l'inici d'un estudi o tractament de reproducció assistida, incloses les donacions de gàmetes ", explica el doctor Antonio Requena, director mèdic de IVI.
Bé és cert que aquesta vacuna és un medicament nou, que encara no s'ha provat en dones durant les fases d'estudi per a la seua aprovació. Però, en el cas de les vacunes de tipus ARNm, al no emprar vectors virals, s'entén que no hi ha risc que la vacuna per si mateixa comporte un efecte negatiu sobre l'embrió. Per això, el motiu que el seu ús no estiga recomanat en embarassades és única i exclusivament perquè encara no hi ha experiència envers aquest grup de població. D'altra banda, cal afegir que fins ara no hi ha cap dada publicada sobre un efecte teratogènic de virus en pacients contagiades de COVID-19 durant el primer trimestre del l'embaràs.
Pel que fa a la vacunació contra la COVID-19 en embarassades, el Ministeri de Sanitat recomana posposar-en embarassades fins a la fi de la gestació, atès que no hi ha evidències suficients, encara que també manifesta que no hi ha indicacions de problemes de seguretat relacionats amb l'administració de les dosis en embarassades. A més, el Ministeri preveu excepcions individuals per a casos de dones amb alt risc d'exposició o complicacions.
"L'inici d'un tractament és un bon moment per fer medicina preventiva, i tenint en compte que la vacunació es realitza en base a un calendari oficial, des IVI recomanem l'administració de les vacunes de tipus ARNm abans d'iniciar un tractament, tenint en compte que només hauran de passar dues setmanes després de l'administració de la segona dosi per poder iniciar el tractament de reproducció assistida -inseminación o transferència de embrions-. En cas que a una dona li coincidixca la vacunació amb el tractament de fertilitat, des IVI recomanem que es faça, ja que és factible poder continuar amb el desenvolupament de l'cicle i amb la vacunació ", afegeix el Dr. Requena.
L'Agència Europea de Medicaments (EMA), sobre l'ús de les vacunes de tipus ARNm en embarassades, certifica que els estudis en animals no han demostrat efectes negatius en l'embaràs. No obstant això, les dades sobre com utilitzar aquest tipus de vacunes són limitats. Per tant, la decisió sobre l'administració d'aquesta vacuna en embarassades s'ha de fer de manera conscienciada, fent balanç entre riscos i beneficis.
Per la seua banda, l'Associació Americana de Ginecòlegs i Obstetres, la Societat Americana de Medicina Reproductiva (ASRM), la Societat Materno Fetal i el Centre de Control de Malalties (CDC) no recomanen restringir l'ús de la vacuna en pacients que estan planejant el embaràs, en les que estan embarassades o dones en període de lactància.
Pel que fa a l'administració de les vacunes d'ARNm en pacients que estan en un tractament de fertilitat, l'Associació Americana de Medicina Reproductiva afirma que les pacients immerses en un tractament de reproducció assistida han de ser aconsellades per un especialista.