El Papa Francesc, la reina Letizia i el president del Govern, complimentats amb la palma d'Elx pel Diumenge de Rams
Diumenge de Rams a Elx: 70.000 il·licitans participen en la processó
La processó del Diumenge de Rams ha tornat a celebrar-se a Elx. Unes 70.000 persones, segons dades de la Policia Local, han complit amb la tradició i han vestit els principals carrers de la ciutat amb un mantell de palmes blanques amb el verd del Palmerar com a fons, una estampa única en el món que fa que que aquest senyal d'identitat de la ciutat il·licitana siga singular. Una festa, declarada d'Interés Turístic Internacional des de 1997,
que hui ha tingut com a convidat al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui ha participat per primera vegada en la Processó de Jesús Triunfante juntament amb l'alcalde d'Elx, Carlos González, l'edil de Festes, Mariola Galiana, l'edil de Cultura, Marga Antón, el president de la Junta Major de Confraries i Germanors, Joaquín Martínez, i membres de l'Equip de Govern i de la Corporació, entre altres representants de diferents entitats i institucions.
El president de la Generalitat ha enaltit els valors de “unió i convivència” del Diumenge de Rams d'Elx. Puig ha destacat que “aquest dia és molt significatiu en tota la Comunitat Valenciana, però si hi ha un lloc en el qual és absolutament emblemàtic és a Elx, que aquesta més vinculat amb la palma ja que forma part de la naturalesa d'aquesta ciutat”.
Puig ha qualificat aquesta processó com “una manifestació comuna d'exaltació i alegria, un dia de la cultura cristiana d'exhibició respecte al que era en aqueix moment l'entrada de Jesucrist i, per tant, més enllà de les fronteres religioses està processó uneix a tota les persones de Eche, que és una festa identitària d'aquest municipi”.
“Hui és un dia per a la convivència i per a buscar els punts que ens uneixen ja que en aquesta processó hi haurà gent de diferents creences però a tots ens relaciona els principis de bona voluntat que són els valors de la fraternitat i la igualtat”, ha remarcat.
Per part seua, l'alcalde ha manifestat que “el Diumenge de Rams és una de les tradicions a Elx amb més arrelament, data del segle XIV i exactament des de 1371 ja se celebrava a la nostra ciutat aquesta processó que té aqueix component cívic que fa que milers d'il·licitans i il·licitanes participen en ella”.
González ha qualificat el Diumenge de Rams d'Elx com “un dels més significatius de tota Espanya ja que és Festa d'Interés Turístic Internacional des de 1997, quan va començar a tindre un gran impacte turístic, alguna cosa que cobra major rellevància ara que comencem a recuperar la normalitat després de l'excepcionalitat que ha suposat la pandèmia”.
En aquest sentit, el regidor destaca que “aquesta celebració reflecteix aqueix símbol de tradició, convivència i festa il·licitana” i confia que hi haja activitat turística durant els pròxims dies.
El temps ha acompanyat i els il·licitans han complit amb la tradició d'estrenar roba primaveral en un dia tan assenyalat. Milers de palmes, llises i trenades, han acompanyat el “Pas de la Burreta” pels principals carrers del centre històric de la ciutat a les mans d'il·licitanes i il·licitans arribats des de tots els barris i pedanies que un any més han contribuït a fer del Diumenge de Rams una festa singular.
I com a protagonistes les palmes guanyadores del concurs que es va fallar ahir, autèntiques joies de l'artesania il·licitana, una tradició que passa de generació en generació i que està cridada a perdurar.
A més, com mana la tradició s'ha complit amb l'enviament de palmes al Papa Francesc, a la reina Letizia i al president del Govern, Pedro Sánchez, a més de l'alcalde de Jaca i als bisbes d'Oriola-Alacant i de Solsona, José Ignacio Munilla i Francisco Conesa, respectivament.