elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Hospital General d’Elx incorpora un equip d’última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa a la Comunitat Valenciana

L’Hospital General d’Elx incorpora un equip d’última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa a la Comunitat Valenciana
  • Es tracta del nou accelerador lineal que permet ajustar els tractaments en temps real, adaptant-los als canvis en l’anatomia del pacient

  • Abans que el pacient reba el tractament s’estudien les modificacions dels òrgans de risc i de l’àrea tumoral

MÉS FOTOS
L’Hospital General d’Elx incorpora un equip d’última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa a la Comunitat Valenciana - (foto 2)

L’Hospital General Universitari d’Elx és el primer hospital públic de la Comunitat Valenciana, i el sèptim a Espanya, a posar en marxa un equip d’última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa.

Es tracta del nou accelerador lineal denominat Ethos que està valorat en 3,8 milions d’euros i que ha sigut adquirit a través del Pla d’inversions en equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat). Per a incloure el nou accelerador, la Conselleria de Sanitat ha invertit aproximadament 2,5 milions d’euros en la construcció d’un nou búnquer en el servici d’Oncologia Radioteràpica.

Tal com ha explicat la doctora Natividad Bascón, responsable del servici d’Oncologia Radioteràpica, la radioteràpia adaptativa es pot definir com “la modificació del pla de tractament administrat a un pacient durant el curs de la radioteràpia per a tindre en compte els canvis en l’anatomia del pacient en el moment que rebrà el tractament”.

L’aplicació de radioteràpia adaptativa suposa un canvi en el procés radioteràpic que implica l’ús de nombrosos recursos addicionals, entre estos la intel·ligència artificial.

“Cada dia abans que el pacient reba el tractament s’estudien les modificacions dels òrgans de risc i de l’àrea tumoral o de malaltia subclínica que es tractarà. Es valora la necessitat de modificacions en el pla del tractament in situ i més concordes a la situació del pacient en eixe moment. Esta adaptació es pot dur a terme en temps rècord, la qual cosa permet fer-la amb el pacient sobre la taula de tractament”, ha detallat l’especialista.

Per la seua part, el gerent del Departament de Salut Elx-Hospital General ha assegurat que la posada en marxa d’este equip d’avantguarda representa “un pas important cap al futur de l’oncologia radioteràpica al nostre hospital. Amb esta tecnologia avançada, podem ajustar els tractaments en temps real, adaptant-nos als canvis en l’anatomia del pacient i assegurant que cada sessió de radioteràpia siga òptimament efectiva, i així elevar el nostre estàndard d’atenció i oferir als nostres pacients accés als millors recursos disponibles per a la seua recuperació”, ha continuat.

Beneficis

L’avantatge fonamental d’esta tècnica de tractament és que considera la mobilitat dels òrgans que han canviat d’una fracció a una altra i les modificacions del tumor que ha sigut afectat pel tractament i reduint el seu volum.

També considera la dosi administrada de manera real als òrgans que reben radiació. Si al pacient se li han fet noves proves diagnòstiques (PET-TAC, RMN) el programari permetrà incorporar les noves troballes d’estes imatges per a, posteriorment, fer una planificació i dissenyar un tractament molt ajustat a la situació real del pacient eixe dia. Tot això en un temps reduït gràcies a les ferramentes d’autocontornejament i planificació amb incorporació d’algoritmes d’intel·ligència artificial.

L’objectiu d’esta classe de tractaments va dirigit a minimitzar dosis en teixit sa i per tant la toxicitat aguda i tardana. El temps que tarda a administrar-se el tractament s’acurta i, per tant, resulta més confortable per al malalt.

El perfil de pacients que es beneficiaran de la unitat Ethos són pacients amb tumors pelvians, fonamentalment, tumors de pròstata i recte. També pacients pal·liatius per la immediatesa de càlcul i tractament que oferix. La setmana passada es van tractar els quatre primers pacients en la unitat Ethos, en este cas van ser pacients amb càncer de pròstata.

La unitat va començar a funcionar el passat 15 de maig i els especialistes estimen que podran tractar 4 pacients cada hora quan el maneig de la unitat estiga ben establit. Alguns dels tractaments podran fer-se en menys de 5 minuts.

Amb la posada en marxa d’este tercer accelerador, es completa la dotació d’acceleradors assignada a l’Hospital General Universitari d’Elx, hospital de referència de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental Alacant-Sud, que integra els departaments d’Elx-Hospital General, Elx-Crevillent, Torrevieja i Orihuela.

La doctora Bascón ha manifestat que “es tracta d’una tecnologia avançada disponible solament en el centre il·licità; però que donar la possibilitat d’oferir recursos a tots els pacients de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental millora la qualitat dels tractaments oncològics que integren les disciplines precises per a l’abordatge del malalt en un únic entorn”. “Esta unitat, a més, ens donarà l’oportunitat d’obrir línies d’investigació per a determinar quins tipus de pacients són els més beneficiats en qualitat de vida i control de toxicitat respecte a les unitats convencionals”, ha conclòs.

Pujar