El Govern torna a negar la cessió permanent de la Dama d'Elx a la ciutat
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, després de les interpretacions que es van fer a l'agost arran d'una resposta del Govern a una pregunta escrita de Compromís, va presentar una nova pregunta per a dissipar aquests dubtes infundats " Vistes les últimes respostes donades pel Govern a la tornada de la Dama d'Elx a la seua ciutat, es pregunta: - descarta el Govern la tornada permanent de la figura a Elx?
La resposta del Govern aportada, no dóna lloc a dubtes
En relació amb la pregunta de referència, s'informa que la Dama d'Elx és un bé del Patrimoni Històric Español, pertanyent a l'Administració de l'Estat, assignat a la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional (MAN), Museu de titularitat estatal adscrit al Ministeri de Cultura i Esport.
Aquest bé compta amb la màxima protecció jurídica en quedar sotmès, en aplicació de l'article 60.1 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Español, al règim de protecció establert per als béns d'interès cultural. Aquesta Llei, així com el Reial decret 620/1987, de 10 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de Museus de Titularitat Estatal i del Sistema Español de Museus, són les normes que estableixen el procediment que s'ha de seguir per a autoritzar l'eixida dels béns d'interès cultural fora de les instal·lacions dels Museus estatals.
Aquests procediments són els únics que garanteixen la protecció tècnica i administrativa de les col·leccions estatals i eviten qualsevol perill per a la conservació i difusió de les mateixes. En aquest cas, i conforme a l'article 4 del Reial decret 570/1999, de 9 d'abril, de creació del Patronat del MAN, s'ha d'explicar a més amb autorització del mateix per a acordar "l'eixida, qualsevol que siga la seua destinació, d'obres artístiques fóra de les instal·lacions del Museu". Només en aquest marc legal, i conforme a la citada normativa, s'estudien peticions de préstec temporal que sempre han d'anar acompanyades del corresponent pla museològic, de l'informe d'instal·lacions i recursos o "Facility Report" i del discurs expositiu. Es valoren en atenció a l'estat de conservació del bé, el seu paper en el muntatge museogràfic del Museu i raons d'índole històrica, cultural i d'oportunitat dels préstecs sol·licitats. En tot cas, la Dama d'Elx és un ben cultural que forma part de la identitat del MAN i no es contempla la seua cessió permanent conforme a l'obligació del Govern de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal.
Segons Mulet "reiteren en el que ja sabíem, que s'escuden al fet que està assignat a la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional (MAN), Museu de titularitat estatal adscrit al Ministeri de Cultura i Esport, I ens tornem a plantejar per què per exemple, el MAN no pot tenir una seu a Elx, per què tot el patrimoni cultural d'Estat ha d'estar exposat en una única ciutat, per què no es plantegen modificar la normativa a la qual es remeten, si aquesta és injusta"
Per al portaveu valencianista " la visió centralista del patrimoni comú és feridor, com si únicament la ciutat de Madrid siga digna d'oferir com a reclam cultural i turístic patrimoni de tots i totes, obres totes d'altres parts del territori. La presència de la Dama en el MAN la converteix en una peça més, ningú anirà a Madrid a propòsit a veure aquesta peça. Si el MAN tinguera una seu a Elx, segurament molta gent s'acostaria a aquesta per la simple presència. Tots som Estat, tots ens mereixem el mateix tracte"
Mulet, igualment, ha lamentat la falta de compromís del Govern en ni tan sols oferir la possibilitat d'una cessió temporal "ens adverteixen, ens recorden la normativa i no deixen entreveure la més mínima intenció de facilitar aquesta cessió. Nosaltres anem a continuar batallant per la tornada permanent de l'obra a la ciutat "