Un riu d'Alacant guarda un secret sota les seues aigües: tortugues autòctones reapareixen després d'anys d'absència
Així han trobat tortugues ibèriques en un dels rius més maltractats d'Alacant
Amb més de 80 km de longitud, el Vinalopó que naix a Bocairent, travessa de nord a sud la província d’Alacant fins a desembocar a l’altura de les Salines de Santa Pola. Es tracta d’un riu que sempre du aigua i que està prou deteriorat per l’activitat humana. Tot i això, es va decidir en 2024 posar en marxa el Projecte Emys en esta zona per la gran diversitat de fauna que alberga i per la detecció prèvia de tortugues autòctones al seu pas pel terme municipal d’Elx.
Així, del 24 al 29 de setembre el Projecte Emys va convocar, de la mà de Keuper Associació Mediambiental i la Societat Il·licitana d’Ornitologia, quatre jornades de voluntariat per estudiar les poblacions de tortugues autòctones d’aigua dolça que habiten en el riu Vinalopó.
Durant estes sessions i gràcies a la participació de 23 persones i també de la policía municipal d’Elx, es va aconseguir localitzar i censar un total de 10 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa), de les quals 9 eren noves captures, concretament 5 mascles i 4 femelles. Malauradament, també es van identificar i retirar del medi natural dues tortugues de florida (Trachemys scripta), que van ser correctament traslladades al Centre de Recuperació de Fauna de Santa Faz.
Des de la coordinació del Projecte Emys, el major voluntariat ambiental per a la conservació de tortugues autòctones del País Valencià encetat l’any 2010 per Acció Ecologista-Agró al Tancat de la Pipa, recorden que per desenvolupar esta iniciativa de ciència ciutadana en este nou indret es va realitzar una jornada formativa. Concretament, tingué lloc el 24 de setembre en el CEIP Els Garrofers (Matola, Alacant) amb l’objectiu de donar a conéixer la metodologia de captura-recaptura, els materials i informar sobre l’etologia, l’estat de conservació i les amenaces de les tortugues. Eixe dia, assistiren 10 persones, algunes de les quals en acabar la part teòrica, participaren de la prospecció del riu i de la instal·lació de dos mornells i una trampa flotant per a l’inici del voluntariat.
Finalment, des d’Agró destaquen que donat l’èxit i la bona acollida que ha tingut el voluntariat, el Projecte Emys tornarà en 2025 al riu Vinalopó per donar continuïtat al cens de tortugues d’aigua dolça. Prompte publicaran les convocatòries d’enguany a través de les xarxes socials i la pàgina web d’AE-Agró. No obstant si hi ha persones interessades a rebre informació per correu electrònic, poden posar-se en contacte escrivint a projecteemys@gmail.com.