elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educació revisarà la norma que permet l'ús del telèfon mòbil en els col·legis per a previndre l'assetjament escolar

Educació revisarà la norma que permet l'ús del telèfon mòbil en els col·legis per a previndre l'assetjament escolar
  • El conseller José Antonio Rovira assenyala que l'assetjament escolar i l'ús dels telèfons mòbils són dos dels problemes més candents als quals s'enfronta la comunitat educativa

MÉS FOTOS
Educació revisarà la norma que permet l'ús del telèfon mòbil en els col·legis per a previndre l'assetjament escolar - (foto 2)
Educació revisarà la norma que permet l'ús del telèfon mòbil en els col·legis per a previndre l'assetjament escolar - (foto 3)

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació revisarà la norma que regula la convivència en el sistema educatiu valencià per a fer front a situacions d'assetjament escolar. 

Així ho ha anunciat el conseller, José Antonio Rovira, en la clausura de la I Jornada ‘Per una educació sense per’, celebrada en la Conselleria i en la qual s'ha abordat de la mà d'experts de diferents camps les actuacions davant situacions d'assetjament escolar, així com sobre l'ús dels dispositius mòbils en els centres. 

“L'assetjament escolar i l'ús dels telèfons mòbils són dos dels problemes més candents als quals la comunitat educativa s'enfronta en el seu dia a dia i la nostra obligació com a Administració és donar-los prioritat en el nostre calendari d'actuacions”, ha indicat. 

Així, el conseller ha assenyalat que les evidències mostren en moltes ocasions una clara relació causa-efecte entre l'assetjament escolar i l'ús dels telèfons mòbils en els centres educatius. “Busquem solucions i per a trobar-les el primer és escoltar. Aquest és el primer pas de molts”, ha manifestat. 

“Partint que les prohibicions no generen, en la majoria dels casos, efectes desitjables, no podem obviar que hi ha un debat obert sobre l'ús de les noves tecnologies a les aules. En aquest trencaclosques cal atendre criteris educatius i habilitats de competència, però cal tractar de posar fre als usos que generen efectes o situacions pernicioses. Es tracta de fer un bon ús, no un abús”, ha assenyalat.

Rovira ha indicat que la Conselleria d'Educació “definirà protocols i mesures clares, en la seua tipificació i aplicació per a fer front a l'assetjament escolar, pensant en la salut mental dels nostres joves, preventivament, abans d'arribar a situacions de sofriment que poden ser evitades i evitables”.

El conseller ha explicat que l'articulació “vindrà de la mà d'un canvi substancial en la norma que regula la convivència en el sistema educatiu valencià, o fins i tot si escau, s'estudiarà una regulació “ex novo”. 

Marc comú 

Sobre aquest tema, Rovira ha recordat que la norma en vigor és el Decret 195/2022, d'11 de novembre, que marca l'autonomia de cada centre en l'ús de dispositius mòbils. “Aquesta norma està pendent de desenvolupament i és el nostre desig aprofundir en aquest desenvolupament, comptant amb les aportacions de la comunitat educativa. Una revisió participativa perquè la societat canvia a un ritme vertiginós. Hem d'adaptar-nos, creant un marc comú, una directriu perquè tots anem en la mateixa direcció”, ha indicat.

Així mateix, el conseller ha anunciat que la Conselleria implantarà en totes les Unitats Especialitzades d'Orientació (UEO) el perfil professional de l'àmbit de convivència i conducta. “Ho fem amb l'objectiu de millorar la resposta cap a aquest àmbit en els centres educatius, sent així més operativa, eficaç i eficient”, ha explicat. En la Comunitat Valenciana hi ha sis UEO (Alacant, València, Castelló, Dénia, Xàtiva i Elx) però fins ara aquest perfil professional només està en tres (les capitals de província).

Rovira ha recordat, finalment, que Educació va començar al novembre les avaluacions de context en les quals també s'ha preguntat als alumnes per l'ús de pantalles, el temps d'utilització i com els influeix en el seu dia a dia. “Escoltar i observar és fonamental i pretenem conéixer com les circumstàncies socials, culturals i econòmiques del context familiar i educatiu de l'alumnat influeixen en el seu rendiment acadèmic i la seua evolució personal”. 

“Aquestes avaluacions culminaran el 22 de desembre, per la qual cosa a principis de 2024 podrem tindre també una radiografia del que pensen i com senten els nostres xiquets i joves”, ha conclòs.

Pujar