Diverses propostes de LA UNIÓ per a fer costat al camp valencià en aquesta crisi es debatran en el Congrés dels Diputats
Baixada de l'IVA dels inputs, ajudes a l'olivar i vinya, exempció del CUE per a les xicotetes i microexplotacions i augment de la devolució del IEH per al gasoil agrícola, es discutiran en la Comissió d'Hisenda
La Unió Llauradora i Ramadera, al costat de la resta d'organitzacions de Unión de Uniones, continua amb el seu treball en la defensa del camp valencià i els seus interessos i ha seguit aquesta setmana la seua ronda de trobades amb els Grups Parlamentaris en el Congrés després d'haver-se publicat en el Diari de les Corts les seues esmenes proposades al Projecte de Llei de mesures extraordinàries actualment en tramitació. Els contactes ja es van iniciar a mitjan del passat febrer amb representants valencians dels grups polítics en el Congrés i Senat.
LA UNIÓ, que va presentar al febrer passat diverses propostes d'esmenes al projecte de Llei de mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques degudes a la sequera i als conflictes d'Ucraïna i Orient Pròxim, demanava, entre altres, la inclusió en la Llei d'una ajuda extraordinària per als sectors d'olivar i vinya; la rebaixa del tipus al tipus reduït del 10% de tots els inputs agraris, l'augment de la devolució de l'Impost Especial d'Hidrocarbur del gasoil agrícola en 12 cèntims per litre, fins al màxim permés per la UE, així com l'exempció del Quadern Digital d'Explotació per a les xicotetes i microexplotacions agràries, la qual cosa deixaria fora d'aquesta obligació al 90% d'aquestes. També es proposava compensar als llauradors del règim especial de l'IVA pels efectes negatius de la baixada de l'IVA de determinats aliments.
Diverses formacions (Junts, ERC, PP i BNG) han recollit ja aquestes propostes, que seran debatudes en la Comissió d'Hisenda que és la que té la competència legislativa plena. LA UNIÓ agraeix a aquests grups parlamentaris que hagen tingut sensibilitat amb la situació del sector i confia a poder forjar les majories necessàries perquè aquestes mesures tiren avant.
Per a això l'organització s'ha reunit ja en aquesta setmana amb algunes de les forces polítiques que han recollit les seues demandes, Junts i ERC, així com amb el Grup Socialista al qual han tractat de convéncer de l'oportunitat d'aquestes. “Són qüestions que estan directament relacionades amb les línies reivindicatives de les nostres protestes en aquestes setmanes: els costos productius, la simplificació de la PAC i un major suport als llauradors afectats per la sequera”, han sostingut en les reunions. L'organització té ja concertades també reunions amb BNG, PP i VOX i espera resposta de la resta de grups en pròxims dies, com és el cas de SUMAR. Cal recordar que els dies 19 i 20 de febrer, el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, ja va mantindre un primer contacte amb representants valencians de partits polítics amb representació en el Congrés i al Senat, amb Susana Ros, Araceli Poblador i Artemi Rallo per part del PSOE, Vicente Tejedo pel PP i Àgueda Micó i Enric Morera per part de Compromís (SUMAR).
D'altra banda, s'ha presentat també fa uns dies una proposició llei per part d'ERC per a reformar la Llei de la Cadena Alimentària, que és inspiració de les organitzacions de Unión de Uniones i que busca l'establiment de criteris oficials per a la determinació dels costos efectius de producció i dotar així de certitud als llauradors i ramaders en les negociacions i conflictes sobre preus. Igualment s'insisteix en la prohibició de la venda a pèrdua, la definició de posició de domini i el poder de negociació en la cadena que, per LA UNIÓ, són tres elements claus l'absència dels quals en la llei són causa també del mal funcionament de la cadena. “Aquesta proposició de llei té un recorregut més a llarg termini, però és important que els grups entenguen que cal obrir el debat i que el conformisme del Ministeri en aquest tema ja no val”, insisteixen.
Igualment, en les reunions amb els grups es tractarà la Llei de Pèrdues i Desaprofitaments Alimentaris, també en tramitació i per a la qual LA UNIÓ ha presentat igualment les seues propostes d'esmena, que persegueixen que aquesta Llei no supose una nova trava per al treball dels llauradors, “que bastant tenim amb no poder comercialitzar a vegades el que produïm, com perquè damunt ens penalitzen amb més càrregues econòmiques i més burocràcia”.
LA UNIÓ, les reivindicacions de la qual s'estan fent sentir als carrers en aquestes setmanes, considera fonamental també el treball amb el Legislatiu. “Al final, les protestes cal articular-les en mesures concretes que beneficien als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana i portar-les fins on es decideixen les coses perquè es facen realitat, i en això estem també”, conclouen.