elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pla d'estalvi energètic: edificis públics a 27 °C i il·luminació apagada a les 22 hores

Pla d'estalvi energètic: edificis públics a 27 °C i il·luminació apagada a les 22 hores
  • Els establiments hauran de disposar de tancaments automàtics a les portes d'accés per a impedir que es queden obertes permanentment

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat un Reial decret llei amb un Pla de xoc d'estalvi i gestió energètica en climatització per a reduir ràpidament el consum d'energia en edificis administratius, comercials i de pública concurrència, tal qual es defineix en el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE). El document, que facilita el compliment dels compromisos europeus derivats del conflicte a Ucraïna, impulsa també l'electrificació de l'economia, en agilitar les tramitacions de les xarxes i infraestructures i potenciar l'emmagatzematge i l'autoconsum. De la mateixa manera, també promou la substitució de gas natural per gasos renovables en facilitar la seua injecció en la xarxa de gasoductes.

Addicionalment, el MITECO activa mesures que permeten reduir de manera estructural la dependència energètica exterior, amb 350 milions d'euros en ajudes per a incrementar l'eficiència de diferents sectors de l'economia i potenciar l'emmagatzematge en les instal·lacions de renovables. També convoca una nova subhasta de renovables, amb 3.300 MW per a centrals eòliques i fotovoltaiques, i llança una consulta pública prèvia per a actualitzar el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC), de manera que incorpore les mesures adoptades en el pla nacional i en el pla europeu.

En un context en el qual els 27 membres de la UE han acordat reduir voluntàriament el seu consum de gas, el Govern busca minimitzar l'impacte econòmic i social d'un eventual tall de subministrament de gas rus. Per això està preparant un Pla de Contingència amb mesures d'estalvi d'energia i actuacions solidàries amb la resta de la UE que es presentarà a la fi de setembre.

En aquesta línia, les mesures aprovades hui s'orienten a reduir el consum ràpidament –els canvis de comportament poden reduir la demanda de gas i petroli un 5% a curt termini– i a potenciar l'electrificació de l'economia i la reducció del consum de gas d'origen fòssil.

OBLIGACIONS ADDICIONALS Al RITE

El Reial decret llei aprovat hui complementa el RITE, incrementant temporalment les obligacions de gestió i de consum eficient dels immobles de les administracions públiques; els establiments comercials, com a grans magatzems o centres comercials; els espais culturals, com a cinemes o centres de congressos; o les infraestructures destinades al transport de persones, com a estacions i aeroports. Amb més detall:

Tindran les temperatures de calefacció i refrigeració limitades a 19 i 27 graus centígrads respectivament; comptaran amb set dies des de la publicació de la norma per a fer efectiva la limitació, que estarà en vigor fins a l'1 de novembre de 2023.

Exhibiran en cartells o pantalles les mesures obligatòries d'estalvi, entre altres addicionals que reduïsquen el consum. També tindran set dies per a complir i la seua vigència serà efectiva fins a l'1 de novembre de 2023.

Abans del 30 de setembre hauran de disposar de tancaments automàtics a les portes d'accés per a impedir que es queden obertes permanentment, amb el consegüent balafiament per pèrdues d'energia a l'exterior.

L'enllumenat dels aparadors haurà d'estar apagat des de les 22.00 hores. Aquesta disposició també s'aplicarà als edificis públics que estiguen desocupats en aqueix moment. Igualment tindran set dies per a complir i ho hauran de fer fins a l'1 de novembre de 2023.

Aquells immobles que hagen passat la inspecció d'eficiència energètica abans de l'1 de gener de 2021 hauran de sotmetre's a una revisió extraordinària abans del 31 de desembre de 2022, de manera que tots els edificis amb un consum de climatització rellevant hagen superat una inspecció en els últims dos anys.

Per a executar ràpidament les obres de millora energètica en els edificis de les administracions públiques, aquestes podran aplicar procediments de contractació d'urgència. A més, aquests contractes s'executaran en un termini inferior a un mes des de la seua formalització.

FOMENT D'ELECTRIFICACIÓ, AUTOCONSUM I GASOS RENOVABLES

D'altra banda, la nova norma inclou també mesurades per a substituir els combustibles fòssils per renovables. Entre elles destaca l'acceleració de les tramitacions de les xarxes elèctriques, disminuint els requisits, especialment en el cas de les infraestructures de transport i de les considerades singulars, com les interconnexions entre les illes, que corresponen a Xarxa Elèctrica d'Espanya.

Els sistemes d'emmagatzematge experimenten un fort impuls, en habilitar la seua incorporació al parc de renovables històriques que perceben una retribució específica –hi ha 22 GW eòlics i 8 GW fotovoltaics–, i en reduir els permisos per a modernitzar les centrals hidroelèctriques afegint equips electrònics als seus grups electromecànics, fent-los més flexibles i permetent que s'utilitzen com a bombaments.

En el cas de l'autoconsum, s'accepta el canvi de modalitat –sense excedents, amb excedents– cada quatre mesos, i s'estableix un nou mecanisme en el cas que una nova instal·lació amb dret a compensació dels excedents vesprada més de dos mesos a regularitzar-se.

Finalment, s'habilita un procediment administratiu perquè les instal·lacions de producció de gasos renovables, com el biogàs, biometà o l'hidrogen, es puguen connectar a la xarxa de gasoductes de transport i distribució, de manera que vagen desplaçant al gas d'origen fòssil.

100 MILIONS PER A l'EFICIÈNCIA EN EL SECTOR TERCIARI
Per a acompanyar a les empreses en el seu esforç per incrementar el seu estalvi i la seua eficiència energètica, el MITECO saca demà a consulta pública una nova línia d'ajudes per al sector terciari. Amb 100 milions a càrrec del Fons Nacional d'Eficiència Energètica (FNEE), aquest Programa per a la rehabilitació energètica en edificis existents del sector terciari (PREE terciari) estarà vigent fins a desembre de 2024.

L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), organisme adscrit al MITECO i gestor del FNEE, serà l'encarregat de coordinar les ajudes, que s'entreguen en forma de concessió directa a les comunitats i ciutats autònomes. Subvencionaran actuacions que aconseguisquen una reducció del consum d'energia final d'un 10% i que s'enquadren en una o diverses de les següents tipologies:

Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica.
Millora de l'eficiència energètica i ús de renovables en instal·lacions tèrmiques de calefacció, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.
Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació.
Substitució d'aparells de refrigeració per uns altres d'alta eficiència amb etiquetatge energètic.
Millores en l'eficiència energètica de les instal·lacions frigorífiques.
Sistemes d'automatització i control.
Millora de l'eficiència energètica de la climatització dels centres de procesament de dades.

100 MILIONS PER A l'EFICIÈNCIA EN LA INDÚSTRIA I LES PIMES

El MITECO també amplia amb 100 milions addicionals el Programa d'eficiència energètica en la indústria. Aquest programa, ja en marxa, es va llançar en 2019 i estarà

vigent fins a juny de 2023. Fins al moment ha rebut més de 2.600 sol·licituds d'ajuda per part d'empreses industrials, per un valor superior als 400 milions.

El Programa també és gestionat pel IDAE i territorializado amb les comunitats i ciutats autònomes. Subvenciona millores de la tecnologia en equips i processos industrials, així com la implantació de sistemes de gestió energètica, per a reduir el consum i els costos de les empreses, augmentar la seua competitivitat, l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball.

A tall d'exemple, entre les actuacions elegibles figuren:

Renovació del sistema de producció de vapor i aigua calenta.
Regulació de motors mitjançant variadors electrònics de velocitat.
Substitució del sistema d'il·luminació per LED d'alta eficiència energètica.
Millora del rendiment en caldera per substitució de cremador.
Recuperació de calors residuals.
Substitució de màquines d'injecció de plàstic per altres més eficients.
Optimització energètica en la generació de fred industrial.
Millora de l'eficiència energètica en procés d'acabats tèxtils.
Substitució de compressors d'aire per equips d'alta eficiència.

Dotat a l'origen amb 307,6 milions, el pressupost actual del Programa, després d'aquesta ampliació de 100 milions, ascendeix a 633 milions. Com fins ara, les comunitats i ciutats autònomes que vagen esgotant el pressupost que tinguen assignat poden sol·licitar més fons.

150 MILIONS PER A IMPULSAR L'EMMAGATZEMATGE

El MITECO també saca a audiència pública una proposta d'ordre ministerial que estableix les bases reguladores per a atorgar ajudes a projectes innovadors d'emmagatzematge energètic hibridats amb generació renovable. La primera convocatòria estarà dotada amb 150 milions i la quantia dependrà de la grandària de l'empresa i les necessitats del projecte.

Les ajudes incentivaran projectes que permeten avançar en el desplegament de l'emmagatzematge energètic i de la seua integració en el sistema elèctric, de manera que aporten flexibilitat a la generació renovable i contribuïsquen a la seguretat, la fiabilitat i la qualitat del subministrament. Així, finançaran la instal·lació de mòduls d'emmagatzematge energètic hibridats amb instal·lacions renovables, tant noves com existents.

Les ajudes seran gestionades pel IDAE, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i, concretament, al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica d'Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge (PERTE ERHA).

En l'adjudicació es tindran en compte criteris de valoració que busquen els projectes més eficients, aquells que doten d'estabilitat a la xarxa i contribuïsquen a la seguretat de subministrament, i la capacitat potencial dels sol·licitants per a dur a terme amb èxit el projecte. A més, en línia amb els objectius del PERTE ERHA, es puntuarà positivament la creació d'ocupació, la contribució al repte demogràfic i a la transició justa o la participació de Pimes, entre altres.

SUBHASTA DE 3.300 MW D'EÒLICA I FOTOVOLTICA

El MITECO inicia els tràmits per a celebrar el 22 de novembre una nova subhasta de 3.300 MW eòlics i fotovoltaics amb l'objectiu d'accelerar el procés d'electrificació de l'economia, reduir el consum de gas, rebaixar els preus de l'electricitat i avançar en la consecució dels objectius climàtics. El concurs s'estructura en dos contingents de potència, de 1.800 MW per a la fotovoltaica i 1.500 MW per a l'eòlica.

El MITECO ha llançat ja tres subhastes d'assignació del Règim Econòmic d'Energies Renovables (REER). Dos s'han enfocat en les tecnologies fotovoltaica i eòlica, que s'han celebrat al gener i a l'octubre de 2021, assignant-se en total 2.902 MW de fotovoltaica i 3.256 MW d'eòlica, a preus molt inferiors dels quals registra el mercat majorista de l'electricitat. La tercera subhasta ofereix REER per a 520 MW de solar termoelèctrica, biomassa, fotovoltaica distribuïda i altres tecnologies, i se celebrarà el pròxim 25 d'octubre.

En aquesta quarta subhasta s'acceptarà l'ampliació i hibridació d'instal·lacions existents i si algun dels contingents no es completa, podrà produir-se un transvasament perquè s'assignen instal·lacions de l'altra tecnologia.

Gràcies a la subhasta s'estima un estalvi de gas de 11.000 GWh anuals, un 2,9% del consum total de gas a Espanya en 2021, i una reducció de les emissions de gas d'efecte d'hivernacle d'uns 2,7 Milions de tones de CO2 equivalent. S'estima que la inversió necessària per a executar la potència adjudicada rondarà els 2.900 milions.

En les subhastes per a obtindre el REER els promotors liciten pel preu que estan disposats a cobrar per l'energia que generen les seues plantes –de 12 anys en el cas de l'eòlica i la fotovoltaica–, amb una certa exposició al preu del mercat. Les instal·lacions que disposen de capacitat de gestió tindran una exposició al mercat del 25%; en cas contrari tindran una exposició del 5%.

Com en les altres subhastes, les empreses adjudicatàries hauran de presentar un pla estratègic amb les estimacions d'impacte sobre l'ocupació local i la cadena de valor industrial, que serà publicat en la pàgina web del MITECO. A més, s'impedirà l'accés a futures subhastes del REER a les instal·lacions adjudicatàries, per a desincentivar que es renuncie al règim atorgat en aquesta subhasta a fi d'acudir a una altra subhasta posterior.

ACTUALITZACIÓ DEL PNIEC

El MITECO inicia a més el tràmit de consulta pública prèvia del projecte d'actualització del PNIEC, principal instrument de planificació energètica a mitjà termini per a aconseguir l'objectiu de neutralitat climàtica fixat per la UE per a abans de 2050, perquè incorpore les novetats en el pla nacional i europeu.

La UE ha augmentat de manera conjunta la seua ambició, establint un objectiu intermedi de reducció d'emissions del 55% en 2030. A més, el Paquet legislatiu Fit for 55% i el Pla REPower EU planteja un 45% en renovables i incrementa els seus objectius en millora de l'eficiència energètica i reducció de consum d'energia.

El procés d'actualització del PNIEC permetrà aconseguir els nous objectius de la UE i tindrà en compte el context actual, en particular l'impacte de les mesures i objectius inclosos en el PRTR, que destina més del 40% dels fons a l'impuls a la transició ecològica.

Pujar