Castellano

La desescalada provoca una moderada pujada del 20% en la demanda d'ocupació

La desescalada provoca una moderada pujada del 20% en la demanda d'ocupació
    MÉS FOTOS
    La desescalada provoca una moderada pujada del 20% en la demanda d'ocupació - (foto 2)
    La desescalada provoca una moderada pujada del 20% en la demanda d'ocupació - (foto 3)
    La desescalada provoca una moderada pujada del 20% en la demanda d'ocupació - (foto 4)

    Espanya suma ja dos mesos des que va iniciar el confinament per a combatre la crisi de la Covid-19. Durant les últimes setmanes, hem vist com la pandèmia retrocedeix i el país ha pogut iniciar el seu pla de desescalada. Malgrat que quasi 3,9 milions de treballadors es troben en situació de ERTE, un 16% de la població activa, amb la reactivació de l'activitat en algunes comunitats, es comencen a entreveure, encara que de forma molt moderada, nous comportaments en el mercat laboral. InfoJobs, plataforma líder al nostre país per a trobar les millors oportunitats laborals i el millor talent, ha analitzat l'estat de l'oferta d'ocupació durant aquest període, per a oferir el segon balanç del mercat laboral en estat d'alarma, amb noves dades del període comprés entre el 20 d'abril i el 17 de maig.

    En general, analitzant les dades de la plataforma de InfoJobs, observem com la crisi del coronavirus continua tenint un clar impacte en la demanda d'ocupació. Des que es va declarar l'estat d'alarma al març i fins al passat 17 de maig, la demanda de professionals al nostre país s'ha desplomat. En concret, les vacants publicades en InfoJobs han descendit un 71%, respecte al mateix període de l'any anterior.

    Si analitzem el comportament del mercat laboral durant el segon mes de confinament, les dades de *InfoJobs mostren com la desescalada (del 4 al 17 de maig) provoca un increment del 20% en la demanda de vacants, en relació a les dues setmanes prèvies (20 d'abril - 3 de maig).

    “Les dades de *InfoJobs mostren com amb la desescalada que va iniciar el nostre país fa dues setmanes i la reactivació d'algunes activitats han generat un lleu increment de la demanda en el mercat laboral. Mentre la demanda de professionals sanitaris s'ha anat estabilitzant durant les últimes setmanes, altres professions emergeixen per a donar resposta a les noves necessitats i maneres de consumir dels espanyols”, explica Mónica Pérez, directora de Comunicació de *InfoJobs.

    Informàtica-Telecomunicacions i Compres, Logística i Magatzem, sectors clau en la generació d'ocupació
    Si observem els sectors laborals que registren més vacants des de l'inici de l'estat d'alarma, veiem com la demanda evoluciona juntament amb l'evolució de la pandèmia i el procés de *desconfinamiento. Així, durant el primer mes de confinament (del 16 de març al 19 d'abril) el sector de Sanitat i Salut lidera el rànquing de sectors per volum de vacants amb un total de 15.573 vacants, seguit d'Informàtica-Telecomunicacions amb 14.503 vacants, i en tercer lloc per Compres, Logística i Magatzem que va acumular 14.057 vacants.

    En canvi, durant el segon mes del confinament (del 20 d'abril al 17 de maig), i amb la baixada de la pressió hospitalària i la reducció de contagis al nostre país, el sector Sanitat i Salut passa a ser el sisé sector laboral en la generació d'ocupació durant aquest període, registrant 5.888 vacants (un 62% menys que durant el primer mes de confinament) *. En aquest segon mes des de l'inici d'estat d'alarma, el sector de Comercial i Vendes es posiciona com el primer sector que més ocupació genera, sumant 12.805 vacants, això es deu principalment al fet que és el sector que més ocupació genera en circumstàncies normals, encara que des que es va iniciar la crisi registra una caiguda del 67% respecte a les setmanes prèvies a l'estat d'alarma. Per part seua, Informàtica-Telecomunicacions es manté en el segon lloc del rànquing amb 9.648 vacants, seguida de Compres, Logística i Magatzem que suma 9.580 durant aquest període.

    Balanç Pre-Covid-19 i Covid-19:

    A nivell global, si observem el comportament dels sectors durant les 9 setmanes de l'estat d'alarma (de 16 març al 17 de maig), en comparació amb les 9 setmanes prèvies, veiem com a Sanitat i Salut ha sigut l'únic sector que ha registrat un creixement durant el confinament, i el fa un 92%, mentre que el sector del Turisme i Restauració és el sector que més ha caigut, amb un descens del 94%. Pese a l'actual context de recessió, existeixen alguns sectors que, fins i tot caient, mantenen la demanda de vacants. És el cas de Compres, Logística i Magatzem que durant el període de la pandèmia ha sigut el sector que menys caiguda del volum de vacants ha registrat, només un 20% respecte a les setmanes prèvies de l'estat d'alarma.

    Castella-la Manxa, La Rioja i la Comunitat Valenciana les que més creixen en termes relatius amb la desescalada
    Durant les últimes dues setmanes (de 4 al 17 de maig), s'observa una moderada millora de la demanda de vacants en les Comunitats Autònomes coincidint amb l'inici del procés de *desconfinamiento en algunes regions.

    Cal destacar, a més, que Castella-la Manxa ha sigut la Comunitat que ha experimentat un major creixement relatiu respecte a les dues setmanes prèvies, en concret ha duplicat la demanda de vacants (+108%). Seguida de La Rioja les vacants publicades de la qual en la plataforma de *InfoJobs han crescut un 67% i de la Comunitat Valenciana amb un creixement del 49%.

    Son Catalunya i la Comunitat Valenciana les que més creixen en termes absoluts respecte a la quinzena anterior, sent Castella-la Manxa la tercera en creixement. Madrid se situa en quart lloc.

    Pujar