Descobreixen una obra falsa de Murillo que s'estava venent per 100.000 euros
La pintura és un crist crucificat el model original del qual es troba exposat en el Museu del Prado de Madrid
El grup de Patrimoni Històric de la Unitat de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració del grup de robatoris de la Comissaria Provincial de Màlaga, ha intervingut un oli sobre tela atribuït falsament al pintor sevillà Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) i que s'estava comercialitzant per 100.000 euros.
Les investigacions es van iniciar a l'abril de 2019 quan el grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat va detectar una publicitat sobre l'obra que anunciava la seua venda avalada amb certificat i pel citat import. Dos intermediaris s'encarregaven de la seua comercialització i un perit en art de nacionalitat italiana expedia el certificat de pròpia mà.
Els agents del grup de Patrimoni van comprovar, després de ser assessorats pels alguns dels majors especialistes actuals sobre l'obra de Murillo, que a pesar que la pintura estava signada per Murillo, es tractava d'una obra que podria haver sigut realitzada per un deixeble seu i podria pertànyer a l'Escola de Murillo. L
es persones expertes van confirmar el seu dictamen afirmant que “la duresa de les ombres respecte a les autògrafes del mestre, el diferent tractament del drap i els trets de l'anatomia permeten pensar que estem davant una obra executada per un seguidor posterior al pintor. El llenç sobre el qual està pintada aquesta obra pertany al segle XVIII, molts anys després que l'artista morira. El model original de Murillo més pròxim a aquest crist crucificat es troba en el Museu del Prado de Madrid”.
El Jutjat d'Instrucció número 1 de Màlaga s'ha encarregat d'instruir la causa dictant la consegüent ordre de cerca i detenció del venedor del quadre i la intervenció de l'obra, portats a efecte per part del grup de robatoris de la Comissaria Provincial de Màlaga.
Després d'haver-se acreditat que l'obra no és original del pintor sevillà, el grup de Patrimoni Històric va sol·licitar al Jutjat de Màlaga mesures de protecció per a no menyscabar el prestigi artístic de Murillo i influir negativament en el valor econòmic de la seua obra, així com per a evitar el possible engany o frau a terceres persones.
El Jutjat de Màlaga ha acordat “procedir al marcatge de l'obra com a falsa en el seu anvers i revers, i que siga entregada novament al seu propietari o, en defecte d'això, siga depositada en el Museu de la Policia i puga ser utilitzada per a la docència a nivell policial”.