elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Denuncien l'augment d'agressions a metges i pediatres en centres de salut valencians

Denuncien l'augment d'agressions a metges i pediatres en centres de salut valencians
  • Les noves mesures de seguretat per la crisi del*covid estan provocant el malestar i la incomprensió d'alguns usuaris, denuncien des del Sindicat Mèdic

El Sindicat Mèdic (CESM-CV) denúncia que s'està produint un augment d'agressions verbals i fins i tot conats de violència física a molts metges i pediatres en els centres de salut valencians pel fet que molts usuaris no comprenen o no volen respectar les mesures de seguretat imposades per la crisi del coronavirus i que obliguen metges a ser més rigoroses en els centres d'Atenció Primària.

Així, en un comunicat, el Sindicat Mèdic ha alertat d'aqueix "continu i inadmissible augment d'agressions verbals i fins i tot conats de violència física" cap a metges de família i pediatres dels centres de Salut en la Comunitat Valenciana, durant l'acompliment de les seues funcions.

Les noves mesures de seguretat derivades de la crisi de la COVID-19 exigeixen, ara més que mai, distanciament social i mesures de protecció d'han de ser més rigoroses, si cap, en els centres d'Atenció Primària a l'ésser aquests llocs de major risc de transmissió de la infecció, apunta el sindicat en un comunicat: “Aquestes mesures exigeixen l'entrada escalonada als centres, la valoració de la demanda prèvia a la consulta per part del professional per a decidir com ha de fer-se aquesta, les esperes per separat i més temps per a atendre correctament els pacients, entre altres”.

Alguna cosa que, segons expliquen en el comunicat, “està provocant malestar i incomprensió entre alguns usuaris i estan tenint com a conseqüència l'augment de queixes cap al personal que ha d'organitzar els circuits i els facultatius que atenen les consultes. Queixes que, desgraciadament, en no pocs casos, estan derivat en agressions verbals i fins i tot en violència física", alerten.

Menos personal de seguretat

Aquest augment dels conflictes està coincidint amb la menor cobertura de personal de seguretat per part de la Conselleria: “Hem de recordar que no es disposa de vigilant de seguretat en tots els centres, ni durant tot el temps d'obertura d'aquests, és a dir, “els professionals estan desprotegits davant probables agressions durant tota o la major part de la seua jornada laboral”.

És per això que el Sindicat Mèdic CESM-CV torna a reclamar mitjans de protecció, una demanda, puntualitza que “no ha sigut atesa per la Conselleria de Sanitat malgrat les reiterades peticions per part nostra”. Des del Sindicat demanen que es complisca el Pla Integral de Prevenció de les Agressions en l'Entorn Sanitari de la Conselleria de Sanitat, es dote a tots els Centres d'Atenció Primària i punts d'Atenció Continuada (PAC) de vigilant de seguretat, durant tot el temps d'obertura d'aquests, a fi de minimitzar al màxim les “més que probables agressions” que poden patir els professionals en dates esdevenidores.

També demanen que la Conselleria actue d'ofici contra qualsevol agressor: “Emprendrem les accions legals que considerem oportunes contra la persona causant d'agressió de la qual siga objecte qualsevol facultatiu en l'acompliment de les seues funcions i per descomptat contra l'Administració sanitària, per la seua passivitat”.

Pujar