elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia aconseguix un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals

Dénia aconseguix un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals
  • La ciutat ha reduït el consum elèctric en l'últim any en 558.599 euros

  • S'ha deixat d'emetre 1.250 tones de CO₂ a l'atmosfera

MÉS FOTOS
Dénia aconseguix un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals - (foto 2)
Dénia aconseguix un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals - (foto 3)
Dénia aconseguix un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals - (foto 4)

La regidora de Territori i Qualitat urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll, ha presentat este matí del divendres 12 d'abril, en una roda de premsa, un resum general de totes les actuacions i de les novetats en matèria d'energia, que s'han efectuat des del consistori. Al març de 2023, l'Ajuntament adjudique durant quinze anys, a l'empresa SITELEC Global de Servicis i Obres S.L. el contracte de servicis energètics i manteniment de les instal·lacions d'enllumenat públic exterior, semàfors i instal·lacions esportives del municipi, amb l'objectiu de reduir el consum total de les instal·lacions en uns 2.455.000 quilowatts hora. Després d'un any des de la firma del contracte, l'Ajuntament ha aconseguit reduir dràsticament la factura energètica.

La regidora de Territori ha explicat que, el nou contracte amb Sitelec, comporta un gran estalvi en la factura energètica per a les arques municipals i la modernització de l'enllumenat públic. Però també s'està complint amb els objectius de l'agenda urbana 2030, els ODS en matèria d'emissions de CO₂ i contaminació lumínica. A més, “és un pas important cap a la implantació de la Smart City, ja que ens permet avaluar i controlar l'enllumenat públic en temps real, ajustant-lo a les necessitats de cada moment. Per tant, amb el seu enllumenat renovat al complet, Dénia ajusta el nivell d'il·luminació a la reglamentació europea (RD 1890/2008, de 14 de novembre), ha observat Ripoll.

Instal·lacions d'enllumenat públic

Un dels primers punts on es va actuar va ser en el Montgó, substituint els fanals existents per 103 fanals solars. “En este cas, a més del salt en la tecnologia LED, l'actuació ha modernitzat el sistema de plaques solars i ha permés posar en funcionament les lluminàries que no funcionaven. Igualment hi haurà 35 fanals solars que s'està estudiant on instal·lar”, ha comentat l'edil de Territori, que a més ha destacat que “en la liquidació del pressupost de 2023 ja s'han notat els beneficis de la modernització de l'enllumenat, on s'ha reduït el pressupost inicial de 2.504.000 euros per a despeses en subministraments, energia i electricitat, en 558.599 euros. Per tant, el pressupost final d'execució ha sigut de 1,9 milions d'euros”.

D'altra banda, s'ha realitzat la substitució per tecnologia LED de 4.715 lluminàries havent-se actuat també sobre 197 quadres de comandament d'enllumenat en els quals s'han instal·lat equips de telegestió que permeten gestionar l'enllumenat controlant encesos i apagades, consums o canvis de potència entre altres i avançar cap a la Smart City. La substitució de l'il·luminat LED dut a terme contribuïx a minimitzar el canvi climàtic en evitar l'emissió a l'atmosfera de 1.250 tones de CO₂ cada any. El canvi és a més intel·ligent, eficient i econòmic: les noves llums duren més del doble que les seues predecessores de vapor de sodi, reduïxen el consum energètic en 2,4 GWh/any i reduïxen considerablement la factura anual de la llum.

Així mateix, també presenta un efecte positiu en matèria de seguretat ja que les lluminàries LED milloren el reconeixement facial i la seguretat als carrers, aconseguixen una il·luminació més uniforme -no generen zones d'ombra- i s'ajusten a la superfície que es vol il·luminar. Com a conclusió, María José Ripoll ha exposat les dades de consum elèctric previ i posterior a l'actuació realitzada en les instal·lacions d'enllumenat públic, que són els següents:

  • Consumisc Energia Instal·lació antiga: 3.318.000 kWh/any
  • Consum Energia Instal·lació LED: 903.000 kWh/any
  • Estalvi anual energia: 2.400.000 kWh/any
  • Evita l'emissió de 1.250 tones anuals de CO₂ a l'atmosfera.

Per tant, la reducció del consum d'energia per a les arques municipals està entorn del 70%.

Instal·lacions energètiques en recintes esportius

D'altra banda, pel fet que els espais esportius de la ciutat necessiten moltíssima il·luminació, la regidora de Territori ha explicat que s'ha realitzat la substitució dels equips d'enllumenat del camp de Futbol El Rodat, del camp de Futbol Diego Mena, de les instal·lacions Esportives Madrigueres, del Pavelló Joan Fuster i del Trinquet, obtenint-se les següents dades en matèria d'estalvi energètic:

  • Consumisc Energia Instal·lació antiga: 160.000 kWh/any
  • Consum Energia Instal·lació LED: 120.000 kWh/any
  • Estalvi anual energia: 40.000 kWh/any
  • Evita l'emissió de 20 tones anuals de CO₂ a l'atmosfera.

Totes estes actuacions han comportat una reducció del consum d'energia entorn del 25%.

Instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum

María José Ripoll ha destacat que un altre punt del contracte per part de l'empresa Sitelec és la instal·lació de plaques solars per a l'autoconsum en diversos edificis municipals per a així reduir el consum d'energia. Per a això, es va realitzar una auditoria prèvia, realitzada per l'empresa Auditesa, per a decidir que edificis públics anaven a participar en esta instal·lació d'autoconsum col·lectiu, estudiant els perfils de consum de cadascun d'ells, atés el consum i les hores en les quals es produïa este consum en cada cas. I es va decidir que els primers edificis en els quals s'anaven a instal·lar plaques solars anaven a ser el Trinquet i el pavelló Joan Fuster.

Així doncs, “fa un parell de setmanes es va començar amb la instal·lació fotovoltaica en el Trinquet del Rovellet. La principal justificació de la instal·lació és l'estalvi econòmic que suposarà per als edificis inclosos en el projecte i pertanyents a l'Ajuntament de Dénia a més de l'augment de la proporció del consum d'energia elèctrica procedent de fonts d'energies renovables”, ha manifestat la regidora de Territori. La instal·lació fotovoltaica d'autoconsum col·lectiu projectada està constituïda per 110 mòduls fotovoltaics instal·lats sobre la coberta de l'edificació.

La previsió d'energia elèctrica produïda per la instal·lació és d'aproximadament 84,889.2 kWh anuals, que a més repartirà energia als següents edificis:

  • El Trinquet, amb un consum anual de 59.200 kWh/any (un 16% del total)
  • Ajuntament, 148.975,92 kWh/any (un 40,32 del total)
  • Edifici d'Urbanisme, Joventut i Medi Ambient, 161.335,17 kWh/any (un 43,66% del total)

Respecte al pavelló Joan Fuster, la instal·lació fotovoltaica està constituïda per 164 mòduls fotovoltaics de cèl·lules de silici monocristalino, de 550 Wp cadascun, connectats elèctricament entre si i instal·lats mitjançant estructura inclinada sobre la coberta de l'edificació, des del qual se subministrarà també d'energia a la residència Santa Llúcia.

La previsió d'energia elèctrica produïda per la instal·lació és d'aproximadament 149.025,7kWh anuals que repartirà energia en els següents edificis:

  • Pavelló esportiu Joan Fuster, amb un consum anual de 43.191,36 kWh (10,35% del total produït per esta instal·lació fotovoltaica)
  • Residència Santa Llúcia, amb un consum anual de 374.087,49 kWh (89,65% del total produït per esta instal·lació fotovoltaica)

Pròximes actuacions

Finalment, María José Ripoll ha explicat que els pròxims passos en matèria energètica són canviar els fanals antics per unes noves en el primer tram la Carretera de les Marines fins a Nova Dénia i il·luminar part del passeig per als vianants de Les Rotes. Quant a les possibles intervencions en instal·lacions fotovoltaiques, s'està contemplant posar plaques solars en les cobertes de diversos edificis municipals com són el CEIP Cervantes, la Casa de la Cultura i el Mercat municipal.

Pujar