Debat d'investidura: Puig i Oltra evidencien la seua complicitat després de les tibants negociacions
Bonig i Cantó arremeten durament contra el president en funcions per pactar amb “nacionalistes i populistes”
La primera part del debat d'investidura del president en funcions, Ximo Puig, ha tingut lloc aquest matí en Les Corts des de les 10.00 fins pràcticament entrades les 14.00 de la vesprada. Aquesta vesprada continua el debat i les votacions, que amb total probabilitat conclouran amb la investidura del socialista. Durant quasi quatre intenses hores de discursos, rèpliques i contrarèpliques, s'han alternat la paraula en l'Hemicicle Isabel Bonig (PPCV), Toni Cantó (Ciutadans), Mónica Oltra (Compromís), i el propi candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana.
La primera a intervindre ha sigut la líder de l'oposició, Isabel Bonig, qui una vegada més s'ha erigit com el major rival del socialista, amb un discurs ferm i enèrgic contra Puig, com és habitual en la popular. Bonig ha aprofitat el seu torn principalment per a carregar contra el nou Pacte del Botànic, al qual ha rebatejat com “Pacte de les Butaques” en referència a les complicades negociacions entre PSPV, Compromís i Unides Podem per a dividir les conselleries. En aquest sentit, la cap de l'oposició no ha volgut passar per l'alt l'avançament electoral, que en la seua opinió només ha beneficiat al “interés partidista i particular”, en lloc de visualitzar a la Comunitat Valenciana. L'important, ha remarcat, “era visualitzar el poder i la grandària de la butaca”.
Però sens dubte, un dels moments més tibants del debat s'ha viscut quan la popular ha acusat a Puig de “claudicar” davant la “extrema esquerra”, en deixar entrar en el Govern valencià a Unides Podem. En aquest punt, Bonig ha arremés durament contra els integrants de la formació habitada, als qui ha definit com “els comunistes de tota la vida que ara porten iPhone”. Aquesta afirmació no ha passat desapercebuda pel socialista, que en el torn de rèplica ha eixit en defensa dels seus socis, recordant a la seua adversària que els comunistes “van ser una corda fonamental perquè hi haguera democràcia”. I ha afegit: “Van votar la Constitució, cosa que el seu partit no va fer”.
Més enllà de les crítiques al nou Botànic, Bonig també ha volgut deixar clara la seua postura sobre l'última legislatura. L'augment de la taxa de pobresa, el *engrosamiento de les llistes d'espera en Sanitat, la no reivindicació d'un canvi en el model de finançament, o la despesa de la televisió autonòmica, són segons el parer de la líder del PPCV, els majors problemes que deixa el Govern als valencians. “À Punt és el gran desastre d'aquesta legislatura; un pou sense fons de milions d'euros”, ha assegurat.
Davant aquestes crítiques, el president en funcions ha carregat contra Bonig, a qui ha culpat d'obtindre els “pitjors resultats del PP des del 79”. “No ha entés el que diuen els ciutadans”, ha indicat, recordant que el PP valencià va perdre quatre escons el 28-A.
Àdhuc amb tot, el socialista i la popular també han protagonitzat un moment de diàleg i consens, quan tots dos líders s'han tendit la mà per a demanar a Pedro Sánchez un canvi en el model de finançament.
TONI CANTÓ: “ALLUNYE'S DEL NACIONALISME I DEL POPULISME”
El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, no ha passat desapercebut durant la seua mitja hora d'intervenció. Acostumat com està als focus, i després de huit anys adobat en el Congrés dels Diputats, el líder de la formació taronja en la Comunitat ha sabut com començar la seua marxa en Les Corts situant-se com el protagonista d'aquest matí. Amb un to més dur i hostil que Bonig, no ha dubtat a exigir a Puig que s'allunye del “nacionalisme i del populisme” en el Govern valencià i “alce la veu contra Sánchez” a Espanya. “Torne a representar al PSOE de la Transició que ens va fer sentir-nos orgullosos”, li ha demanat al dirigent. Si torna a fer-ho, ha continuat, “pot vosté comptar amb nosaltres”.
No obstant això, el punt àlgid de la intervenció de Cantó ha arribat quan ha retret al socialista que el seu partit ja no condemne el terrorisme d'ETA. Després d'aquesta declaració, Puig, habituat a una actitud moderada, ha elevat el to per primera vegada en el debat. Agitat, el dirigent ha recordat que coneix bé el terrorisme perquè en els seus 36 anys de carrera política ha enterrat “a molts companys”.
El discurs del síndic de Ciutadans també ha evidenciat la bona sintonia del seu partit amb el PP. Així, Cantó ha subscrit cadascuna de les crítiques de Bonig, en relació tant al primer com al segon Botànic: “Les polítiques no es negocien a crits. A crits es negocien butaques i despatxos”, ha incidit. En aquest sentit, ha aprofitat la seua intervenció per a situar al mateix nivell de corrupció i “balafiament” al PP i al PSOE: “No hi ha una sola de les crítiques al PP que jo no li pot fer a vosté. No és balafiament elevar un 70% les despeses en alts càrrecs?”, ha qüestionat.
A més, Cantó també ha basat el seu discurs en les retragues a les polítiques dels últims quatre anys, sobretot en matèria educativa i lingüística, punt en el qual ha tornat a exigir la “llibertat” dels pares per a triar la llengua en la qual estudien els seus fills. Segons el portaveu de Cs, “Miguel Hernández no hauria pogut estudiar en espanyol ni publicar perquè no hauria tingut ajudes”.
MÓNICA OLTRA: VICEPRESIDENTA I DIPUTADA
L'última intervenció de la primera meitat del debat l'ha encapçalada la líder de Compromís, Mónica Oltra. Per a pronunciar el seu discurs, la vicepresidenta en funcions s'ha alçat del seu escó i ha caminat al centre de l'Hemicicle des del lloc de la seua companya Aitana Mas. És a dir, s'ha dirigit a Puig en qualitat de diputada i candidata, no com a sòcia i vicepresidenta.
A través d'un discurs verd i feminista, Oltra ha singularitzat la seua intervenció i ha volgut deixar clar amb cada paraula que parlava en nom de Compromís. No obstant això, també s'ha mostrat orgullosa d'haver reeditat el Pacte del Botànic, amb 132 objectius i “dos grans reptes: La lluita contra l'emergència climàtica i la lluita contra les desigualtats”.
La complicitat entre Oltra i Puig després de llargs dies de negociacions s'ha posat de manifest amb les paraules de la líder nacionalista: “Lleialtat és a dir, mirant-se als ulls, allò que un pensa”. Tot seguit, el socialista ha segellat aquesta cordialitat: “Li done les gràcies per tot el que ha fet aquests quatre anys, senyora Oltra”. I ha conclòs: “Si vols arribar ràpid, camina només, si vols arribar lluny, camí acompanyat”.