elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El curs judicial valencià arranca amb nombrosos fronts oberts: Zaplana, Mónica Oltra, regidors de Vox, Fabra i el cas Assut

El curs judicial valencià arranca amb nombrosos fronts oberts: Zaplana, Mónica Oltra, regidors de Vox, Fabra i el cas Assut
  • També l'incendi de Campanar o la repetició del juí pel crim de la viuda de l'expresident de la CAM seran uns altres dels juís més destacats

La sentència que marcarà el futur de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, principal processament en el cas Erm, i el juí que s'ha d'assenyalar contra l'exvicepresidenta del Consell Mónica Oltra centraran el focus mediàtic del curs judicial que comença este mes en la Comunitat Valenciana.

El juí del cas Erm va quedar vist per a sentència el mes de maig passat en la Secció Quarta de l'Audiència de València i el seu president, Pedro Castellano, té ara a la seua mà, com a ponent, el futur d'un polític que ho va ser quasi tot.

La mateixa Secció Quarta va ordenar reobrir al juny la causa contra Mónica Oltra per la gestió del cas dels abusos sexuals comeses pel seu exmarit cap a una menor tutelada, la qual cosa en la pràctica suposarà la celebració d'un juí la data del qual de moment és una incògnita, encara que la Fiscalia ja descartara exercir cap acusació per considerar que no existix delicte.

Renovació de la cúpula judicial valenciana

En l'àmbit governatiu, la cúpula judicial espera una profunda remodelació per part del Consell General del Poder Judicial, amb la renovació pendent de la presidència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana -davant la pròxima jubilació voluntària del seu titular, Pilar de l'Oliva-, de les tres presidències de les Audiències Provincials i de les sales socials i ho Contenciós-Administratiu del TSJCV.

El CGPJ, que continua funcionant sense presidència, haurà de posar en marxa les bases i els concursos als quals hauran de sotmetre's els candidats a cobrir totes les vacants citades.

També s'abordarà en les primeres setmanes del curs judicial la presa de possessió de José Ortiz com a fiscal superior de la Comunitat Valenciana i la seua substitució al capdavant de la Fiscalia Provincial de València.

L'incendi de Campanar

Un altre dels punts d'atenció del nou curs judicial serà el transcurs de la instrucció del cas de l'incendi de l'edifici de Campanar en el qual van perir 10 persones, especialment després de la reobertura de la causa ordenada per l'Audiència a la fi de juny i el dictat de noves diligències d'investigació.

El jutge instructor ha demanat l'expedient complet de l'edifici calcinat, així com informació de les mercantils promotores i dels materials usats, especialment en la façana.

També ha sol·licitat a l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat els protocols d'extinció d'incendis, tot això a fi de conéixer si es va poder produir algun tipus d'irregularitat.

Càrrecs de Vox investigats per delictes d'odi

També tindrà transcendència el desenrotllament de les diligències d'investigació penal que la Fiscalia especialitzada en delictes d'odi ha obert a tres càrrecs públics de Vox per diversos missatges.

El cas més recent és el del regidor de Vox a Paiporta (València) David Furió, que en un comentari en la xarxa social X va demanar “plom” per als immigrants.

Concretament, en la seua publicació va escriure: “El que vulga acabar amb la immigració ha de complir amb la llei, per la qual cosa, si algú assalta la nostra frontera o entra de manera il·legal, cal dir-li, #arrere o plom? Si decidix continuar cap avant, cal aplicar el plom...".

També estan investigats l'exconsellera de Justícia Elisa Núñez (que es va donar de baixa de Vox per la seua “deriva radical”) i la regidora a l'Ajuntament de València Cecilia Herrero.

Núñez està sent investigada per les seues declaracions sobre un crim a Gata de Gorgos (Alacant). “La nostra seguretat i les nostres vides estan sent sacrificades en nom dels capritxos multiculturals de l'esquerra”, va assegurar.

De la mateixa manera, s'analitza la transcendència penal d'altres comentaris publicats per la regidora d'Emprenedoria i Agricultura en el govern municipal que presidix María José Catalá (PP), que va afirmar "el moro ens està envaint mentres es rearma. Invasió consentida i patrocinada pel govern traïdor”.

Corrupció

En el capítol de les causes per suposats casos de corrupció està pendent l'assenyalament de la causa E del cas Imelsa, pel presumpte tripijoc dels contractes de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València quan estava dirigida per María José Alcón (morta en 2018).

També seguix visca la instrucció del cas Assut, una causa que no ha deixat de guanyar en complexitat des del seu inici a l'abril de 2019.

Si bé encara es manté el secret sobre algunes de les seues parts, d'este cas es coneix una trama urbanística, una altra d'assessorament suposadament il·lícit i tràfic d'influències, una altra centrada en el negoci del sanejament d'aigües i una tercera que podria tindre derivades en el finançament il·legal de diversos partits.

A Castelló, l'expresident provincial del PP i expresident de la Diputació Carlos Fabra ha d'afrontar tres causes pendents de juí, una relacionada amb la possible ocultació del seu patrimoni, una altra pels convenis de patrocini al pilot Álex Debón i una tercera per suposats delictes societaris en la gestió del camp de golf cedit a la família de Sergio García.

En l'Audiència Provincial d'Alacant, la repetició del juí pel crim de la viuda de l'expresident de la CAM, ordenat pel Tribunal Suprem, haurà d'esperar que el Constitucional resolga el recurs d'empara presentada pel processament i gendre de l'assassinada, que va ser absolt per un tribunal popular.

Pujar