Cultura restaura 75 fragments de seda dels segles XVII y XIX
L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació està restaurant els teixits que formaran part de l'exposició 'Els temps la Seda', que tindrà lloc al Museu Nacional de Ceràmica González Martí de València, el pròxim mes abril de 2017.
El departament de restauració tèxtil de l'IVC+R està recuperant i condicionant 75 peces que s'exposaran en la mostra que comprén des del final del segle XVII fins al principi del segle XIX.
La subdirectora de l'IVC+R, Gemma Contreras, ha destacat del treball que s'està realitzant que l'actuació de l'IVC+R "se centra en la restauració puntual de les peces que ho necessiten, l'elaboració de sistemes expositius i el seu muntatge a la sala d'exposicions. A més, dins dels processos d'actuació es dedica especial atenció a la documentació gràfica, tècnica i analítica de les peces com a base de la investigació i per a incrementar l'acerb documental de la Generalitat".
Entre els teixits que s'exposaran destaquen els fragments de seda amb motius vegetals, amb paisatges i figures, motius florals només en seda o també amb elements metàl·lics. Les peces no tenen un criteri objectiu, sinó que responen més als principis de gust, raresa, singularitat de la peça, etc.
Possiblement la peça més destacada tècnicament de l'exposició siga un vellut del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, que representa la Mare de Déu dels Dolors. Es tracta d'una peça única, la manufactura de la qual va ser realitzada a València en 1740 i amb una tècnica molt complexa i l'última vegada que es va exposar va ser fa cent anys.
L'exposició se centra en fragments de tela, però també mostrarà algunes peces confeccionades com un justacòs o un gipó (peces de roba ajustades amb mànegues o sense que cobreixen el cos) i ornaments litúrgics com ara casulles, escapularis i bosses corporals.
Els teixits que restaura l'IVC+R procedeixen del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, Casa Museu Benlliure, Museu Tèxtil de Terrassa, i col·leccions particulars valencianes; aquest és el major atractiu de l'exposició, ja que es podran veure teixits que habitualment no estan exposats al públic.
La singularitat del marc expositiu del Museu González Martí permetrà establir paral·lelismes amb altres arts decoratives com ara la ceràmica, ja que es tracta de dues manufactures valencianes molt característiques dels segles XVIII i XIX.