Cultura i l’IVC porten a Almagro la música i les arts escèniques valencianes
La coproducció de l’IVC amb la CNTC, ‘Tirant’, en serà un dels espectacles destacats
La Fundació Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro va donar a conéixer el 10 de juny la programació de la 43a edició, que se celebrarà del 14 al 26 de juliol, sota el lema ‘De mil gustos de amor, el alma llena’, vers de María de Zayas. Com a novetat, per primera vegada en la història del festival, enguany hi haurà una comunitat autònoma invitada: la Comunitat Valenciana, que farà passar una bona estona al públic amb una mostra teatral i musical amb el millor del Segle d’Or valencià.
La idea, que es portarà també a terme en les futures edicions, és que hi puguen conviure un país convidat i una autonomia convidada, per a descentralitzar i donar una imatge més atomitzada i més plural del Segle d’Or. Escoltada en diferents idiomes i accents, perquè el festival vol destacar la importància de les llengües cooficials en el discurs de la cita teatral manxega, començant pel valencià en la seua interpretació del seu repertori propi.
En paraules d’Ignacio García, director del festival, “l’essència de la programació d’enguany es basa en la pluralitat, aquella visió panoràmica i eclèctica que ajuda a traure del cap de l’espectador que el Segle d’Or és una única realitat. Almagro serà una vegada més la reserva natural del Segle d’Or, el lloc on més i millors espectacles de la nostra etapa àuria podran veure’s a escala mundial”.
A pesar que aquesta edició tindrà un format més reduït, el Festival d’Almagro disposarà de deu espais, quatre dels quals seran escènics: el corral de comèdies, el teatre Adolfo Marsillach, AUREA i el palau dels Oviedo; també hi haurà activitat al Museu Nacional del Teatre, a l’Espai d’Art Contemporani, la plaça Mayor (passeig de la Fama), el pati de Fúcares, el cotxe d’‘El teatre de sus mercedes’ i el palau de Valdeparaíso.
Per la conjuntura d’enguany no hi haurà país convidat, però l’aposta del festival s’ha consolidat amb el treball de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Institut Valencià de Cultura, que a més ha fet un pla molt ambiciós i polièdric. En aquest destaquen des de textos canònics com ‘Tirant’, un dels textos clàssics del Segle d’Or valencià, coproducció de l’IVC i la Companyia Nacional de Teatre Clàssic; certes rareses com ‘Espill’ o ‘El llibre de les dones’, anterior al Segle d’Or, però un text emblemàtic dels orígens de la literatura valenciana. També es representaran textos contemporanis que reflexionen sobre personatges importants del Segle d’Or com ‘El increíble asesinato de Ausiàs March’. Fins i tot en el Certamen Barroc Infantil hi haurà presència valenciana. A la part teatral se suma la part musical del festival a càrrec de Carles Dénia, el Cor de la Generalitat i Harmonia del Parnàs.
“Anar a Almagro és viatjar per a conéixer millor països com Mèxic o Colòmbia, i en aquest cas serà turisme interior, però a través dels seus textos i artistes, l’espectador que vaja a Almagro podrà conéixer millor què és la Comunitat Valenciana i quina és la seua cultura”, remarca Ignacio García.
Per part seua, Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura, ha agraït a la direcció i al patronat del festival “per confiar en la Comunitat Valenciana com a punt de partida d’aquesta nova idea del festival de comptar amb una autonomia convidada en cada edició. Volem aprofitar aquesta finestra que ens ofereix la cita teatral manxega per a presentar el Segle d’Or valencià, que compta amb noms tan il·lustres com Joanot Martorell, Jaume Roig o Ausiàs March”.
La 43a edició del Festival d’Almagro començarà el 14 de juliol, amb l’acte de lliurament del XX Premi Corral de Comèdies a Adriana Ozores. El primer cap de setmana de festival, el divendres 17 a les 20 hores, s’inaugurarà l’‘Año València’ amb ‘Tirant’, de Joanot Martorell, adaptat per Paula Llorens sota la direcció d’Eva Zapico. El 19 de juliol a les 13 hores es podrà escoltar el Cor de la Generalitat Valenciana i Harmonia del Parnàs en ‘Quien amores tiene’, sota la direcció de Marián Rosa Montagut. Els dos espectacles es veuran a AUREA.
La resta del programa de l’‘Año València’ es desenvoluparà al palau dels Oviedo. CRIT Companyia de Teatre oferirà dos muntatges teatrals: el 21 de juliol a les 22.45 hores amb ‘Espill’, de Jaume Roig, adaptat per Anna Marí sota la direcció de Pep Sanchis, i el 22 de juliol a les 22.45 hores amb ‘El increíble asesinato de Ausiàs March’, de Daniel Torno i Anna Marí, sota la direcció de Marí. Finalment, el 26 de juliol a les 22.45 hores es podrà gaudir del concert ‘Cant espiritual’ de Carles Dénia.
A més, la companyia valenciana Tramant Teatre participa en el 9é Certamen Barroc Infantil amb l’obra ‘Las cartas del Quijote’, que forma part del nou format de programació en línia que tindrà enguany el festival.
També estarà present dins del patrimoni valencià el pintor Joaquim Sorolla. La seua pintura de María Guerrero, cedida pel Museu del Prado, és la imatge d’aquesta 43a edició del festival, sota el lema ‘De mil gustos de amor, el alma llena’, vers de María de Zayas.