elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura conclou les activitats de didàctica de cinema del curs escolar 2022-2023 amb 3.850 alumnes participants

Cultura conclou les activitats de didàctica de cinema del curs escolar 2022-2023 amb 3.850 alumnes participants
  • 3.149 alumnes a València, 490 a Alacant i 211 a Castelló han participat en les sessions de didàctica cinematogràfica organitzades per l’IVC

  • Les sessions s’han celebrat durant tot el curs escolar als diversos espais de l’Institut Valencià de Cultura a les tres capitals valencianes

La Conselleria d’Educació Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, organitza una àmplia programació didàctica orientada als escolars de tots els nivells del Sistema Educatiu Valencià, des de cursos introductoris sobre la història del cinema per a Educació Infantil i Primària fins a seminaris, projeccions i tallers temàtics per a ESO, Batxillerat i Formació Professional. 

El director general de l’IVC, Abel Guarinos,  ha assenyalat que “amb aquesta programació didàctica es pretén acostar la història del cinema a les aules i donar a conéixer el llenguatge audiovisual als més joves. En aquest curs escolar 2022-2023, hem aconseguit incrementar la participació de manera notable respecte a l’any passat, tant a les seus de l’IVC a València com al Teatre Arniches d’Alacant i l’Auditori de Castelló. Dels 2.568 alumnes participants del curs passat, hem passat a 3.850 alumnes enguany, la qual cosa suposa un increment del 49,2 %. No solament s’han recuperat les xifres prepandèmiques d’assistència, sinó que els 3.850 alumnes suposen un rècord de participació en la didàctica audiovisual de l’IVC”.  

Guarinos també ha destacat que “hem prestat una especial atenció a les projeccions de llargmetratges i els curts en valencià i de cineastes valencians, en sessions amb una molt bona acollida, com ara ‘Cinema infantil en valencià’, ‘Troba’t amb el cinema valencià!’ o ‘Joan Fuster. Literatura i cinema’, que formava part de les activitats commemoratives del centenari del naixement de Joan Fuster programades per l’IVC”.   

La programació didàctica audiovisual es realitza als espais culturals de l’IVC  a les tres capitals: la sala de cambra de l’Auditori de Castelló, la sala Berlanga de la Filmoteca de València, la sala 7 de l’Edifici  Rialto de València i el Teatre Arniches d’Alacant. 

Activitats didàctiques de cinema a València 

La programació de didàctica cinematogràfica a València s’ha desenvolupat a la sala Berlanga de la Filmoteca de València i la sala 7 de l’Edifici Rialto de València, amb una participació de 40 centres de tots els nivells educatius i un total de 3.149 alumnes, repartits en 28 sessions, sense comptar les sessions duplicades  o triplicades per a atendre les peticions dels centres educatius.  

Dins de les 28 activitats didàctiques més demanades per la comunitat educativa destaca ‘Youtubers sense fronteres: Binti’, amb sessions extraordinàries no previstes inicialment per tal d’acomplir les nombroses peticions dels col·legis i els instituts de València. Aquesta activitat també fou programada amb èxit a Alacant i  Castelló. 

També van ser molt demanades les activitats  ‘CinEd: El verdugo’, ‘Què és una Filmoteca?’, ‘Estereotips a la pantalla’, ‘Joan Fuster: Literatura i cinema’, ‘Pensar un film: Déjame entrar’ i els tallers ‘Planeta B’ i ‘Drets Animats’ impartits pel cineasta Emilio Martí. 

En la programació d’enguany cal destacar ‘Vols doblar una pel·lícula?’, una sessió conduïda per l’actor valencià de doblatge Francesc Fenollosa, i ‘Les imatges dels records: València en la memòria dels nostres majors’, amb la projecció de fragments de pel·lícules  antigues sobre la ciutat de València, pertanyents als fons de l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana, i amb la presència de col·laboradors pertanyents a l’associació Amics de La Nau Gran de la Universitat de València. 

Tallers de cinema

Durant el curs escolar 2022-2023, la sala 7 de l’Edifici Rialto ha acollit quatre tallers de didàctica de cinema:  ‘Mythos i cinema’, sobre l’evolució dels efectes especials i la presència al cinema d’alguns mites clàssics;  ‘Drets Animats’, un taller impartit per Emilio Martí i en el qual s’ha realitzat un curtmetratge d’animació sobre els Drets Humans;  i ‘Històries que giren’, sobre els orígens del cinema. 

En col·laboració amb la Direcció General de Canvi Climàtic, l’IVC va organitzar el taller didàctic ‘Planeta B’, dirigit per Emilio Martí, que proposava emprar l’animació cinematogràfica per a comprendre l’activisme ecologista. Destinat a l’alumnat d’ESO i tercer cicle de Primària, en aquest taller van participar durant tres dies cent alumnes repartits en tres grups de treball.     

Activitats a Alacant i Castelló

A l’Auditori de Castelló s’han celebrat quatre sessions didàctiques durant aquest curs amb un total de 211 estudiants participants.  En el curs escolar anterior  hi participaren 195 alumnes.

Al Teatre Arniches d’Alacant s’han celebrat  sis sessions didàctiques de cinema durant aquest curs, amb un total de  490 estudiants participants. En el curs 2022-2023 se celebren tres sessions amb 216 participants, el que suposa duplicar el número de sessions i participants.

Pujar