El projecte ‘Varied’ de Rugbi Inclusiu arriba al seu equador amb la tercera trobada a Còrsega
En aquesta nova reunió de treball s'han exposat els avanços aconseguits fins al moment pel programa europeu que lidera l'Ajuntament de Cullera al costat de Trust Rugbi International Spain
Mayor: «Hem aconseguit que tota Europa conega aquesta disciplina esportiva que fomenta la integració social i en la qual Cullera és tot un referent»
Cullera participa aquests dies a Còrsega en la tercera trobada del projecte europeu ‘Varied’ per al foment del rugbi inclusiu.
Aquest dijous l'alcalde de la localitat, Jordi Mayor, i la tinenta d'alcalde delegada de Promoció Econòmica, Débora Marí, han participat en una reunió de treball celebrada a la ciutat de Bastia, a Còrsega, on cadascun dels socis del projecte ha exposat els avanços aconseguits des de l'última trobada celebrada el mes de juny passat a Roma.
«Estem molt satisfets amb l'evolució d'aquest projecte ja que hem aconseguit que tota Europa conega aquesta disciplina esportiva que fomenta la integració social», ha declarat Jordi Mayor.
«Hui dia, hi ha més clubs de rugbi i associacions de persones amb discapacitat en l'àmbit europeu que estan interessats a comptar amb un equip de rugbi inclusiu. El balanç fins hui és molt positiu», ha afegit el primer edil.
En aquesta tercera trobada, que se celebra el 17 i 18 de novembre, participen al costat de Cullera, la Universitat de València, Trust Rugbi International Spain, GIPACOR (França), Rugbi Union Donau Wien (Àustria), CUS Roma Tor Vergata (Italy) i el European Centre for Innovation, Education, Science and Culture (Bulgària).
A més de la reunió de caràcter administratiu perquè els socis facen balanç de les accions desenvolupades durant els últims mesos, la trobada compta amb una part més pràctica i esportiva en la qual els participants assisteixen a una demostració de rugbi inclusiu.
Projecte ‘Varied’ de Rugbi Inclusiu
El projecte ‘Varied’, finançat amb 200.000 euros procedents de fons europeus, és un programa pioner en el qual participen 5 països (Espanya, Itàlia, Àustria, Bulgària i França) coordinats per Cullera a través de l'Oficina Europea del Departament de Promoció Econòmica de l'ajuntament.
El programa té com a objectiu transmetre els coneixements de Cullera en matèria de rugbi inclusiu aplicats a la captació i formació del voluntariat.
Cal assenyalar que aquest tipus de rugbi, desenvolupat per Trust Rugbi International Spain amb la participació de l'associació Espurna i del voluntariat del Club Rugbi Cullera, fomenta que qualsevol persona amb i sense discapacitat com a homes i dones practiquen rugbi junts i utilitzen l'esport d'equip com a vehicle d'integració social.
En el projecte ‘Varied’ participen l'Ajuntament de Cullera, el Trust Rugbi Internacional Spain i la Universitat de València, en representació d'Espanya, així com altres entitats i organitzacions procedents d'Itàlia, França, Bulgària i Àustria. Entre ells, es troben institucions de la talla de la Università di Roma Tor Vergata (Itàlia), el centre d'educació de Gipacor de l'illa de Còrsega (França), el Rugbi Open Borders (Àustria) i el European Centre for *Innovation, Education, Science and Culture (Bulgària).
El projecte té una duració de 30 mesos. Després d'aquesta trobada a Còrsega, se celebrarà una nova reunió de treball per a principis de 2023 a Bulgària.
El programa finalitzarà amb un festival de clausura entre maig i juny del 2023 a Cullera on participaran els 5 països integrants del projecte a més de diferents convidats especials del món del rugbi amb gran rellevància internacional.
V Festival Internacional de Rugbi Inclusiu
Precisament el mes de setembre passat Cullera va acollir el V Festival Internacional de Rugbi Inclusiu, impulsat per Trust Rugbi Internacional Spain en col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat i que també compta amb la participació de la Fundació Espurna i del voluntariat del Club Rugbi Cullera.
En aquesta cinquena edició van participar cinc equips procedents de diferents punts d'Espanya: Les Abelles de València, Hernani CRE d'Hernani, Getxo Rugbi de Getxo, Club de Rugbi Atlètic Portuense del Port de Santa María, URA Clan d'Almeria i el Clan TRI-Espurna de Cullera; així com de la delegació escocesa ‘The Grampian Clan’ i de la Fundació Escola de Solidaritat de Granada.
El festival compta amb un extens programa d'activitats amb un caràcter més social que esportiu, ja que la seua principal finalitat és que totes i tots els participants puguen sentir-se part d'una comunitat més gran.
Oficina Europea de Cullera
L'Oficina Europea de Cullera, creada la passada legislatura, és clau per al desenvolupament de projectes tan importants com el programa ‘Varied’ de Rugbi Inclusiu. De fet des de la seua implantació, la localitat ha aconseguit finançament amb fons europeus que superen els diversos milions d'euros. Una injecció econòmica que també ha servit per a impulsar i fomentar l'economia en diferents sectors com l'esport i el turisme.