Especialistes analitzaran a Cullera “les destinacions turístiques en temps de canvi global”
‘Repensant les destinacions turístiques en temps de canvi global’ és el títol d’un simposi que reunirà a Cullera, els dies 6, 7 i 8 de juny, especialistes de diferents àmbits. La iniciativa està impulsada per la Universitat de València i la Càtedra Ciutat de Cullera de l’Ajuntament.
La primera jornada, el dijous dia 6, se celebrarà a l’Auditori Municipal de Cullera. En l’acte d’obertura està prevista la intervenció (9:30 hores) de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, i de l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor. El simposi compta amb la col·laboració de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament local, el Departament de Geografia de la Universitat de València i el Grup de Geografia del Turisme de l’AEG (Asociación Española de Geografía).
La ponència marc que seguirà a la inauguració es titula ‘Turisme i Canvi Climàtic’, i estarà a càrrec de Debbie Hopkins, de la Universitat d’Oxford. A continuació, se celebrarà una taula redona moderada per Mar Riera, de la Universitat de València, amb Fernando Vera (UA), Ana Camarasa (UV) i Raquel Santos (Fi Grup).
El programa complet pot consultar-se ací: https://links.uv.es/9oP1kSf
Segons els organitzadors, la indústria turística ha d’adaptar-se i respondre als desafiaments ambientals i globals actuals, explorant estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Així mateix, les destinacions turístiques han de recuperar-se eficaçment davant desafiaments com a crisis, pandèmies, canvi climàtic i altres factors globals. Per als promotors de la trobada, resulta fonamental “buscar l’equilibri del creixement turístic amb la protecció del medi ambient i el benestar de les comunitats locals”.
El model de desenvolupament turístic actual i l’emergència climàtica s’han posicionat com dues dels desafiaments més importants per a la indústria turística. “En aquests moments, el canvi climàtic s'evidencia com una amenaça global i innegable. Aquest fenomen, no sols és una amenaça real, sinó que actualment s’ha convertit en un greu problema, una realitat confirmada per la declaració de més de 11.000 científics a tot el món. El canvi climàtic representa una preocupació ambiental fonamental amb repercussions negatives tant a nivell social com econòmic. Per a la indústria turística, això planteja importants amenaces, que inclouen un augment en el risc d’extinció d’espècies, la disminució dels recursos d’aigua dolça, creixents preocupacions en termes de salut i seguretat, un increment en accidents relacionats amb incendis forestals, l’augment d’episodis de calor extrema i un major risc de propagació de malalties. Les condicions meteorològiques desfavorables podrien, fins i tot, en destinacions turístiques atractives, arribar a descoratjar als viatgers a l’hora de triar aquests llocs com a destinació”, indiquen.
Davant aquest escenari, el XIX Col·loqui Internacional de Geografia del Turisme es planteja com un espai obert a la reflexió i a les aportacions de les últimes investigacions, plantejaments, metodologies, avanços i innovacions amb l’objectiu de millorar les possibilitats d’adaptació de les destinacions turístiques, per a fer front al conjunt de desafiaments que es plantegen des de les eixes noves dinàmiques de canvi global i de crisi climàtica.