Cullera aproxima la seua producció local a ciutats turístiques de tota Espanya
La ciutat consolida la seua posició capdavantera com a destí gastronòmic sostenible gràcies a la qualitat i promoció dels productes de quilòmetre zero
Cullera tanca amb gran èxit de participació les jornades tècniques de Destins Enogastronòmics, organitzades per Saborea España i que han culminat amb una jornada d'aproximació als productes km0 de la capital turística de la Ribera.
La ciutat reivindica així la seua aposta pel producte de proximitat i la producció local com a base de la seua estratègia per un turisme gastronòmic sostenible. En eixe sentit, l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha defensat els productes Km0 com a «reflex de l'herència cultural i gastronòmica de Cullera. El suport a aquests productes ajuda a conservar tradicions culinàries i mètodes de producció únics, que contribueixen a generar ocupació i fan més forts els llaços de pertinença dins del nostre territori».
A més, ha incidit Mayor, «Cullera és un destí gastronòmic per excel·lència, i indubtablement, a això ha contribuït el cultiu del nostre producte estrela: l'arròs, i l'impuls que fan els nostres agricultors i hostalers per l'ús i la promoció del nostre producte local».
La ruta ha començat amb una visita a la destil·leria Cerveró, l’única destil·leria de la Comunitat Valenciana que produeix cassalla i altres productes artesanals amb alambí en combustió amb llenya de taronger.
A continuació, els participants s'han desplaçat a un camp agrícola de plantació de melons d'Alger, on han tingut l'oportunitat de degustar productes de l'horta recentment recol·lectats pels productors locals, per a continuar amb la visita al Museu de l'Arròs i a l'ermita dels Sants de la Pedra. Des d'allí han pogut gaudir de vistes panoràmiques dels arrossars i del parc natural de l'Albufera, així com baixar als camps d'arròs, on un productor local ha explicat el procés del cultiu de l'arròs, les seues varietats i la denominació d'origen.
L'esmorzar ha consistit en un tast comentat de productes locals de Cullera, amb presència de productors i restauradors, en la qual han pogut degustar gamba blanca, ‘peixet’ fregit, productes de l'horta, arrossos, bunyols de carabassa, rebosteria típica i aigua llima de Cullera.
Després del menjar i per a finalitzar la jornada, un tren turístic traslladarà als participants al port fluvial per a veure arribar les barques i la descàrrega del peix que se subhastarà en la llotja.
Les conclusions de les jornades han posat en relleu la importància de la consolidació de la sostenibilitat social en el turisme gastronòmic, i han destacat la necessitat d'impulsar polítiques locals que donen suport a la sostenibilitat, la coordinació entre administracions i sector privat, i el desenvolupament d'experiències turístiques personalitzades i autèntiques.
A més, els tallers pràctics han demostrat com la innovació i la sostenibilitat poden coexistir i prosperar en el turisme gastronòmic, sense renunciar a mantindre i impulsar les tradicions i la història dels destins.